Ako Ježkovci vyrábali jablkový sirup

Každý rok v auguste zvolávajú Myšičkine tety celú rodinu na oberačku lesných plodov. Spolu z nich potom pripravujú mnoho pohárov chutného bobuľkového lekváru - malinového, čučoriedkového, černicového. A každý rok sa myšičke prihodí nejaká nehoda.

20.11.2009 07:00
debata
ilustrácia z knihy Ako ježkovci vyrábali... Foto: Slovart - Print
Ako ježkovci vyrábali jablkový sirup, Slovart - Print ilustrácia z knihy Ako ježkovci vyrábali jablkový sirup, Slovart-Print

„Ááááúúúú, to bóólííí!“ sťažuje sa a smutne ukazuje na zlomený rebrík. Myšička však na svoju nehodu rýchlo zabudla. Jej tety ju chceli rozveseliť a pridelili jej veselú úlohu: na každú fľašku s lekvárom musí prilepiť malý štítok s obrázkom bubuliek
a dátumom ich zberu. Žabiak Leo a Sivomyšiak už sedia pri stole.

„Bŕŕŕŕ, táto dávka je prisladká!“ kritizujú.
„A malinový lekvár je zase vodnatý! Poď, ochutnáme ešte čučoriedkový…“
„To stačí, vy maškrtné papuľky!“ odháňa ich teta Myška. „Nech zostane niečo aj pre nás!“

Po zbere leskných plodov prichádza obdobie jablčkového sirupu. Ocko Ježko vstal dnes veľmi skoro ráno a odišiel na lodičke, nevedno kam. Na spiatočnej ceste je lodička taká plná jabĺk, že sa skoro potopí! Ježurko mu uteká na pomoc, nabral si však na svoje pliecka príliš veľa nákladu!

„Ty si ale nešikovný!“ smejú sa Včielka, Motýlik a Chrobáčik.
„Keby ste mi radšej pomohli, vy traja! Keď sa mi budete ďalej vysmievať, nedostanete ani kvapku sirupu!“ hrozí im Ježurko a pomaly vstáva, aby si narovnal pomliaždené kosti. Ježkovci pripravujú svoj vychýrený jablkový sirup ako každý rok podľa tajného receptu.

Chutná šťava je vítanou, starostilovo chránenou pochúťkou. Nie je jednoduché uchrániť jej zásoby pred maškrtnými jazýčkami obyvateľov lesa: podarí sa im odhaliť tajomstvo jeho prípravy a úkrytu? Ktože vie?

Rozprávka je z knihy Ako Ježkovci vyrábali jablkový sirup, Slovart – Print

debata chyba