Jedným z riešení môže byť strava bohatá na ovocie. Nové výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia ovocia pomáha pľúcam brániť sa pred škodlivými látkami zo vzduchu.
Obzvlášť citeľný prínos sa potvrdil u žien, ktoré bývajú na znečistené prostredie citlivejšie. Odborníci to pripisujú vysokému obsahu antioxidantov a protizápalových látok, ktoré ovocie obsahuje. Nové výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia ovocia podporuje zdravie pľúc a zmierňuje negatívne účinky znečisteného ovzdušia.
Ovocie prospešné pre pľúca
Štúdiu predstavila doktorandka Pimpika Kaewsri z Centra pre environmentálne zdravie a udržateľnosť na Univerzite v Leicesteri vo Veľkej Británii, informujú na Science Daily.
„Viac ako 90 % svetovej populácie je vystavených úrovniam znečistenia ovzdušia, ktoré presahujú smernice WHO, a rozsiahly výskum ukazuje, že vystavenie vyšším úrovniam znečistenia ovzdušia je spojené so zníženou funkciou pľúc,“ povedala doktorandka.
Pimpika Kaewsri vysvetľuje, že zdravé stravovanie, predovšetkým bohaté na ovocie a zeleninu, súvisí s lepšou funkciou pľúc. Preto sa rozhodli zistiť, či môže celková strava alebo konkrétne potraviny zmierniť negatívny vplyv znečisteného ovzdušia na dýchací systém.
Do štúdie bolo zapojených približne 200 000 ľudí, ktorých údaje pochádzali z britskej biobanky. Vedci porovnávali ich jedálniček. Zamerali sa najmä na konzumáciu ovocia, zeleniny a celozrnných potravín. Tieto údaje následne spojili s výsledkami, ktoré poukazovali na funkciu pľúc a mieru vystavenia znečistenému ovzdušiu. Sledovali najmä účinok jemných prachových častíc PM2,5, ktoré pochádzajú napríklad z výfukových plynov či priemyselnej výroby.
Výsledky ukázali, že pravidelná konzumácia ovocia môže zmierniť škody, ktoré spôsobuje znečistené ovzdušie. Najviac sa tento účinok prejavil u žien. Keď sa množstvo jemných prachových častíc PM2,5 vo vzduchu zvýšilo o päť mikrogramov na meter kubický, funkcia pľúc (FEV1) klesla v priemere o 78 mililitrov u žien, ktoré jedli málo ovocia. U tých, ktoré ovocia jedli viac, bol pokles menší, a to len 57 mililitrov. Najlepšie dopadli ženy, ktoré denne prijali aspoň štyri porcie ovocia. Ich pľúca si dokázali lepšie udržať zdravú kapacitu aj napriek škodlivým vplyvom ovzdušia.
„Čiastočne to možno vysvetliť antioxidačnými a protizápalovými zlúčeninami, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ovocí. Tieto zlúčeniny by mohli pomôcť zmierniť oxidačný stres a zápal spôsobený jemnými časticami, čím by sa potenciálne mohli vykompenzovať niektoré škodlivé účinky znečistenia ovzdušia na funkciu pľúc.“
Rozdiely medzi mužmi a ženami
Podľa Kaewsri ženy vo všeobecnosti konzumovali viac ovocia než muži. Aj to môže byť dôvod, prečo sa ochranný účinok ovocia proti škodlivým látkam vo vzduchu ukázal najmä u žien. Zároveň dodala, že jej tím plánuje ďalej skúmať, ako môže strava dlhodobo ovplyvňovať funkciu pľúc a ich postupné zmeny.
K výsledkom sa vyjadrila aj profesorka Sara De Matteis z Univerzity v Turíne, ktorá vedie expertnú skupinu Európskej respiračnej spoločnosti pre zdravie pri práci a životné prostredie. Aj keď sa na samotnej štúdii nezúčastnila, potvrdila, že tieto zistenia prinášajú dôležitý pohľad.
„Táto štúdia potvrdzuje potenciálne prínosy zdravej stravy, najmä bohatej na čerstvé ovocie, pre zdravie dýchacích ciest. Prístup k zdravej strave však nie je v populácii rovnomerne rozdelený a aj keď autori zohľadnili socioekonomický status.
Profesorka Sara De Matteis zdôraznila, že ľudia by si mali budovať zdravé stravovacie návyky už od detstva. Rastlinná strava podľa nej nechráni pred chronickými ochoreniami, ale zároveň pomáha znížiť uhlíkovú stopu, ktorú zanecháva vysoká spotreba mäsa.