Prejavuje sa to na klesajúcom podiele slovenských potravín v obchodoch na jednej strane a na druhej strane malým záujmom o štúdium poľnohospodárskych a potravinárskych odborov.
Poľnohospodárstvo a potravinárstvo starne, priemerný vek prekročil päťdesiatku a firmám chýbajú mladí odborníci, o ktorých nebola núdza. Rezort pôdohospodárstva nedávno predložil strednodobú koncepciu rozvoja, kde sa ráta s najmenej so 4-tisíc pracovnými príležitosťami pre ovocinárstvo a ešte o čosi väčším počtom ľudí, ktorým by malo dať prácu zeleninárstvo.
Ľudia chcú žiť zdravo
Súčasný záujem o štúdium v porovnaní so situáciou spred vyše 20 rokov je nižší. Nepochybne to súvisí s postavením poľnohospodárstva v spoločnosti. Ľudia ho stále vnímajú ako odvetvie, ktoré nemá takú perspektívu ako dnes vychytené informačnotechnologické, právnické alebo rôzne univerzálne manažérske odbory. Nie je to však tak.
"Spoločnosť, hoci si to pri výbere škôl neuvedomuje, pripisuje stále väčší význam kvalite potravín, vzhľadu krajiny – mestskej aj vidieckej, úprave bytových aj nebytových priestorov, ľudia chcú žiť v čistom, zdravom a krásnom prostredí a práve na splnenie týchto požiadaviek pripravujeme odborníkov,“ vraví riaditeľka záhradníckej školy Eva Stručková.
Je školstvo pripravené poskytnúť vzdelaných ľudí, ktorí budú schopní vybojovať stratené pozície v produkcii ovocia, zeleniny, ale povedzme aj kvetov?
Idú za hlasom srdca
"Školy túto úlohu dokážu splniť, čelia však dvom problémom,“ upozorňuje riaditeľka Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch Eva Stručková. Do stredoškolského veku prichádza generácia detí z populačne slabých ročníkov, keď základné školy končí o jednu tretinu až polovicu menej chlapcov a dievčat ako ešte pred piatimi rokmi. A k tomu by rodičia videli svoje deti najradšej na gymnáziách.
Piešťanská záhradnícka škola oslávi tohto roku svoje 45. výročie. Pripravujú tu viacero profesií s veľkou budúcnosťou. Aj klasické ovocinársko-zeleninárske, ale aj kvetinárske či sadovnícke. Od výroby až po záhradný či kvetinový dizajn. Kto sa hlási na školu?
"Predovšetkým deti, ktorých už v detstve uchvátili svojou krásou kvety, ovocné stromy a práca v záhrade,“ hovorí Eva Stručková. V ich voľbe im nenápadne pomohli rodičia, rodičovská záhrada či kvetinárstvo, alebo aj agilné organizácie Slovenského zväzu záhradkárov, ktoré najmä v okresoch Galanta, Senica a Košice okolie spolupracujú so základnými školami pri rôznych kvetinárskych či záhradkárskych podujatiach.
Nožnice nevylučujú počítač
Piešťanská škola je veľkým prírodným laboratóriom a umeleckou dielňou zároveň. Pred 45 rokmi tu prví absolventi založili park – botanickú záhradu, v ktorej napríklad rastú aj exotické sekvoje. Majú tu pomologický sad, kde sa možno zoznámiť so všetkými druhmi ovocných stromov a nadobudnúť potrebné ovocinárske zručnosti, v skleníku si pripravujú vlastné sadenice a v učebniach sa pracuje, akože ináč, s počítačmi. Budúcich floristov tu učia viazať kytice a s úspechom. Posledná majsterka Slovenska je štvrtáčka Evelin Mariassi z Rožňavy.
Slovensko po 20 rokoch búrlivého rozvoja začína prehodnocovať, čo je skutočne dôležité a čo menej pre rozvoj spoločnosti. A začína prichádzať aj na to, že štúdium poľnohospodárstva a potravinárstva nie je na zahodenie. Má budúcnosť. Dokazujú to prvé prosperujúce ovocinárske podniky, kvetinárstva, ktoré vedú mladí ľudia.