Aj vy máte problém s malými spachtošmi?

Naše školopovinné ratolesti by najradšej predĺžili deň o ďalších pár hodín a je jedno, či je stred týždňa, alebo víkend.

20.10.2013 17:00
spánom, únava, ranné vstávanie Foto:
Ponocovať nie je dobré, budíme sa mrzutí a "spíme na nohách".
debata

Napokon, my dospelí tiež, ale veľmi dobre vieme, ako ťažko cez deň dobiehame prebdenú noc. A tak sa všemožne snažíme o zdravý spánok aspoň u detí, no neraz márne!

My to „uhráme“, ale čo deti?

Ponocovať nie je dobré, budíme sa potom mrzutí a „spíme na nohách“ aj po budíčku minimálne dve hodiny. No zatiaľ čo my dospelí si dáme rannú kávu a ukecáme kolegov na neskorší štart pracovných povinností, naša ratolesť musí bdieť a podávať prvé výkony na telesnej výchove, či na teste z matematiky. Ako na decká, aby mali kvalitný spánok?

Nastaviť režim, bezbolestne…?

Trošku deťom musíme pomôcť a nahnať ich včas do úloh, prípravy vecí do aktovky, dohliadnuť, aby mali všetko na daný deň a nemuseli ráno „nerváčiť“. Aj keď sa snažíme, rána nebývajú ružové a vždy niečo vyskočí. Zachovajme pokoj, nasaďme úsmev, zalejme čaj a ulahoďme rodinke chutnými raňajkami, bude to hneď znesiteľnejšie.

Večerné rituály

Aj keď sa nám nijako nechce, venujme svojim ratolestiam čas pred spaním – rozprávajme sa, čítajme im, počúvajme spolu hudbu. Robme všetko pre to, aby bola fajn atmosféra, aby sme si vyčistili hlavu a s dobrou náladou všetci zaspávali. Zabudnime o tomto čase na povinnosti, na nevyriešené spory, na čokoľvek, čo by mohlo rozrušiť naše duše. Týka sa to aj napätia medzi partnermi, to deti veľmi pozorne vnímajú. Berme na ne ohľad a partnerské problémy lúskajme iným spôsobom, v inom čase.

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #spánok #relax #školopovinné dieťa