Kladivárka Martina Hrašnová o škole: Bola som nenápadná

Na prechod z materskej do základnej školy sa naša úspešná kladivárka tešila.

25.08.2014 06:00
Martina Hrašnová Foto: ,
Martina Hrašnová so striebornou medailou počas ME v atletike v Zürichu.
debata

Príjemné spomienky
„Ešte donedávna sme mali v pivnici moju prvú školskú aktovku,“ zaspomínala si pre Pravda.sk slovenská reprezentantka, ktorá prednedávnom získala striebornú medailu v hode kladivom na atletických majstrovstvách Európy vo švajčiarskom Zürichu. Spresnila, že bola pásikovaná, modro-biela. „Do triedy so mnou chodila kamarátka, bývala neďaleko nás. Prirodzene, tešila som sa, že tam niekoho poznám. Myslím, že sme spolu aj sedeli v lavici a mali sme milú pani učiteľku, spočiatku vlastne ešte súdružku.“ Na svoje začiatky v škole má Hrašnová len príjemné spomienky.

Spievam rada
Dobre si vybavuje aj predmety, ktoré jej veľmi nešli. Najskôr to bolo písanie, neskôr gramatika. No úplne najhorší vzťah mala asi s hudobnou výchovou. „Dnes síce spievam rada, ale pre dobro ostatných, radšej bez svedkov (smiech).“ Naopak, k predmetom, na ktoré sa Hrašnová kedysi tešila, patrili prekvapivo matematika s fyzikou a samozrejme telesná výchova. A aká bola žiačka? Bifľoška, miláčik triednej učiteľky, nástenkárka alebo flákačka? „Bola som nenápadná. Nemala som samé jednotky, ale bola som dobrá žiačka,“ zhodnotila kladivárka.

Obľúbené tráviace choroby
Ako si pamätá na svoje „obľúbené“ chrípky a angíny, kedy mohla ostať ležať v posteli a nemusela do školy? „S mladším bratom sme milovali dni, keď sme v rovnakom čase ochoreli. Obľúbené boli tráviace choroby, kedy nám mama dovolila piť kolu a jesť slané tyčinky. Niekedy sme ju skúšali presvedčiť, že máme teplotu. Aby teplota stúpla, ortuťový teplomer sme prikladali na radiátor. Problém bol, že sme ho nevedeli potom striasť a keď sme namerali až príliš veľa, ťažko sa to vysvetľovalo. Raz sme sa v zime okúpali v zamrznutom jazere a potom pobehovali vonku v spodnej bielizni, aby sme prechladli a nemuseli ísť do školy. Ale toto nám nevyšlo (smiech).“

Školská láska
Aj Martina Hrašnová sa na základnej škole „na chvíľu“ zaľúbila do spolužiaka. Na školských výletoch hrávali spolu hru vadí-nevadí. „Ale tuším sme sa ani pri tejto príležitosti nepobozkali,“ zalovila v pamäti.

O škole ani počuť
Známa kladivárka je matkou štvorročnej dcéry Rebeky. Už rok navštevuje materskú školu. Má vraj obdobia, kedy tam chodí s plačom, inokedy sa tam pre zmenu teší. Zato o škole zatiaľ nechce ani počuť. „Vie sa aj poriadne nahnevať, keď jej vravím, že všetci musia chodiť do školy a ani ona nebude výnimkou. Oponuje, vraj načo, keď už vie čítať aj počítať. Pozná čísla aj písmenka a vraj jej to stačí,“ usmieva sa Hrašnová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #základná škola #spomienky #Martina Hrašnová #telesná výchova