Najlepšie zarábajú mladí technici z Bratislavy

Kto si chce nájsť prácu a popritom aj slušne zarobiť, mal by študovať techniku a zabudnúť na humanitné odbory. Tak sa dá zjednodušene zhrnúť výsledok prieskumu Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry a agentúry GfK.

23.04.2010 08:20
Práca, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata

Veľký prieskum medzi čerstvými absolventmi vysokých škôl ukázal, že najväčšiu šancu zarábať hneď po vysokej škole viac ako tisíc eur v čistom majú študenti Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Majú aj najmenšie problémy nájsť si prácu.

Diskutujte: Dostávate plat, ktorý ste očakávali?

Najmenej zarábajú absolventi Katolíckej univerzity v Ružomberku, kde až 40 percent magistrov berie do 600 eur a ďalších 30 percent nezarába vôbec.

„Potvrdzuje sa, že slovenské hospodárstvo je zamerané na výrobu, a preto technicky zameraní absolventi sú mimoriadne žiadaní, a teda zarábajú oveľa viac, ako je priemer,“ hovorí Michal Považan z Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry. Preto majú najhoršie uplatnenie absolventi humanitných a sociálnych odborov. „Sektor služieb nie je na Slovensku vôbec rozvinutý a ani tak skoro nebude,“ hovorí s tým, že maturanti a ich rodičia by mali pozornejšie sledovať uplatnenie na trhu práce ako vzdialenosť školy od domu.

platy

V súčasnosti študuje na vysokej škole až polovica zo všetkých maturantov. „Trh ich nemôže všetkých absorbovať, a tak zbytočne vyrábame vysokoškolákov. Je to plytvanie peniazmi, ale môžu za to čiastočne aj politici,“ zdôrazňuje Považan s tým, že financovanie škôl cez počty študentov láka školy vyrábať „lacných“ právnikov, učiteľov, sociálnych pracovníkov. Práve absolventi pedagogických a sociálnych odborov zarábajú najmenej. Väčšina z nich ani nepracuje v oblasti, ktorú vyštudovali – až 70 percent vyštudovaných učiteľov napríklad nikdy neučilo ani učiť nemieni. Okrem absolventov STU majú nadpriemerné platy aj inžinieri z Ekonomickej univerzity, zo Žilinskej univerzity, z Technickej univerzity v Košiciach a magistri z Univerzity Komenského.

„Najväčšie komplikácie pri hľadaní práce deklarovali študenti UKF Nitra, UPJŠ Košice a TU Zvolen, ktorá je zameraná na lesníctvo a drevárstvo,“ dodáva Rastislav Kočan z agentúry GfK, ktorá zbierala údaje od 3 929 čerstvých absolventov. Podľa prieskumu sa až dve tretiny absolventov zamestnali do dvoch mesiacov od začiatku hľadania práce a ďalšia štvrtina do pol roka. Priemerne čerství absolventi poslali desať žiadostí o zamestnanie a boli na štyroch pohovoroch, kým sa zamestnali.

Celkovo však vysokoškoláci hneď po škole zarábajú viac ako je celoštátny priemer. Absolventi robia za 624 eur v čistom, kým celoslovenský priemer je okolo 540 eur.

debata chyba