Nový životný štýl praje profesii záhradník

Slovensko je podľa rôznych kritérií viac vidieckou ako mestskou krajinou. A predsa sa jeho obyvateľstvo stále viac odtŕha od svojich koreňov.

13.10.2013 20:00 , aktualizované: 14.10.2013 08:00
Záhrada, bývanie, sadenie,sadenice Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Prejavuje sa to na klesajúcom podiele slovenských potravín v obchodoch na jednej strane a na druhej strane malým záujmom o štúdium poľnohospodárskych a potravinárskych odborov.

Poľnohospodárstvo a potravinárstvo starne, priemerný vek prekročil päťdesiatku a firmám chýbajú mladí odborníci, o ktorých nebola núdza. Rezort pôdohospodárstva nedávno predložil strednodobú koncepciu rozvoja, kde sa ráta s najmenej so 4-tisíc pracovnými príležitosťami pre ovocinárstvo a ešte o čosi väčším počtom ľudí, ktorým by malo dať prácu zeleninárstvo.

Ľudia chcú žiť zdravo

Súčasný záujem o štúdium v porovnaní so situáciou spred vyše 20 rokov je nižší. Nepochybne to súvisí s postavením poľnohospodárstva v spoločnosti. Ľudia ho stále vnímajú ako odvetvie, ktoré nemá takú perspektívu ako dnes vychytené informačnotechno­logické, právnické alebo rôzne univerzálne manažérske odbory. Nie je to však tak.

"Spoločnosť, hoci si to pri výbere škôl neuvedomuje, pripisuje stále väčší význam kvalite potravín, vzhľadu krajiny – mestskej aj vidieckej, úprave bytových aj nebytových priestorov, ľudia chcú žiť v čistom, zdravom a krásnom prostredí a práve na splnenie týchto požiadaviek pripravujeme odborníkov,“ vraví riaditeľka záhradníckej školy Eva Stručková.

Je školstvo pripravené poskytnúť vzdelaných ľudí, ktorí budú schopní vybojovať stratené pozície v produkcii ovocia, zeleniny, ale povedzme aj kvetov?

Idú za hlasom srdca

"Školy túto úlohu dokážu splniť, čelia však dvom problémom,“ upozorňuje riaditeľka Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch Eva Stručková. Do stredoškolského veku prichádza generácia detí z populačne slabých ročníkov, keď základné školy končí o jednu tretinu až polovicu menej chlapcov a dievčat ako ešte pred piatimi rokmi. A k tomu by rodičia videli svoje deti najradšej na gymnáziách.

Piešťanská záhradnícka škola oslávi tohto roku svoje 45. výročie. Pripravujú tu viacero profesií s veľkou budúcnosťou. Aj klasické ovocinársko-zeleninárske, ale aj kvetinárske či sadovnícke. Od výroby až po záhradný či kvetinový dizajn. Kto sa hlási na školu?

"Predovšetkým deti, ktorých už v detstve uchvátili svojou krásou kvety, ovocné stromy a práca v záhrade,“ hovorí Eva Stručková. V ich voľbe im nenápadne pomohli rodičia, rodičovská záhrada či kvetinárstvo, alebo aj agilné organizácie Slovenského zväzu záhradkárov, ktoré najmä v okresoch Galanta, Senica a Košice okolie spolupracujú so základnými školami pri rôznych kvetinárskych či záhradkárskych podujatiach.

Nožnice nevylučujú počítač

Piešťanská škola je veľkým prírodným laboratóriom a umeleckou dielňou zároveň. Pred 45 rokmi tu prví absolventi založili park – botanickú záhradu, v ktorej napríklad rastú aj exotické sekvoje. Majú tu pomologický sad, kde sa možno zoznámiť so všetkými druhmi ovocných stromov a nadobudnúť potrebné ovocinárske zručnosti, v skleníku si pripravujú vlastné sadenice a v učebniach sa pracuje, akože ináč, s počítačmi. Budúcich floristov tu učia viazať kytice a s úspechom. Posledná majsterka Slovenska je štvrtáčka Evelin Mariassi z Rožňavy.

Slovensko po 20 rokoch búrlivého rozvoja začína prehodnocovať, čo je skutočne dôležité a čo menej pre rozvoj spoločnosti. A začína prichádzať aj na to, že štúdium poľnohospodárstva a potravinárstva nie je na zahodenie. Má budúcnosť. Dokazujú to prvé prosperujúce ovocinárske podniky, kvetinárstva, ktoré vedú mladí ľudia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #školstvo #štúdium #záhradníctvo #potravinárstvo #Stručková