Najnovšie zistenia odhaľujú, že pravidelný príjem kakaa v špecifickej podobe môže prinášať prekvapivé prínosy práve pre starších ľudí. Ukazuje sa, že kakao by mohlo zohrávať dôležitú úlohu pri podpore zdravia aj v období, keď organizmus prirodzene slabne.
Kakao ako výživový doplnok pri starnutí
Prvé výsledky naznačujú, že pravidelný príjem kakaa vo forme doplnkov môže mať priaznivý vplyv na zdravie. Výskum ukazuje, že kakao pomáha tlmiť zápalové procesy v tele, ktoré sú spojené s viacerými ochoreniami modernej doby. Pre starších ľudí by to mohlo byť jednoduchým spôsobom, ako podporiť vitalitu a prispieť k zdravšiemu starnutiu, informujú aj na portáli Science Daily.
Vedci z Massachusetts General Brigham spolu s kolegami z iných inštitúcií skúmali, či môže kakao vo forme doplnkov stravy prispieť k zdravšiemu starnutiu. Sústredili sa na päť ukazovateľov zápalu, ktoré sa s vekom v tele zvyšujú a sú spojené s rôznymi ochoreniami. Zápal totiž patrí medzi hlavné faktory, ktoré urýchľujú proces starnutia aj rozvoj srdcovo-cievnych problémov.
Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí niekoľko rokov pravidelne užívali doplnky s kakaovým extraktom, mali nižšie hodnoty hsCRP – markera, ktorý sa spája so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. To naznačuje, že kakao môže pôsobiť protizápalovo a tým podporovať zdravie srdca.
Dôležitú úlohu zohrávajú flavanoly. Ide o látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kakaových bôboch, ale aj v bobuľovitom ovocí, hroznách či zelenom čaji. Práve tie sú zodpovedné za ochranné účinky kakaa.
Na rozdiel od menších výskumov z minulosti je štúdia COSMOS rozsiahlejšia a skúma tisíce ľudí. Cieľom vedcov je zistiť, či môže pravidelné užívanie kakaových doplnkov pomôcť spomaliť zápalové procesy, a tým aj predchádzať chorobám spojeným so starnutím. Výsledky výskumu boli publikované aj v časopise Age and Ageing.
„Náš záujem o kakaový extrakt a zápaly sa začal na základe zníženia kardiovaskulárnych ochorení súvisiacich s kakaom. Oceňujeme tiež dôležitý presah medzi zdravým starnutím a kardiovaskulárnym zdravím, kde zápal súvisiaci so starnutím môže stvrdnúť tepny a viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Preto sme chceli zistiť, či by viacročné užívanie kakaového extraktu v porovnaní s placebom mohlo modulovať zápaly – a údaje naznačujú, že áno, “ informoval zodpovedajúci autor Howard Sesso, ScD, MPH, zástupca riaditeľa Oddelenia preventívnej medicíny a zástupca epidemiológa v nemocnici Brigham.
Čo ukázala štúdia?
Medzi rokmi 2014 a 2020 prebehla v nemocnici Brigham and Women’s Hospital rozsiahla klinická štúdia COSMOS, do ktorej sa zapojilo viac ako 21 000 ľudí starších ako 60 rokov. Výsledky ukázali, že pravidelné užívanie kakaového extraktu dokázalo znížiť riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia až o 27 %.
V novšej fáze výskumu sa vedci bližšie pozreli na krvné vzorky 598 účastníkov. Skúmali pritom viacero látok v krvi, ktoré súvisia so zápalom. Tri z nich zápal podporujú (hsCRP, IL-6 a TNF-α), jedna pôsobí proti zápalu (IL-10) a ďalšia pomáha regulovať imunitnú odpoveď organizmu (IFN-γ).
Keď vedci porovnali výsledky na začiatku štúdie, po roku a po dvoch rokoch, zistili jasný rozdiel. U ľudí, ktorí užívali kakaové doplnky, sa každý rok znižovala hladina látky hsCRP. Ide o bielkovinu, ktorá signalizuje zápal a súvisí so srdcovými chorobami. Pokles bol v priemere 8,4 % ročne oproti skupine, ktorá užívala placebo. Ostatné sledované látky sa počas štúdie výrazne nemenili.