V Česku zavedú školné na vysokých školách

Vyjednávači ODS, TOP 09 a Vecí verejných pre školstvo sa v utorok zhodli na zavednie školného na českých vysokých školách. Pravdepodobne pôjde o takzvané odložené školné - ľudia by neplatili počas štúdia, ale až po ňom. O konkrétnej podobe školného sa bude ešte ďalej rokovať. Termín zavedenia nie je známy.

09.06.2010 07:44
kniha, učebnica, okuliare, študent, spisovateľ,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Česká sociálna demokracia podľa úradujúceho predsedu Bohuslava Sobotku urobí v parlamente všetko, aby sa školné nepodarilo presadiť. Podľa neho by odložené školné zvýšilo zadlženosť mladých ľudí na začiatku ich kariéry.

Podľa Josef Dobeša z Vecí verejných pôjde zrejme o model odloženého školného.

„Rysuje sa model odloženého, sociálne citlivého školného so sprievodnými pôžičkami pre študentov,“ uviedol. Podľa neho by suma nemala prekročiť hranicu 10-tisíc českých korún za semester (približne 390 eur), ale ide „o veľmi orientačný údaj“. Výšku by mala ovplyvňovať samotná škola a zasahoval by aj štát v prípade odborov, ktoré by chcel podporovať.

Jan Vitula z TOP 09 uviedol, že u odloženého školného by sa najskôr musela vyriešiť technická stránka veci, pretože tento systém je vraj administratívne náročný a pre študentov nemotivujúci.

debata chyba