Štát podporí technické odbory na VŠ štipendiami

Minister školstva Dušan Čaplovič chce podporiť technické smery na vysokých školách. Preto študenti, ktorí takéto odbory navštevujú v dennej forme štúdia, môžu získať motivačné štipendium.

14.06.2014 14:28
debata (5)

Na rok 2014 totiž vysoké školy získali účelové dotácie na motivačné štipendiá na študentov vo vybraných študijných odboroch ako je napríklad mechatronika či strojárstvo, ale aj informatika alebo umelá inteligencia. Ministerstvo školstva chce tak prilákať študentov práve na technické a prírodovedné odbory či informatické technológie. „Konkrétnu výšku štipendia určí vysoká škola. Ministerstvo počítalo v priemere 1000 eur na 15 percent študentov v dennej forme,“ vysvetľuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Takéto štipendium zaviedol rezort školstva od roku 2014.

Motivačné štipendium môžu získať študenti odborov ako je biológia, biomedicínske inžinierstvo, biotechnológie, drevárstvo, elektronika, ale aj fyzika, matematika, informatika, geografia či umelá inteligencia a ďalšie. Dohromady ide o približne 50 odborov. Aj budúci učitelia si môžu prilepšiť motivačným štipendiom. V rámci študijného odboru učiteľstvo akademických predmetov ide o programy s aprobačnými predmetmi fyzika, chémia, geografia, biológia, informatika a matematika. Minister školstva hovorí, že peniaze chce dať na tie odbory, o ktoré je záujem zo strany zamestnávateľov. „Pevne verím, že to bude mladých ľudí motivovať, lebo sa im touto cestou vytvoria lepšie podmienky aj pre ich rodičov, ktorí často nemajú peniaze na to, aby mohli deti študovať," povedal ešte vo februári šéf rezortu školstva.

Na sociálnu podporu študentov vyčlenil rezort školstva pre slovenské vysoké školy v tomto roku sumu zhruba 54,8 milióna eur. V tejto sume sú zarátané sociálne a motivačné štipendiá, ale aj príspevky na stravovanie a ubytovanie či podporou športových, kultúrnych činností a pastoračných centier.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #VŠ #štipendium