Optimálna dávka pre zdravého človeka sa pohybuje v rozmedzí od 800 až do 1 000 alebo až do 1 200 IU. Aby sme získali 1 000 UI zo stravy, museli by sme podľa všeobecného lekára pre deti a dorast Martina Matejku zjesť napríklad 40 kusov sardiniek alebo 25 vajec!
„Nedostatok vitamínu D má oficiálne 50 percent populácie, ale odhaduje sa, že v skutočnosti je to 60 až 70 percent ľudí,“ potvrdzuje zo svojej praxe doktor Matejka. „Dostatočnú hladinu vitamínu D mali len dojčatá pravidelne suplementované vitamínom D.“ Na nedostatok vitamínu D by mali dať pozor rodičia dojčiat a detí do veku päť rokov, detí v období puberty a teenagerov. Ustrážiť si hladinu slnečného vitamínu musia aj tehotné a dojčiace ženy, ženy po menopauze, ľudia s tmavšou pokožkou a obézni, pacienti s chronickými chorobami, ako je Cronova choroba, celiakia alebo IBD, pacienti užívajúci niektoré lieky ako kortikosteroidy, lieky na chudnutie či znižovanie hladiny cholesterolu, vegáni a vegetariáni.
Vitamín D je vhodné užívať ráno s raňajkami alebo v priebehu dňa, určite ale nie večer, lebo ovplyvňuje tvorbu melatonínu a mohli by ste trpieť poruchami spánku. Vitamín D sa podieľa na energetickom metabolizme, často sa mu hovorí „revitalizačný“ vitamín.

Mal by sa užívať s mastnými potravinami, napr. mliekom, avokádom, orechmi, pretože je rozpustný v tukoch, potrebuje sa nadviazať na tuk. Kvôli spätnému vstrebávaniu vápnika do kostí sa často užíva v kombinácia s vitamínom K2. O suplementovaní K2 sa najprv poraďte s lekárom kvôli interferencii s niektorými liečivami. Dôležité je s vitamínom D užívať aj magnézium.
Dá sa zistiť z krvi
Zisťovanie hladiny vitamínu D nie je súčasť preventívnej prehliadky. Len v odôvodnených prípadoch, pri podozreniach z nedostatku, môžu pediatri, všeobecní lekári i špecialisti poslať krv na vyšetrenie D3. Každý si ale môže hladinu vitamínu D dať kedykoľvek vyšetriť v samoplatcovskom režime.
Na získanie 1 000 IU vit. D by sme museli denne zjesť:
- 1 polievkovú lyžicu oleja z treščej pečene
- 150 g mäsa zo pstruha
- 200 g mäsa z lososa
- 40 kusov sardiniek
- 2 kg tuniaka
- 2,5 kg syra čedar
- cca 20 kg tepelne upravených kuracích pŕs
- 25 vajec

Príznaky nedostatku vitamínu D
- únava, vyčerpanosť
- zmeny nálady, skleslosť, depresia
- zníženie prirodzenej obranyschopnosti, častá chorobnosť
- rozvoj atopie (astmy, atopickej dermatitídy)
- svalová slabosť, bolesti svalov, tetánia
- bolesti kostí a chrbta (nedostatočná mineralizácia až rachitída)
- osteomalácia, osteoporóza
- paradentóza, zubné kazy, porucha vývoja zubov
- vyššie riziko úmrtia na srdcovo-cievne choroby (hypertenzia)
- zvýšené riziko rozvoja nádorových ochorení (napríklad prostaty alebo prsníka)