Brigáduje každý tretí vysokoškolák

Podľa prieskumu portálu Študentské financie akýmkoľvek spôsobom dnes pracuje počas štúdia na vysokej škole každý tretí študent.

21.06.2013 06:14
Študent, počítač, manažér, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„Platí, čím vyšší ročník, tým viac času študent strávi v práci,“ hodnotí Patrik Lučan, autor portálu. „Každému štvrtému pracujúcemu študentovi sa znížil plat, kvôli novo zavedeným odvodom.“

Internetový prieskum urobil portál Študentské financie koncom roka 2012 a začiatkom roka 2013 na vzorke 3 150 študentov vysokých škôl vo veku 18–24 rokov. Dvadsaťdeväť percent opýtaných študentov si popri štúdiu zarába brigádami alebo prácou na skrátený pracovný úväzok. Počet krátkodobých brigád, pri ktorých študenti striedajú zamestnávateľov, pracovnú náplň a sú nepravidelné, má rovnaké percentuálne zastúpenie k dlhodobým prácam na stálom mieste alebo pravidelne počas týždňa. Znamená to, že každý druhý brigádujúci študent má dlhodobú a intenzívnejšiu prácu. Väčšina študentov pracuje na dohodu o brigádnickej práci študentov, iba 3,5 percenta študentov uviedlo, že pracuje na skrátený pracovný úväzok.

„Sto eur mesačne si zarobí polovica brigádujúcich študentov,“ informuje Patrik Lučan. "Povinné odvody do Sociálnej poisťovne, ktoré zaviedla súčasná vláda od 1. januára 2013, majú dosah na každého štvrtého pracujúceho študenta, ktorý zarobí priemerne 160 eur mesačne. Viac ako 200 eur si dokáže popri štúdiu na vysokej škole zarobiť 15 % pracujúcich študentov.

„Prvá reakcia zamestnávateľov bolo zrušenie značného množstva brigádnických pozícii a ich presun do skráteného pracovného pomeru,“ hovorí Radomír Szabó, konateľ spoločnosti burzabrigad.sk,. „No posledné mesiace ukázali, že operatívu a pružnosť, ktorá umožňuje zamestnanie na dohody, je dôležitejšie ako náklady spojené s dohodárom. Preto objem prác na dohody je na úrovni 80 % z predchádzajúceho obdobia.“

Zamestnávateľov samozrejme tlačia zvýšené náklady na dohodárov, a preto sa stali veľmi atraktívnou skupinou pracovníkov študenti. „Na našom portáli sme zaznamenali zvýšený záujem zamestnávateľov o vyhľadanie a vytvorenie si stálej skupiny brigádnikov z radov študentov,“ pokračuje Szabó. „Táto skupina je z viacerých pohľadov pre zamestnávateľov atraktívna, a to najmä zamestnanie na dohodu brigádnickej práce pre študentov je možné na 12 mesiacov na opakovanú činnosť. Do Sociálnej poisťovne ich prihlásia len pred vznikom pracovného pomeru, po jeho skončení ho odhlásia. Pri tejto skupine nie je potrebné prihlásenie do zdravotného poistenia a zamestnávateľ nie je zaťažený prípadnou PN-kou študenta. Najdôležitejší fakt je nižšia celková cena práce, kde pri študentoch sú najnižšie odvody“.      

Majú však v súčasnej situácii študenti kde brigádovať? „Brigád vo firmách ubúda celkovo, čo sa čiastočne dotýka aj študentov,“ hovorí Branislav Holík, Hiring manager personálnej agentúry McROY Slovakia. „V ich prípade je ale pokles nižší než je všeobecný priemer. Jedným z hlavných dôvodov je zodvodnenie prác vykonávaných prostredníctvom dohôd o vykonaní práce alebo dohôd o brigádnickej práci študenta. Mnohé spoločnosti pri tejto príležitosti prehodnotili práce a zoptimalizovali svoje vnútrofiremné procesy, čím výrazne obmedzili priestor pre práce na mimopracovné úväzky (dohody).“

Študenti sú však stále vo výhode, keďže v ich prípade sú odvody nižšie. Firmy, ktoré hľadajú dohodárov, chcú preto práve študentov. Príkladom môžu byť siete hypermarketov, ktoré zháňajú pokladníkov. Na druhej strane, nevýhodou študentov je ich nižšia flexibilita.

S blížiacim sa letom portál Brigada.sk eviduje veľký záujem mladých o letné brigády, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí," informuje Michal Mravčák, konateľ spoločnosti. "Tradične v tomto období dopyt niekoľkonásobne prevyšuje ponuku, preto je najvhodnejšia doba zabezpečiť si brigádu na leto včas a v predstihu. Študenti chcú využiť prázdniny a zarobiť si na svoje bežné výdavky alebo zábavu. Firmy, ktoré potrebujú sezónne pokryť pracovné pozície, si vedia jednoducho inzerciou zabezpečiť širokú databázu záujemcov a vybrať si tých najšikovnejších a najspoľahlivejších, čo vytvára tlak aj na tých ostatných.

Letná brigáda najmä v zahraničí prináša so sebou aj riziká. Odporúčame si pred vycestovaním preveriť zamestnávateľa na internete, jeho referencie a odporúčania, pracovať len na písomne uzatvorenú zmluvu, v ktorej budú zakotvené všetky štandardné pracovnoprávne vzťahy," radí Mravčák. „Pri ceste do zahraničia sa nezabudnite poistiť. Z krajín je najviac populárna susedná Česká republika a Veľká Británia.“

Pri brigádach na Slovensku je potrebné spomenúť regionálne rozdiely v ponuke a odmenách. Najviac príležitostí je tradične v Bratislave, kde je aj hodinová mzda o niečo vyššia. Zatiaľ čo v Košickom regióne je priemerná odmena  od 2 do 3 eur, v Bratislave je to od zvyčajne od 2,50 až do 4 €/hod v hrubom. Odmena však veľmi závisí aj od typu brigády, spomínaného regiónu a druhu práce.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba