Kvety bielej farby rastú v ovisnutých strapcoch, majú prenikavo sladkú vôňu a vďaka priaznivým účinkom na naše zdravie sa využívajú na farmakologické a kozmetické účely. Obsahujú flavonoidy a éterické oleje Účinky agátového kvetu vymenúva Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave: povzbudzuje vylučovanie tráviacich enzýmov,uvoľňuje kŕče hladkého svalstva (žalúdka a čriev),, viaceré zložky pôsobia na zníženie žalúdočnej kyseliny,, je účinný pri pálení záhy,, zlepšuje činnosť močového ústrojenstva, zmierňuje bolesti hlavy, rozpúšťa hlieny a uľahčuje vykašliavanie.
Veľmi priaznivo pôsobí najmä pri tráviacich ťažkostiach zapríčinených prekyslením žalúdka, ale aj pri kŕčoch, poruchách trávenia či zápale žalúdka.
Kvety zberáme v máji a júni, no je potrebné ich pred sušením či varením odstopkovať, aby nezhnedli a aj po vysušení by sa nemala stratiť biela farba z lupeňov.
Z kvetov agátu si môžeme pripraviť čaj, ale tiež sirup, lekvár a dokonca aj agátové víno. Rozkvitnuté stromy agátu bieleho tešia aj včelárov – agátový med je spomedzi medov najčírejší, pretože obsahuje najmenej peľových zŕn. Má jemnú chuť a pôsobí upokojujúco pri fyzickom aj psychickom vyčerpaní. Vo forme éterického oleja ho môžeme použiť do kúpeľa a na prevoňanie našej domácnosti.
Pozor však, z agátu využívame len kvety, pretože kôra, listy aj semená sú jedovaté jedovaté, obsahujú lektíny, toxalbumíny, ktoré pôsobia na človeka a na zvieratá toxicky. Nevýhodou je aj jeho invazívnosť kvôli obsahu toxických látok v koreňoch, ktoré zabraňujú rastu inej zelene v jeho okolí.
Dobre využiteľné je však drevo z agátu, pre jeho vysokú tvrdosť a odolnosť sa používa na výrobu kolov do plotov, na železničné podvaly , stĺpy a ako palivové a stavebné drevo.