Prečo vznikajú partnerské vzťahy aj pod vodou?

Jednoduchá spojitosť medzi predátorom a korisťou nie je jediným zväzkom na útese – vytvorili sa aj niektoré pozoruhodné vzťahy.

07.05.2011 14:54
debata
Malá "čiastiaca" ryba... Foto: Útes, Ikar
Malá "čiastiaca" ryba Cochleoceps bicolor na rybe Othos dentex, oceán, ryba Malá "čiastiaca" ryba Cochleoceps bicolor na rybe Othos dentex.

Intenzívne súperenie o svetlo, priestor a potravu vyústilo pod vodou do niektorých nezvyčajných partnerských vzťahov. Pre drobné kôrovce, polypovce a ryby je povrch tela veľkého živočícha výborným miestom na rast, získavanie potravy a rozmnožovanie. Niektoré ryby sa zhromažďujú okolo kŕmiacej sa karety pravej v nádeji, že sa im niečo ujde z množstva potravy, ktorú odhalí pri odtŕhaní koralov. Karapusovité ryby si hľadajú ochranu pred predátormi tak, že žijú vnútri veľkej holotúrie, hoci sa svojmu hostiteľovi nijako neodvďačujú. Tento jednostranný vzťah sa volá komenzalizmus a hostiteľ pri ňom nič nezískava.

Vzájomne výhodné partnerstvo poskytujú pyskatce a granáty, ktoré slúžia menším aj väčším obyvateľom útesu tým, že požierajú ich odumretú kožu a parazity. Niektoré druhy kríčkovitých koralov poskytujú úkryt malým krabom, ktoré potom chránia hostiteľa a svoj domov – útočiacim hviezdovkám zvaným tŕňová koruna ohrýzajú nohy.

Symbióza najvyššieho stupňa sa objavuje pri druhoch, ktoré nevedia žiť jeden bez druhého. Väčšina nádherných klaunovitých rýb môže prežiť iba vďaka úkrytu medzi chápadlami sasaniek.

Garnát Periclimenes magnifica čistí kožu... Foto: Útes, Ikar
garnát, Periclimenes magnifica, Amphiprion polymnus, oceán, ryba Garnát Periclimenes magnifica čistí kožu klaunovitej rybe Amphiprion polymnus, ktorej biele pásy sa zmenili na červenkavé - patrí to k jej nočnému maskovaniu. Mantanani, Sabah, Malajzia.

Jednostranné vzťahy

Symbiózu alebo vzťah medzi živočíchmi kategorizujeme podľa toho, akú výhodu má z toho každý partner. Na útese platí, že väčšina vzťahov je jednostranná a z výhody sa teší iba jeden partner. Pri tomto druhu symbiózy známej ako komenzalizmus sa niektoré vzťahy vyvinuli jednoducho iba preto, lebo povrch veľkého živočícha poskytuje výborný domov pre druhého. Drobné granáty, kraby a ryby využívajú svojich väčších hostiteľov a ťažia z ochrany, ktorú im poskytuje ich partner. Iné vzťahy majú kratšie trvanie, najmä ak jeden živočích využíva druhého pri prijímaní potravy. Napríklad tuniaky, ihly a ostriežotvaré ryby prezývané čierny losos (Rachycentron canadum) sa pohybujú za veľkými predátormi, využívajú ich ako krytie a čakajú na šancu, keď budú môcť vyraziť za nejakou malou rybou či kôrovcom, ktoré vyplaší väčší živočích. Rozdiely medzi jednotlivými formami symbiózy sa však určujú veľmi ťažko. Pokiaľ ide o karety, ich vzťah k iným druhom je rozličný: štítovce sa napríklad na karete vezú, kým pyskatce sa karetám odvďačujú tak, že ich pancier a kožu čistia od parazitov.

Garnát cisársky (Periclimenes imperator), ktorý je malý ako necht na konci prsta, je typickým príkladom komenzalského partnera žijúceho na mnohých odlišných hostiteľoch. Môže využívať ochranu, ktorú ponúka nahožiabry slimák Ceratosoma tenue, ale nijako neprispieva svojmu hostiteľovi.

O očistu murény Gymnothorax flavimarginatus sa... Foto: Útes, Ikar
muréna, garnát, Gymnothorax flavimarginatus , Stenopus hispidus, oceán, ryba O očistu murény Gymnothorax flavimarginatus sa stará garnát druhu Stenopus hispidus. Mabul, Sabah, Malajzia.

Hiezdovka Culcita novaguineae môže byť hostiteľom drobného partnera – garnáta druhu Periclimenes soror, ktorého dĺžka neprevyšuje hrúbku ceruzky. Pri ohrození sa granát schová pod svojho pohyblivého ochrancu.

Útesy a piesočné planiny sú nebezpečné miesta, preto si pustovnícke kraby druhu Dardanus lagapodes hľadajú úkryt a bezpečnú skrýšu v prázdnych schránkach mäkkýšov. Malé býčka rodu Priolepis, nie väčšie ako zápalka sa rady zdržujú pri krabovi a spoliehajú sa na to, že ich partner a jeho schránka ochránia. Nijako sa im však za to neodvďačujú.

Ryba zvaná čierny losos (druh Rachycentron canadum) sa skrýva pod trigonom Meyenovým loviacim v noci a vrhá sa na každého tvora, ktorého vyplaší prítomnosť tejto veľkej raje.

Kareta obrovská (Chelonia mydas) je žijúci ekosystém – ryby z čaľade Ephippididae dokonca bojujú o možnosť sledovať túto karetu a živiť sa jej výkalmi. Ostriežovitá ryba Ctenochaetus binotatus na „čistiacej stanici“ oberá riasy z panciera karety obrovskej. Môže sa nej viezť štítovec druhu Echeneis naucrates vďaka prísavnému disku na hlave a pri každej príležitosti sa živí akýmikoľvek zvyškami.

Jeden z pyskatcov druhu Labroides dimidiatus si... Foto: Útes, Ikar
sasanka, nemo, Plectorhynchus lineatus, Labroides dimidiatus, oceán, ryba Jeden z pyskatcov druhu Labroides dimidiatus si trúfal vplávať pramo do úst ostriežotvarej ryby Plectorhynchus lineatus, druhý čistí jej kožu zvonku. Kalimantan, Indonézia.

Vzájomné porozumenie

O vzájomnej symbióze hovoríme vtedy, keď majú zo spolužitia výhody obidvaja partneri. Na útese je toto tesné partnerstvo celkom bežné a jeho najočividnejším príkladom je vzťah medzi pyskatcami či granátmi a ich „zákazníkmi“. Keď čistič ponúka svoje služby, môže sa živiť odumretou kožou, parazitmi a odpadom, kým recipient získava šancu udržať šupiny dokonale čisté a v dobrom stave. Pravým jadrom života na tropických útesoch je práve vzájomná symbióza. V tkanive tvrdých koralov žijú riasy, ktoré sa koralom za poskytovanie príbytku patrične odvďačujú – v ich bunkách prebieha fotosyntéza poskytujúca potravu. Umožňujú tak koralom, aby prosperovali aj v slnkom presvietených vodách chudobných na živiny.

Sasanky sú hostiteľmi mnohých živočíchov, aj granátov druhu Periclimenes venustus.

Medzi ochrannými ramenami nádhernej sasanky... Foto: Útes, Ikar
sasanka, nemo, Amphiprion ocellaris, oceán, ryba Medzi ochrannými ramenami nádhernej sasanky Heteractis magnifica sa skrýva Amphiprion ocellaris. Sangalaki, Kalimantan, Indonézia.

Garnát Periclimenes cf. Magnifica môže čistiť kožu klaunovitej rybe Amphiprion polymnus, ktorej biele pásy sa zmenili na červené – patrí to k jej nočnému maskovaniu. Garnáty rodu Stenopus hispidus sa starajú o čistotu murény Gymnothorax flavimarginatus. Mohutná muréna Gymnothorax javanicus umožňuje čistiacemu garnátovi druhu Urocaridella antobrunii vyberať parazity zo svojich úst a žiabier.

Kým čistiacemu garnátovi Lysmata amboinensis sa vyvinuli jasné znaky signalizujúce poskytované služby, ostriežovitá ryba Cephalopholis sonnerati používa na označovanie svojich úmyslov zmenu sfarbenia a postavenie tela. Tieto správy umožňujú garnátovi bezpečný vstup do úst inak zúrivého predátora.

Štvorzubcotvará ryba Arothron mappa dovoľuje pyskatcom druhu Labroides dimidiatus, aby jej čistili jemné žiabre. Manta veľká (Manta birostris) odkrýva svoje jemné žiabre, čím umožňuje celým masám pyskatcov druhu Thalassoma lunare, aby jej bezpečne odstránili všetky parazity.

Nenarušiteľné putá

Útes - skúmanie podmorského sveta Foto: Ikar
Útes - skúmanie podmorského sveta Útes - skúmanie podmorského sveta

Väčšine živočíchov prinášajú symbiotické vzťahy s inými druhmi značné výhody, ale vedia prežiť aj bez nich. Pre niekoľko z nich je však prítomnosť iného živočícha doslova otázkou života a smrti. Zo všetkých symbióz tohto typu je najznámejší a azda aj najkrajší prípad klaunov. Tieto senzačné ryby žijú v trvalých háremoch, chránených ich hostiteľskou sasankou; prijímanie potravy, boje a dokonca aj vývin vajíčok – to všetko sa koná medzi jej pŕhlivými ramenami. Klauny sa za tento veľmi žiadaný úkryt odplácajú útokom a odohnaním akéhokoľvek predátora, ktorý by chcel riskovať a zaútočiť na jedovatú sasanku. Ak by sme však z rovnice odstránili sasanku, tieto čulé rybky by medzi koralmi neprežili.

Z knihy Útes – skúmanie podmorského sveta, Ikar

debata chyba