Výdavky na školáčikov opäť vysoké!

Nielen deti, ani rodičia sa začiatku školského roka nemajú dôvod tešiť. Peňaženky dostanú poriadne zabrať...

01.10.2012 17:47
Výdavky na školáčikov opäť vysoké! Foto:
Výdavky na školáčikov opäť vysoké!
debata

Školské pomôcky vedú
V porovnaní s východnými susedmi sú u nás najdrahšie školské pomôcky, naopak náklady na novorodencov a teenagera sú najvyššie v Rusku. Ukazuje to najnovší prieskum spoločnosti Home Credit Slovakia, ktorý prebehol medzi siedmymi krajinami (Slovensko, Česká republika, Kazachstan, Bielorusko, Čína, Vietnam a Rusko). Prieskum sledoval základné náklady na dieťa v troch fázach života: novorodenec, prváčik a teenager.

Náklady sa šplhajú na tisícky eur
„Náklady na dieťa v prvej triede na Slovensku, ale tesne pred začiatkom školského roku dosahujú až 300 Eur, čo je pre množstvo Slovákov aj polovica mesačného platu,“ hovorí Michal Kozub, analytik Home Creditu. Táto čiastka zahŕňa len jednorazové nákupy pred nástupom do školy a náklady na prvý mesiac. Bežné prevádzkové výdaje (cestovné, stravné v školskej jedálni, či školské výlety) navýšia celkovú sumu až o 2 200 Eur za rok.

Školská aktovka už od 40 Eur
Naopak v Kazachstane a vo Vietname sú náklady na dieťa v prvej triede tretinové, v Bielorusku polovičné. Školská aktovka, najdôležitejšia pomôcka každého prváka, sa dá na Slovensku a v Česku zaobstarať zhruba od 40 Eur. Podobná cena je aj v Číne. Pre priemerného Číňana je to zhruba jedna šestina platu, zatiaľ čo Slovák by si mohol kúpiť takých tašiek 22.

Náklady na dieťa – finančná skúška rodiny
Slovenskí rodičia, ktorí majú šesťročné dieťa, minú najviac peňazí na hračky. Za nutné školské potreby, ako sú ceruzky, pastelky alebo pravítka, okrem aktovky, neminú Slováci viac ako 60 Eur, priemerne za mesiac sú však schopní minúť až 80 Eur za hračky pre svoje dieťa. Oproti tomu vo všetkých ostatných štátoch (okrem Česka) sú to minimálne náklady.

Šetriť, šetriť, šetriť…
Do myslenia rodičov sa v dlhodobom horizonte premieta snaha šetriť. „Všetky tri kategórie sa líšia svojimi potrebami, všeobecne však môžeme povedať, že náklady sú pri všetkých kategóriách vysoké. Sú to nielen náklady pri narodení dieťaťa a pri jeho vstupe do školy, ale aj náklady v dlhodobom horizonte. So zvyšujúcou sa nezamestnanosťou a snahou o uplatnenie tak väčšina detí mieri na vysoké školy, čím sa doba, počas ktorej študujú, výrazne predlžuje. Zvyšujú sa aj náklady na bývanie, či už na privátoch alebo na internátoch. Rastú aj náklady na aktívne trávenie voľného času, či už ide o kultúrne alebo športové krúžky,“ dodáva Michal Kozub.

Text: Monika Schönová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba