Nahradí tabletky na odvodnenie, znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak, pomáha cievam aj pri reume. Mnohí ale robia chybu, obchádzajú ju pre špecifickú chuť

Špargľa je lahôdková, jemná, ľahko stráviteľná zelenina. Má nízku energetickú hodnotu, čiže je nízkokalorická, ale s relatívne vysokým obsahom nevyhnutných živín.

01.06.2025 06:00
debata (6)
Užitočná pravda- Aká bude budúcnosť dôchodkov na Slovensku?
Video
Zdroj: TV PRAVDA

Rozlišujeme tri farebné odtiene špargle, ktoré sú výsledkom pôsobenia slnečného svetla. Biela špargľa dozrieva v zemi bez kontaktu so svetlom. Už krátky kontakt so svetlom zafarbí špargľu do fialova a jej chuť sa viac zvýrazní. Ak svetlo pôsobí viac ako dva dni,špargľa sa sfarbí na zeleno a nadobúda ešte viac intenzívnejšiu a korenistú chuť.

Špargľu zaraďujeme medzi výživnú zeleninu, ktorá je obľúbená najmä na jar. Sezóna špargle trvá do konca júna. „Je bohatá na vitamíny – A, B1, B2, C, E, minerály ako draslík, fosfor, železo horčík, vápnik, meď, selén a antioxidanty. Posilňuje imunitu, pôsobí proti zápalom, odvodňuje, podporuje trávenie“, hovorí Mgr.Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Táto zelenina znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. Fytochemikália, ktorú táto zelenina obsahuje, má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom. Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest.

"Udržiava zdravé cievy a silné srdce, stimuluje krvotvorbu. Označuje sa za prírodné afrodiziakum, stimuluje estrogén u žien a testosterón u mužov.Vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl, " uvádza Tesco.

Špargľa je dobrým zdrojom vlákniny a obsahuje len málo kalórií, preto sa s úspechom uplatňuje v diétnom zvládnutí nadhmotnosti a obezity.

„Špargľa obsahuje asparagín, ktorý má močopudné účinky, preto sa odporúča pri chorobách obličiek“, dopĺňa odborníčka na zdravú výživu. Minerály v špargľovej šťave sú vhodné pre diabetikov.

So špargľou však opatrne, ak trpíte zvýšeným obsahom kyseliny močovej v krvi. Táto zelenina obsahuje puríny, a preto vás po nej môže postihnúť záchvat dny.

"Pri kúpe špargle sa zamerajte predovšetkým na jej čerstvosť. Pokiaľ je pružná a pri jej ohýbaní máte pocit že pukne, vybrali ste si správne. Všímajte si aj stonky v časti rezu. Ak začínajú plesnivieť, špargľa bola skladovaná dlhšie, " upozorňuje Tesco. Čerstvú špargľu upravujeme čo najskôr po zbere resp. ju môžeme uchovávať v chladničke zabalenú v mokrej utierke cca 5 dní bez toho, aby stratila svoje pozitívne vlastnosti. Špargľa sa čistí zhora dole okrem hlavičky. Hodí sa do polievok, šalátov, do rizota, či ako príloha k mäsu alebo aj samostatne s maslom.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

Facebook X.com 6 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zelenina #vitamíny #špargľa