Túto zeleninu neignorujte, najmä jej čierny druh. Dokonale chráni srdce a cievy, upraví cukor v krvi, pomáha pri trávení. Ak ale máte jeden problém, vyhnite sa jej

Reďkovka je jednou z najstarších kultúrnych rastlín, prvýkrát sa objavila v Číne a Japonsku, dnes už je rozšírená na území celej Európy a po celom svete. Nie je vôbec náročná na pestovanie, najlepšie sa jej darí v mierne vlhkej pôde.

31.05.2025 06:00
debata
IDE O NAS E123 - Zdravá výživa
Video
Zdroj: TV PRAVDA

Reďkovky nie sú len červené malé guľôčky, ako ich poznáme najčastejšie. Existuje viacero druhov, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou, chuťou a obdobím pestovania. Každý druh má mierne odlišné nutričné vlastnosti a zdravotné účinky. Zbiera sa hlavne koreň, ale aj listy a naklíčené semená, najmä u bielej reďkovky.

Pre zachovanie čo najväčšieho množstva prospešných látok je najlepšie konzumovať reďkovku čerstvú, môžeme ju pridať do šalátov, nátierok alebo použiť ako prílohu k hlavným jedlám. Výborne sa hodí aj do smoothie nápojov.

Okrem sviežej chuti ponúka množstvo zdravotných benefitov, vďaka ktorým by sme ju mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. „Reďkovka je bohatá na vitamín C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému a ochrane buniek pred oxidačným stresom. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a fosfor“, hovorí Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Vysoký podiel vody (až 95 %) a nízky obsah kalórií robia z reďkovky ideálnu potravinu pri redukčných diétach. „Je tiež výborným prírodným zdrojom antioxidantov, ktoré chránia pokožku pred predčasným starnutím a podporujú jej regeneráciu. Pravidelná konzumácia môže zmierniť prejavy zápalových ochorení, ako je akné alebo ekzém“, dopĺňa odborníčka na zdravú výživu.

Prítomnosť draslíka v reďkovke pomáha chrániť zdravie srdcovo-cievneho systému. Vďaka nízkemu glykemickému indexu a podielu vlákniny prispieva reďkovka aj k stabilizácii hladiny cukru v krvi. „Vláknina obsiahnutá v reďkovke pomáha zlepšovať črevnú peristaltiku a podporuje trávenie. Konzumácia reďkoviek stimuluje tvorbu žlče, čím priaznivo pôsobí na činnosť pečene a žlčníka“, vymenúva ďalšie pozitíva Mgr.Blažová. Okrem toho má mierne močopudné účinky, ktoré napomáhajú prirodzenému vylučovaniu toxínov z tela.

Najvzácnejšia na vitamíny a minerály je čierna reďkovka, ktorá okrem iného obsahuje významné množstvo draslíka, tak dôležitého pre kardiovaskulárny ako i nervovo-svalový systém človeka. Obsahuje horčičné silice, ktoré sú zodpovedné za jej charakteristickú štipľavú chuť. Šťava z čiernej reďkovky má veľmi dobré účinky pri niektorých problémoch so žlčníkom či pečeňou, tráviacich ťažkostiach ako sú nadúvanie, zápcha a pocit ťažoby po jedle. Sirup z tohto druhu reďkovky sa používa pri ochoreniach dýchacích ciest – na zmiernenie kašľa.

Pred konzumáciou je dobré poradiť sa s lekárom. pretože v niektorých prípadoch sa šťava z reďkovky neodporúča piť (napríklad tehotenstvo, ochorenia štítnej žľazy, žalúdočné vredy).

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zelenina #srdce #cievy #reďkovka