Rozlišujeme tri farebné odtiene špargle, ktoré sú výsledkom pôsobenia slnečného svetla. Biela špargľa dozrieva v zemi bez kontaktu so svetlom. Už krátky kontakt so svetlom zafarbí špargľu do fialova a jej chuť sa viac zvýrazní. Ak svetlo pôsobí viac ako dva dni,špargľa sa sfarbí na zeleno a nadobúda ešte viac intenzívnejšiu a korenistú chuť.
Špargľu zaraďujeme medzi výživnú zeleninu, ktorá je obľúbená najmä na jar. Sezóna špargle trvá do konca júna. „Je bohatá na vitamíny – A, B1, B2, C, E, minerály ako draslík, fosfor, železo horčík, vápnik, meď, selén a antioxidanty. Posilňuje imunitu, pôsobí proti zápalom, odvodňuje, podporuje trávenie“, hovorí Mgr.Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Táto zelenina znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. Fytochemikália, ktorú táto zelenina obsahuje, má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom. Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest.
"Udržiava zdravé cievy a silné srdce, stimuluje krvotvorbu. Označuje sa za prírodné afrodiziakum, stimuluje estrogén u žien a testosterón u mužov.Vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl, " uvádza Tesco.
Špargľa je dobrým zdrojom vlákniny a obsahuje len málo kalórií, preto sa s úspechom uplatňuje v diétnom zvládnutí nadhmotnosti a obezity.
„Špargľa obsahuje asparagín, ktorý má močopudné účinky, preto sa odporúča pri chorobách obličiek“, dopĺňa odborníčka na zdravú výživu. Minerály v špargľovej šťave sú vhodné pre diabetikov.
So špargľou však opatrne, ak trpíte zvýšeným obsahom kyseliny močovej v krvi. Táto zelenina obsahuje puríny, a preto vás po nej môže postihnúť záchvat dny.
"Pri kúpe špargle sa zamerajte predovšetkým na jej čerstvosť. Pokiaľ je pružná a pri jej ohýbaní máte pocit že pukne, vybrali ste si správne. Všímajte si aj stonky v časti rezu. Ak začínajú plesnivieť, špargľa bola skladovaná dlhšie, " upozorňuje Tesco. Čerstvú špargľu upravujeme čo najskôr po zbere resp. ju môžeme uchovávať v chladničke zabalenú v mokrej utierke cca 5 dní bez toho, aby stratila svoje pozitívne vlastnosti. Špargľa sa čistí zhora dole okrem hlavičky. Hodí sa do polievok, šalátov, do rizota, či ako príloha k mäsu alebo aj samostatne s maslom.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava