Aké sú ideálne raňajky pre školákov?

Na to, aby telo správne fungovalo, je nevyhnutné zabezpečiť mu pravidelný prísun kvalitných a zdravých potravín.

02.09.2013 10:30
raňajky, stravovanie, škola Foto:
Cereálie alebo müsli s mliekom sa často objavujú v raňajkovom menu detí.
debata

Chýbať nesmú raňajky, u školákov je veľmi dôležitá aj desiata. Nie každý rodič však dáva deťom ráno tie správne potraviny. Podľa najnovšieho prieskumu združenia Výživa detí dáva svojim deťom pravidelne raňajky 84 percent z nich. Nikdy neraňajkujú 4 percentá detí. Najčastejšie sa v rannom menu detí objavuje obložené pečivo (38%), na druhom mieste sú cereálie alebo müsli s mliekom (26%). Približne rovnako obľúbené sú aj mliečne raňajky vo forme jogurtu alebo mliečnych dezertov (23%). Každé desiate dieťa jedáva sladké raňajky typu croissant, koláč a podobne.

Mamičky, ktoré na raňajky deťom pripravujú pečivo, ho najčastejšie natierajú maslom (42%), tretina preferuje margaríny, 13¤% používa nátierkové maslá a necelá desatina topené syry. Názory matiek na to, ktoré z týchto nátierok sú zdravé, sa však rôznia. Topené syry a nátierkové maslá asociujú matkám najmenej zdravý druh nátierok. Na opačnom póle sa nachádzajú čerstvé syry a maslo. Margaríny považuje polovica matiek za veľmi zdravé, druhá polovica si myslí pravý opak. Čo na to vraví odborník? „Tak ako pre dospelý aj pre detský organizmus platí, že niet nad pestrú stravu, takže nátierky je vhodné striedať, ideálne je pripravovať ich doma, aby neobsahovali konzervačné látky alebo farbivá,“ hovorí Martina Sojková, detská lekárka zo združenia Výživa detí. Čerstvý syr alebo tvaroh je veľmi dobrá voľba vzhľadom na obsah kvalitných bielkovín a dobrú stráviteľnosť. Pozor si však treba dať na lacnejšie výrobky, kde môže obsah vody prevyšovať množstvo syra. „Vhodné je aj maslo, ktoré môžeme striedať s kvalitným margarínom z rastlinných olejov, obsahujúcim zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Takými sú napríklad omega-3, ktoré prospievajú zdravému vývinu a fungovaniu mozgu,“ vysvetľuje Sojková.

Podľa odborníkov by si deti, ale najmä matky, ktoré im raňajky pripravujú, mali dať väčší pozor na prísun cukrov. „Deťom sladkosti nemôžeme úplne zakázať, pri dostatku pohybu ich dokážu spáliť. Je to však otázka kvality, množstva a tiež načasovania. Volíme radšej pomaly sa uvoľňujúce sacharidy, nie viac ako raz denne a radšej v doobedňajších hodinách ako večer. Väčšie deti, ktoré majú menej pohybu a rastú pomalšie, ako aj obézne deti by mali, samozrejme, sladkosti obmedziť. Tiež je vhodné učiť deti na prirodzenú chuť potravín bez dosládzania, napríklad biely jogurt, cereálie, pitnú vodu,“ radí lekárka.

A akú desiatu by mali mamičky nachystať deťom do školy? Vhodná desiata obsahuje vyvážený pomer všetkých základných výživových prvkov – sacharidy, bielkoviny, telu prospešné tuky, vitamíny, minerály a vlákninu. Práve pre tieto zložky treba siahnuť pri výbere pečiva radšej po celozrnnom druhu, báť sa netreba šunky, syra a všetko treba doplniť čo najväčším množstvom zeleniny. Zabúdať netreba ani na dostatok tekutín (voda, nesladené džúsy a čaje), práve tie predstavujú dôležitú zložku zdravého stravovania. Pamätajte aj na to, že pokiaľ dáte deťom peniaze, aby si samy niečo kúpili, skončí sa to kúpou čokolády a sladeného nápoja.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #raňajky #školák #stravovanie