Ako sa z liečivých rastlín lúhuje čaj? A ako pripraviť med, olej či kúpeľ?

Zostaviť si z rastlín domácu lekáreň je celkom jednoduché. Podľa nasledujúcich základných receptov si pripravte napríklad olej, ocot či tinktúru. Zbierajte vlastné skúsenosti a zacítite, ako dobre vám padne urobiť niečo pre vlastné zdravie.

10.09.2013 16:48
debata

Príprava čaju

Čaje sú vodnaté výťažky rastlín. Podľa toho, ako účinné látky najlepšie prechádzajú do vody, zalievame rastlinné časti horúcou alebo studenou vodou. Napríklad slizové látky listov a kvetov slezu sa v horúcej vode veľmi rýchlo rozložia. Preto ich zalievame studenou vodou a necháme ich najmenej pol hodiny, lepšie dve až tri hodiny, lúhovať pri izbovej teplote. Potom jemne a šetrne rozvinú svoj účinok.

Ursula Stumpfová - Naše liečivé rastliny Foto: Ikar
Ursula Stumpfová - Naše liečivé rastliny Ursula Stumpfová - Naše liečivé rastliny

Ak chceme pripraviť čaj z tvrdších častí rastliny, napríklad z kôry či koreňov, mierne ich povaríme asi 15 minút. V tom čase sa rozvinú všetky účinné látky a uvoľnia vo vode.

Už dlhé roky si pripravujem veľmi slabé čaje. Sú dobre stráviteľné, lepšie chutia a majú veľmi jemný, mierny účinok. Vezmem malé množstvo čerstvých alebo sušených častí rastlín medzi tri prsty a zalejem ich asi 250 ml horúcej vody. Voda asi pred piatimi minútami ešte vrela a uvoľnené vápno sa už usadilo. Je to najmä pre čerstvé rastlinné časti oveľa šetrnejšie ako vriaca voda. O čo tvrdšia je časť rastliny, o to dlhšie treba nechať lúhovať. Kvetom stačia tri minúty, listy a stonky potrebujú asi päť minút, kôra a drevnaté časti asi desať minút.

Plody obsahujúce éterické oleje, napríklad rascu či borievku, by sme mali pred sparením rozmliaždiť či rozdrviť. Aby neunikli éterické oleje, lúhovaný čaj prikryjeme. Pred odkrytím poklopkáme na vrchnák, aby kvapky padli do nádoby.

Čaj, aj zo sušených bylín, by sme mali vždy čerstvo pripraviť, aby nenastal rozklad účinných látok. Samozrejme, môžeme ho pripravovať aj z čerstvých častí rastliny. Chutí sviežejšie, vitálnejšie a živšie. Jednoducho pri tom experimentujeme s množstvom a vezmeme toľko čerstvých byliniek, aby nám čaj chutil i prospel.

Uplatnenie čaju

Čaje nie sú len na pitie. Môžeme ich použiť na rôzny spôsob a účel. Na kloktanie dáme čaj schladiť na vlažnú teplotu. Potom kloktáme napríklad pri bolesti hrdla s výťažkom z čiernohlávka obyčajného alebo pri zápaloch ďasien čajom s nátržníka husieho.

Rany, malé poranenia či akné môžeme ošetriť vychladnutým čajom. Urobíme napríklad dvojnásobne silný čaj ako zvyčajne s pamajoránu obyčajného a dáme ho vychladnúť. Potom doň namočíme bavlnenú vreckovku alebo gázu a napadnuté miesto opatrne kruhovito šúchame. Čaj očisťuje, a podporuje prekrvenie a podnecuje hojenie.

Pri zmliaždeninách, hematómoch či podvrtnutiach urobíme vlhký zábal alebo obklad. Kus bavlnenej látky namočíme do koncentrovaného vychladnutého čaju (napr. z komonice lekárskej), vyžmýkame a priložíme na poranené miesto. Zábal možno pokojne nechať pôsobiť aj zopár hodín. Najlepšie je zafixovať gázovým ovínadlom. Nepoužívajte plastové vrecúška, aby bol zabezpečený prístup vzduchu.

Bylinkové vrecúška

Ešte intenzívnejšie účinky ako čaj má bylinkové vrecúško. Slúži najmä na to, aby sa rastlinné sily pomocou príjemného tepla po dlhší čas prepravovali do kože. Pomáha to pri reumatických bolestiach, artróze i pri bolestiach zubov. Niekedy poslúži bylinkové vrecúško aj na zmäkčenie, dozrievanie a vytratenie vredov (napr. komonica lekárska či ľanové semená). Z gázy, ľanového či bavlneného plátna ušijeme vrecúško, asi vo veľkosti miesta, ktoré chceme prikryť. Napcháme ho bylinkami, dobre uzavrieme a ohrievame 5 – 10 minút vo vodnej pare – napr. v tlakovom hrnci. Potom starostlivo prekontrolujeme teplotu, aby sme sa nepopálili, a vrecúško opatrne položíme na miesto, ktoré chceme ošetriť. Omotáme ho uterákom či šálom, aby sa teplota dlhšie udržala.

Kúpele nôh a rúk

Aj kúpele nôh a rúk spočívajú na čajových prípravkoch. Za dve hrste byliniek zalejeme dvoma litrami vody, necháme zovrieť, prikryjeme a necháme lúhovať a chladiť, kým kúpeľ nedosiahne teplotu, aby sme doň mohli ponoriť ruky či nohy. Kúpeme ich medzi plávajúcimi rastlinkami alebo ich precedíme. Dôležité je, aby boli nohy pokryté až nad členky. Teplý kúpeľ nôh (napr. s rebríčkom obyčajným) je dobrodením pri studených nohách, poruchách zaspávania, bolestiach hlavy či menštruačných ťažkostiach. Ustaté a opuchnuté nohy budú vďačné za vlažný kúpeľ v palinovom odvare.

Kúpele nôh a rúk si robíme večer, uvoľníme sa pritom, počúvame peknú hudbu – alebo si prečítajme niečo o rastlinách. Vzápätí zabalíme nohy do teplého suchého uteráka a dožičíme si ešte trocha oddychu na záver dňa.

Inhalácia a potná kúra

V čase, keď hrozí prechladnutie, pri bolestiach hlavy či problémoch s vedľajšími dutinami sú inhalácia (naparovanie) a potná kúra starými domácimi prostriedkami – napr. rumančekom kamilkovým. Pripravíme si misu a veľký uterák, ktorý prikryje zároveň hlavu a nádobu. Dáme zovrieť 1 –2 litre vody (podľa veľkosti nádoby). Na liter vložíme do misy za hrsť rumančekových kvetov a zalejeme ich vriacou vodou. Potom si uterákom prikryjeme hlavu i nádobu a rumančekovú vôňu zhlboka vdychujeme cez ústa a nos. Predkloníme sa nad povrch vody na takú vzdialenosť, aby nám bola teplota príjemná. Inhalujeme 5 až 10 minút. Po skončení inhalácie udržujeme hlavu v teple, jemne si nakrémujeme pokožku tváre a doprajeme si trochu odpočinku.

Celkové kúpele

Na celkový kúpeľ zalejeme 50g sušených alebo 150g čerstvých rastlinných častí dvoma litrami horúcej vody, prikryjeme a necháme lúhovať minimálne desať minút. Medzičasom si napustíme vodu na kúpanie. Bylinky precedíme, výluh nalejeme do vane a ľahneme si do nej. Po kúpeli si naordinujeme odpočinok v posteli a snívame.

Zmes kvietkov

Niekedy sa široko-ďaleko rozprestierajú a rozvoniavajú pestrofarebné kvety v prekypujúcom množstve. Žiaľ, často prirýchlo odkvitnú a je veľká škoda ich len tak zahodiť. Vytvoríme si z takýchto kvetov voňavú zmes. Ako? Vysušíme kvety intenzívnych farieb a dobrej vône. Zmiešame ich vo väčšej miske na liter zmesi nasypeme asi jednu lyžicu prášku z koreňa kosatca. Predávajú ho v obchodoch s bylinkami či v lekárni. Zafixuje farby kvetinkovej zmesi a postará sa o to, aby dlhšie vydržala jej aróma.

Zmes kvetov spolu s kosatcovým práškom dáme asi na štyri týždne do nádoby, aby všetko spolu dobre presiaklo. Nádobu dobre uzavrieme a pravidelne ju pretrasieme. V peknej sklenej nádobe budú farby ešte dlho žiariť a vôňa kvetov sa postará o príjemnú klímu v miestnosti.

Voňavé vankúšiky

Aromatické bylinky môžeme nasypať aj do pekne vyšívaného vankúšika. Ak ho naplníme chmeľom, osladí nám popoludňajšie zdriemnutie či uľahčí večerné zaspávanie.

Tinktúry

Na tinktúru extrahujeme čerstvé či sušené časti rastlín alkoholom. Alkoholický extrakt je silnejší a obsahuje viac účinných látok ako vodnatý čaj. Alkohol je okrem toho aj konzervačný prostriedok. Takýto výťažok má trvanlivosť zväčša tri až štyri roky. Ten, kto napríklad nemá na cestách čas ani príležitosť uvariť si čaj, môže užiť pár kvapiek tinktúry v pohári vody.

V lekárňach sa pripravujú tinktúry so 70-percentným alkoholom. Sú pomerne drahé a pre vlastnú potrebu nie sú nutné. Na tinktúry, ktoré si pripravíme sami, stačí ovocná či ražná pálenka, za predpokladu, že obsah alkoholu je asi 40%. Ak si chceme sami pripraviť tinktúru, potrebujeme dobre uzatvárateľný pohár so širokým otvorom a závitovým viečkom, asi 40-percentný alkohol a časti rastlín. Na tinktúru zo sušených rastlinných častí vezmeme 10g a zalejeme ich 90ml alkoholu. Ak použijeme čerstvé rastliny, vezmeme minimálne dvojité množstvo rastlinných častí. Listy, kvety, plody alebo aj korene dáme do pohára, zalejeme ich alkoholom a pohár dobre uzavrieme.

Výťažok necháme štyri týždne lúhovať na svetlom mieste pri izbovej teplote, nie však na slnku. Denne ho pretrasieme, potom prefiltrujeme. Poslúži nám na to jednoduché sitko, gáza alebo kávový filter, ktorý vopred navlhčíme trochou vody. Zostatok dobre povytláčame. Hotovú tinktúru nalejeme do čistých hnedých fľaštičiek s kvapkadlovou zátkou, opatríme ich názvom a dátumom a uskladníme ich na chladnom a tmavom mieste. Ako sme už spomenuli, môžeme ich držať aj niekoľko rokov. Tinktúry užívame po kvapkách, alebo zriedené s vodou v pomere 1:5 aplikujeme zvonka na preplachy či obklady.

Oleje

Chceme si urobiť olejové výťažky sami? Nič jednoduchšie. Potrebujeme na to rastlinné časti, pohár so závitovým viečkom a dobrý olivový, slnečnicový, mandľový či iný mastný olej ako extrakčný prostriedok. Do pohára nasypeme kvety, listy či korene a zalejeme ich olejom. Je veľmi dôležité, aby olej pokrýval všetky rastlinné časti, inak by plesniveli. Pohár denne pretrasieme a necháme lúhovať štyri týždne na svetlom mieste pri izbovej teplote, nie však na slnku. Po tomto čase olej precedíme alebo ho prelejeme cez kávový filter.

Takto si môžeme pripraviť jemný šalátový olej – napr. s cesnakom medvedím. Alebo si urobíme uvoľňujúci masážny olej z kvetov púpavy. Na ošetrenie pleti je vynikajúci olej z aromatickej komonice lekárskej, ktorý súčasne nahradí voňavku. Proti tehotenským striám pomáha výťažok z kvetov slivky trnkovej v mandľovom oleji.

Kvetný med

Tekutý med – napr. agátový – aromatizujeme kvetmi dúšky vajcovitej či prvosienky jarnej. Čerstvé kvety nasypeme do výšky 1cm do zaváracieho pohára so závitovým viečkom a nalejeme na ne rovnako hrubú vrstvu medu. Potom nasleduje znova vrstva kvetov, vrstva medu, vrstva kvetov atď., kým nie je pohár plný. Dobre ho uzavrieme a každý deň ho obrátime – je zaujímavé sledovať, ako kvietky pomaly vystupujú znova nahor. Med možno ochutnať už o niekoľko dní. Kvietky v ňom necháme pokojne plávať a konzumujeme ich spolu s medom. Takýto med veľmi dobre chutí na chlebe s maslom či k ovocným šalátom a sladkostiam. Samozrejme, nič nám nebráni, aby sme si s ním zjemňovali hociktorý bylinkový čaj a v zime sladili čaj proti kašľu a nachladnutiu.

Bylinkové maslo

Bylinkové maslo je pochúťka v každom ročnom období. Dá sa pripraviť veľmi jednoducho a rýchlo. Nazbierame listy (cesnak medvedí) či kvety (nechtík). Bylinky najemno pokrájame a vmiešame do zmäknutého masla. Je veľmi chutné ako nátierka na krajec čerstvého chleba. Možno ho dlho držať a zamraziť do zásoby.

Cesnak medvedí – Allium ursinum

Charakteristická vôňa
Vôňa prezrádza cesnak medvedí už zďaleka – na jar sú ňou zahalené celé lesy. Za svoju cesnakovú arómu vďačí táto bylina éterickým olejom obsahujúcim síru. Zájdite si na prechádzku na miesta, kde rastie, a zhlboka dýchajte – ani sa nenazdáte a jarné „upratovanie“ vašich dýchacích ciest sa začne.

Cesnak medvedí - Allium ursinum. Foto: SHUTTERSTOCK
Cesnak medvedí - Allium ursinum Cesnak medvedí - Allium ursinum.

Zdravá pochúťka
Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, vitamínu B1 a B2, minerálov a stopových prvkov ako železo, mangán a horčík je cesnak medvedí ideálny na jarnú kúru. Prečistí organizmus a zásobí ho novou vitalitou, aktivuje lymfu a odoženie huby z čreva. Cesnak medvedí podporuje vylučovanie ťažkých kovov a iných jedov pochádzajúcich zo životného prostredia. Súčasne zvyšuje počet buniek K (zabíjačov), a tak posilňuje imunitný systém.

Rovnako ako cesnak kuchynský podporuje srdce a krvný obeh, znižuje tlak krvi, udržiava pružnosť ciev a prechádza vápenateniu tepien. Cesnak medvedí pomáha aj pri kašli a bronchitíde uvoľňovať kŕčovité sťahy v prieduškách a usmrcovať pôvodcov choroby. Z čerstvých listov si môžeme urobiť pesto, cesnakové maslo či polievku. Alebo ich pridáme k iným bylinkám do tvarohu, dáme ho do omelety či francúzskeho slaného koláča (kišu, quiche).

Ideálny na jarnú kúru
Názov je odvodený od latinského pomenovania allium = cesna a urs= medveď. Patrí medzi najstaršie liečivé rastliny. Už v starom Egypte dostávali otroci cesnak, aby boli zdraví a zdatní. A my chceme na jar vo svojom tele prebudiť nové „medvedie“ sily.

Cesnakový ocot prečisťuje krv
Za hrsť pokrájaných listov či cibúľ cesnaku medvedieho nasypeme do 1 litra jablkového octu a zmes necháme 3 týždne lúhovať. Potom listy buď vyberieme alebo ich necháme v octe. Dôležité je, aby boli stále zakryté octom. Na prečisťovaciu kúru krvi nalejeme počas 6 týždňov každé ráno 1 PL cesnakového octu do 1/2 šálky teplej vody a po hltoch pijeme asi 20 minút pred raňajkami.

Konvalinka voňavá – Convallaria majalis

Prvá vôňa nášho života
Kto ovonia konvalinku, zacíti jarné sily a vyšle svoje sny do ďalekých krajín. Jej vôňa je hlboko zakorenená v našich bunkách, lebo sa objavila už v prvých sekundách našej životnej púte. Ženské vajíčko vydáva vôňu pripomínajúcu konvalinky a mužské spermie ju sledujú, aby našli cestu k nemu. O čo cieľavedomejšie sledujú stopy vône, o to je väčšia pravdepodobnosť výhry v pretekoch o dar života.

Konvalinka voňavá - Convallaria majalis. Foto: SHUTTERSTOCK
Konvalinka voňavá - Convallaria majalis Konvalinka voňavá - Convallaria majalis.

Pôsobí na srdce
Listy, kvety i plody sú veľmi jedovaté. Čerstvá vňať obsahuje rôzne glykozidy pôsobiace na srdce. Otrava sa prejaví srdcovou arytmiou, svalovými kŕčmi, zrýchleným tepom so zníženým krvným tlakom, výpadkom dýchania a zástavou činnosti srdca. V 16. storočí používali bylinkári konvalinku na posilnenie činnosti srdca, mozgu i zmyslov. Pomáhala prekonať následky mozgovej mŕtvice i padúcnice. Neskôr sa používali extrakty aj pri ľahkej nedostatočnosti srdcového svalu, spojenej s nahromadením v nohách a v tele.

Pre silnú toxicitu sa v súčasnosti aplikujú v prvom rade homeopatické prípravky. Prípravok Convallaria pomáha pri arytmii srdca a srdcových problémoch spôsobených nervozitou, predpisuje sa pri stareckom srdci a srdcovej slabosti sprevádzanej opuchmi. Je dobrým prostriedkom pre ľudí, ktorí sa trápia už pre maličkosti a ľahko podľahnú žiaľu, pri čom však všetko považujú za bezvýznamné a smiešne. Konvalinka zvyšuje výkon ich srdca.

Jarný symbol lásky
Convallis je hlboká kotlina, údolie, ktoré táto rastlina uprednostňuje. V angličtine jej hovoria aj Lily of the Valley – údolná ľalia. Majalis znamená máj ako čas kvitnutia. V Paríži nie je 1. máj len Sviatok práce, ale aj Deň konvaliniek (la journée du muguet). Kto má v taške, kabelke či jednoducho pri sebe po celý deň voňavé konvalinky, tomu bude naklonené šťastie odteraz po celé leto.

Konvalinky sú starým jarným symbolom lásky. Ich biele kvietky vyjadrujú nevinnosť, zelené listy nikdy nevysychajúcu nádej a z červených bobúľ vyžaruje vášnivá láska. Možno aj preto sú konvalinky veľmi obľúbené v svadobných kyticiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #lekárne #čaj #med #liečivé rastliny #bylinky #olej #tinktúra #kúpeľ #konvlinka #cesnak medvedí