Strava v školských jedálňach. Uvítali by rodičia zmenu?

Obedy v škole sú medzi rodičmi častou a veľmi diskutovanou témou. Bohužiaľ, málokedy sú na ne pozitívne ohlasy. A nielen od detí....

20.08.2014 15:00
školaká jedáleň, stravovanie, výživa Foto:
Kvalitu stravy v školskej jedálni overte tak, že ju sami ochutnáte.
debata (4)

„Fuj, ja to jesť nebudem“, odpovedá vám pohotovo na otázku „Prečo si zas nezjedol obed? váš potomok. Nuž, či mu naozaj nechutí strava v školskej jedálni alebo je to syndróm "nikto z triedy to neje, tak nebudem ani ja“ asi nezistíte. Čo však môžete spraviť je to, že si kvalitu stravy v školskej jedálni overíte sami. Ako? Najlepšie tak, že ju sami ochutnáte. Niektoré školy totiž dovoľujú, ak si po stravu pre dieťa prídete s obedárom. V iných je to naopak prísne zakázané. Ak je tá vaša prístupná takejto možnosti, máte vyhrané.

Eva Zátopková (40)

Strava v školskej jedálni je taká, akú sumu za ňu platíme. Za 20–25 Eur mesačne nečakajte zázraky ani žiadne exkluzívne menu. Mala som možnosť vidieť obedy, ktoré dovážajú do školy kde chodí moja dcéra. Odvtedy sa ani nečudujem, že tam nechce jesť. Je však len druháčka a ak chcem, aby chodila do školského klubu, musím jej stravu platiť.

Jana Heribanová (33)

Mne na strave v školskej jedálni nevadí nič. Dcéra tam chodí rada a vždy všetko zje. Naopak, syn sa nenaje riadne ani doma, je veľmi vyberavý v jedle a tak nečakám zázraky ani od školskej stravy. Pochopila som, že každé dieťa je iné a aj každá jedáleň má svoje špecifiká. Niekde deťom chutí viac, inde menej. Dokonca na našej školskej stránke je uverejnený jedálny lístok týždeň vopred kde sú vyznačené aj všetky alergény. Rodič dieťaťa s alergiou sa tak môže ľahšie prispôsobiť situácii.

Lenka Madunická (34)

Mám dieťa alergika. Nemôže mlieko ani pšenicu a tak sme mali v školskej jedálni problém. Napriek tomu, že alergény mali vždy pekne vypísané, nenašli sme jediné jedlo, kde by ani jeden z týchto alergénov nebol. Napriek tomu, že veľa detí na škole má rôzne alergie, špeciálnu stravu pre decká s najčastejším typom alergií nezvažovali. A tak sme sa dohodli a vedúcou kuchyne, že synovi prihrejú z domu prinesené jedlo.

Top 5 rodičovských požiadaviek:

1. Stravu pre alergikov. Najmä alergia na bielkovinu kravského mlieka, intoleranciu laktózy, celiakiu.
2. Možnosť výberu aspoň z dvoch druhov jedál.
3. Strava varená z biopotravín.
4. Jedlo varené priamo v škole, nie dovážané.
5. Viac ovocia a zeleniny. Zaraďovať do stravy brokolicu, patizóny, cukinu…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #stravovanie #školská jedáleň #výživa detí