Šanghajský rebríček top 500 univerzít je bez slovenských VŠ

Ani jedna slovenská univerzita sa neumiestnila v rebríčku top 500 univerzít, ktorý zostavuje Center for World-Class Universities at Shanghai Jiao Tong University.

15.08.2014 18:20
debata (9)

Zastúpenie medzi najlepšími univerzitami sveta však majú susedné Česko (jedna univerzita), Maďarsko aj Poľsko (po dve univerzity).

V prvej desiatke najlepších univerzít sa umiestnilo osem amerických a dve britské. Najlepšou univerzitou vôbec podľa zverejneného rebríčka je Harvard University, nasleduje Stanford University a Massachusetts Institute of Technology. Väčšina z umiestnených univerzít sa nachádza v Európe (205), v Amerike je 177 univerzít, v Ázii a Oceánii 113 a v Afrike päť z 500 najlepších univerzít.

Pri zostavovaní rebríčka sa zohľadňujú kritériá ako kvalita vzdelávania, kvalita fakúlt či výsledky výskumu. Do úvahy sa napríklad berie aj počet absolventov a akademických pracovníkov univerzity, ktorí získali Nobelovu cenu. Šanghajská univerzita hodnotí viac ako 1 200 univerzít, 500 najlepších z nich zverejňuje na svojom webe. Rebríček možno nájsť na stránke www.shanghairanking.com.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #VŠ