O spánku, o snoch a o nočných morách...

Nočné mory a sny sú úžasné výsledky činnosti miliónového mozgu počas spánku. Ponúkame viac informácii o spánku... Varovanie pre citlivých čitateľov: Si bojko a čítaš túto kapitolu v posteli? Ak teda budeš kričať, krič radšej potichu.

27.03.2013 06:00
Nick Arnold - Príšerná  veda - Miliónový mozog Foto:
Nick Arnold - Príšerná veda - Miliónový mozog.
debata

Mimoriadny záznam

NÁZOV: Spánok

ZÁKLADNÉ ÚDAJE: Keď zaspávaš, strácaš vedomie. Tvoj mozog vytvára delta vlny a nevnímaš svoje okolie. Sú tieto informácie pre teba novinkou? Tak sa pokús ešte chvíľu nezaspať.

NECHUTNÉ PODROBNOSTI: Ak človek dva týždne nespí, môže ho to zabiť. Vedci si myslia, že ľudské telo potrebuje každý deň istý čas oddychovať. Bez oddychu je telo čoraz unavenejšie a začínajú mu zlyhávať základné životné funkcie, napríklad činnosť srdca.

Spánok ti teda prospieva. Kým ležíš v posteli, môžeš pokojne počúvať neurofonický rozhovor, počas ktorého sa ti snaží mozog pomôcť zadriemať.

Príznaky spánku

Mozgová kôra hovorí všetkým častiam mozgu:
„VÔBEC SA MI NECHCE SPAŤ. MUSÍM?“

Šuškovité teliesko mozgovej kôre:
„DOBRÚ NOC, MOZGOVÁ KÔRA. PRÍJEMNÝ MELATONÍN ŤA UPOKOJÍ.“

VEDECKÁ POZNÁMKA
Melatonín tlmí činnosť mozgovej kôry. Túto látku každú noc vylučuje v 24-hodiovom cykle šuškovité teliesko.

Mozgová kôra:
„UÁÁÁ! SOM ÚPLNE OSPALÁ.“

RAS* hovorí mozgovej kôre: „UŽ SA PEKNE PRIKRY.
DÁM TI NA ZASPATIE TROCHU CHUTNÉHO SEROTONÍNU**.“

VEDECKÁ POZNÁMKA
V tomto stave by mal tvoj mozog stratiť vedomie. Ty si to však nevšimneš. Prečo? Nuž, preto, že už budeš spať.)

Mozgová kôra:
„CHŔŔŔ'.“

*To je retikulárny aktivačný systém v mozgovom kmeni.
**Je to „rozumná“ chemická látka, ktorá tlmí pocity. Serotonín by mal mozgovú kôru utlmiť ešte viac.

Výrazy miliónových mozgáčov

Rozprávajú sa dvaja psychológovia…

Foto: Slovart
námesačnosť

Je to nebezpečné?
Nie, ale rozčuľuje to celé okolie. Somnilokvia je hovorenie zo spánku. Somnambulizmus je námesačnosť alebo chodenie v spánku. Psychologička teda počas spánku hovorí a chodí. Mohlo by to s ňou byť horšie: v roku 1993 museli požiarnici zachrániť britského podnikateľa, ktorý spadol do odpadovej šachty, keď sa počas spánku prechádzal úplne nahý.

Foto: Slovart
námesačnosť

Odhaľ námesačníka

Počas spánku sa prechádza každé dvadsiate dieťa a robia to aj niektorí dospelí, keď sú v strese. Je tvoj otec/ mama/ brat/ sestra/ škrečok námesačný ? Ponúkam pár príznakov, ktoré ti to pomôžu odhaliť.

Foto: Slovart
námesačnosť

Mimochodom niektorí učitelia sa takto správajú aj v pondelok ráno, keď sa už zdanlivo prebudili.

Určite nevieš, že keď námesačníka preberieš, takmer vôbec mu to neuškodí. Rob to však radšej jemne. Koniec koncov, človeka trochu zmätie, keď ho v noci náhle zobudíš a on nie je vo svojej posteli. Keď sa námesačné osoby prechádzajú, nepamätajú si, kde boli. Preto im to oznám šetrne.

Ako ani oko nezažmúriť

Kúsok spánku, dokonca aj spánku spojeného s prechádzkou, je lepší ako žiaden. Vedci v 60. rokoch 20. storočia udržiavali ľudí bez spánku a merali vplyv nedostatku na ich telo a mozog. Prečítaj si príbeh, ktorý je založený na skutočných udalostiach a ktorý hovorí o tom, čo sa dialo v priebehu tohto pokusu. Počas nasledujúcich minút sa pokús nezaspať.

Zdraviu škodlivé!

Tento pokus doma neskúšaj. Keby tvoji rodičia nemohli spať, malo by to vysoký vplyv na výšku tvojho vreckového. A ako zistíš, prílišný nedostatok spánku je veľmi nezdravý. Preto sa do zopakovania tohto pokusu nehrnú ani vedci.

Denný záznam o pokuse s nedostatkom spánku

Autor: Artúr Spavec (dobrovoľník)
Poznámky: Irma Prebudená (denná zmena)
Dr. Hugo Nespavý (nočná zmena)

Pondelok večer
Som úplne čulý a mám pocit, akoby som spánok ani nepotreboval. Na povzbudenie pijem kávu. Jediný problém je ten, že Dr. Nespavý chce so mnou chodiť aj na záchod, aby si bol istý, že tam nezaspím…

4.00 utorok nadránom
Trochu sa mi chce spať. Stačilo by len na chvíľu si zdriemnuť. Snažím sa s týmto pocitom bojovať a radšej hrám biliard.

Utorok ráno – Záznam Dr. Nespavého
Artúr sa má dobre. Činnosť srdca a reflexy sú normálne. Pripojil som ho na EEG a výsledok je v poriadku. Mne sa chce trochu spať, malé zdriemnutie by pomohlo. Konečne. Už mám voľno. Odovzdávam službu Dr. Prebudenej, ktorá bude Artúra sledovať počas dňa.

Utorok večer
Takmer som dnes zaspal, ale Dr. Nespavý mnou drzo zatriasol a vrešťal mi do ucha: „Nespite, nespite!“ Fakt ma dosť naštval.

Záznam Dr. Nespavého
Artúr je dnes ospalejší a podráždenejší. Keď som mu o 3.00 nedovolil zaspať, kričal na mňa.
Streda – Záznam Dr. Prebudenej
Artúr dnes prestáva zreteľne artikulovať, opakuje a pohybuje sa pomalšie. Ešte vždy dokáže hrať šach a dokonca nado mnou vyhral. Časti jeho mozgu , ktoré majú na starosti myslenie, zrejme stále fungujú normálne.

Nick Arnold - Príšerná  veda - Miliónový mozog. Foto: SLOVART
Nick Arnold - Príšerná veda - Miliónový mozog Nick Arnold - Príšerná veda - Miliónový mozog.

Streda večer
Po včerajšej hádke sa s Dr. Nespavým nerozprávam. Hrá hlasná hudba, aby som nezaspal. Dr. Nespavému sa to veľmi nepáči. Ha- ha. Už som fakt dosť unavený. Keby som zavrel oči, zaspal by som. Musím to vydržať.

Záznam Dr. Nespavého
Artúr bol dnes mimoriadne pokojný.

Štvrtok
Neznášam, keď Dr. Prebudená každé ráno veselo zakričí „Vstávame!“ Prečo je stále taká veselá? Veď dobre vie, že som v noci nespal. Stavím sa, že ona sa vyspala vynikajúco. Asi proti mne niečo má. To bude ono, Zasadla si na mňa.

Záznam – Dr. Prebudenej
Artúr je zjavne unavený a jeho tep sa raz zrýchľuje, raz spomaľuje.

Štvrtok večer
Fazuľový sendvič mi dnes chutil dosť čudne. Som si istý, že Dr. Nespavý mi do jedla pridal nijaké lieky. Ale prečo? Prečo? Možno je na mňa naštvaný za tú hlasnú hudbu. Ja mu ukážem.

Záznam Dr. Nespavého
Artúra zrejme trápia zvláštne myšlienky. Je to pre ľudí, ktorí tak dlho nespia, typické. Musíme ho pozorne sledovať.

Piatok
Ráno som odmietol dojesť kukuričné lupienky. Mlieko chutilo zvláštne. Dala mi ich Dr. Prebudená, takže sa v tom vezie s Nespavým. Ha- ha. Myslia si, že netuším, že sa mi hrabú v jedle.
16.50 Keď som sa postavil, podlaha sa vlnila ako more. Určite ma otrávili.

Záznam Dr. Prebudenej
Zdá sa, že Artúr má vidiny. Musím sa spojiť s Dr. Nespavým a pokus ukončiť.
Piatok večer – Záznam Dr. Nespavého
Artúr sa zamkol na záchode. Neustále na mňa kričí, aby som odpálil a prestal mu dávať otravu. Budem situáciu sledovať spred záchoda. Obávam sa, že použije násilie.

Piatok večer
Tu som v bezpečí. Je tu ticho a zdá sa, že Dr. Nespavý odišiel. Pch, teraz si môžem oddýchnuť. Len na pár sekúnd zatvorím oči… Chŕŕŕ…

Sobota ráno – Záznam Dr. Nespavého a Dr. Prebudenej
Vylomili sme dvere do záchodu. Artúra sme našli tvrdo spať. Ani si nevšimol, že sme ho preniesli do postele.

Nedeľa večer
Práve som sa zobudil. Ešte som ospalý, ale všetka únava pominula. Posledné dni boli ako nočná mora. Skutočne som si predstavoval, že ma lekári chceli otráviť? Áó, tu sú. Usmievajú sa a ponúkajú mi čaj s koláčikmi. Neublížili by ani muche. Toto je naposledy, čo som nešiel spať…

Záznam Dr. Prebudenej a Dr. Nespavého
Zdá sa, že Artúr je už úplne v poriadku. Jeho tep, činnosť srdca a mozog sú v normále. Pokus dokazuje, že nedostatok spánku môže spôsobiť pomýlené myslenie a ďalšie problémy ako zmena tepu a činnosti srdca. Domnievame sa, že tieto poruchy možno odstrániť dlhším obdobím spánku.

Určite nevieš, že hoci vedci už nenútia ľudí bdieť, v rámci jedného pokusu zobudili skúmaných dobrovoľníkov bezprostredne po tom, ako sa im začalo snívať. Vedci chceli zistiť, ako bude mozog reagovať, keď mu neumožnia snívať. Chudákov dobrovoľníkov nakoniec zobudili až tridsaťkrát za noc, pretože ich mozgy sa snažili navodiť sen čo najskôr. Prečo je však snívanie také dôležité?

Mimoriadny záznam

NÁZOV: Sny
ZÁKLADNÉ ÚDAJE: Sny sú pomotané myšlienky, ktoré sa ti počas spánku preháňajú mysľou. Mozgová kôra ich často spája a vytvára príbehy.
NECHUTNÉ PODROBNOSTI: Vedci sa domnievajú, že možno v budúcnosti vynájdu špeciálny druh videokamery, ktorá by snímala signály neurónov v mozgu a menila ich na obrazy. Bolo by tak možné si znova premietnuť najpríjemnejšie sny, ale aj tie najstrašnejšie nočné mory. Bolo by to však len pre tých, ktorí by našli odvahu.

Predstav si, že by niečo také už bolo možné. Mohlo by sa stať napríklad toto…

Snostroj

Blahoželáme vám ku kúpe NOVÉHO snostroja – neuveriteľného prístroja, ktorý mení sny na vzrušujúce videá.
ČÍTAJTE TIETO INŠTRUKCIE

1. Najskôr prístroj pripojte k videoprehrávaču. Upevnite si na hlave čiapku na snímanie mozgových vĺn

Foto: Slovart
snostroj
Foto: Slovart
snostroj

2. Zaspite. Prvých 45 minút, kým sa vaše telo dostane z ľahšieho spánku do hlbšieho, sa nebude diať nič. Keď sa uvoľníte, možno budete mať pootvorené ústa a začnú vám vytekať sliny. To je v poriadku.

3. Po 45 minútach spánku sa vám pod zatvorenými viečkami začnú pohybovať oči. Aj to je úplne normálne. Tento pohyb je známy pod názvom rýchly pohyb očí alebo REM a je sprievodným javom snívania.

4. Počas snívania sa vlnenie zrýchli a stáva sa nepravidelným. Zapne sa snostroj, ktorý začne prehrávať naše sny.

5. Počas snívania sa nebudete môcť hýbať. Mozog uvoľňuje do mozgového kmeňa chemickú látku, ktorá zabraňuje prenosu nervových signálov do svalov. Je to rozumný spôsob námesačnosti.

Foto: Slovart
snostroj

6. Uvoľnite sa a vychutnajte si sen. Váš mozog sa dostáva do módu REM šesť- a viackrát za noc. Ráno si môžete prehrať videozáznam a zabaviť celú rodinu ohromnými snami.

Tak čo? Aký názor máš na tento prístroj? Celkom dobré, nie?

Viac v knihe Nick Arnold – Príšerná veda – Miliónový mozog

Knihu vydal Slovart.

debata chyba