Ako vybrať písacie pomôcky pre prváčika

Nástup do školy je dôležitým okamihom pre všetkých malých špuntov. Dostanú školskú tašku, pomôcky a čoskoro prejdú bránami, ktoré z nich urobia školákov.

21.08.2014 13:00
škola, vzdelávanie, príprava Foto:
Roller sa podobá na klasické guľôčkové pero, no nedá sa zničiť.
debata

Zároveň je to veľký krok aj pre ich rodičov. Čo sa týka výberu a nákupu pomôcok, nenechávajte si to na poslednú chvíľu.

Mnohé deti dnes vedia pracovať s notebookom, tabletom či smartfónom skôr, ako chytia prvýkrát do ruky pastelku či ceruzku. Aj napriek tomu je kreslenie a následne písanie dôležitým míľnikom vo vývoji každého dieťaťa. Významnú úlohu zohrávajú aj písacie pomôcky. Ak si ako rodičia myslíte, že ich výber nie je dôležitý a že sa deti naučia v podstate písať hocičím, alebo sa riadite len podľa ceny, mýlite sa. Kvalita písacích pomôcok je veľmi dôležitá, či už hovoríme o pastelkách, alebo o pere. Písacie pomôcky dokážu vo veľkej miere ovplyvniť návyky dieťaťa a nesprávne návyky sa len veľmi ťažko preúčajú a naprávajú. Navyše z nich vyplývajú rôzne negatívne dôsledky, ktoré môžu dieťaťu spôsobovať v škole problémy.

Pastelky a ceruzky

Nesprávne uchopenie pastelky a neskôr aj pera vedie k ťažkostiam ako rýchla únava ruky, kŕče počas písania, príliš veľký tlak na pero, otlaky na prstoch, bolesti ruky. Tie v celkovom dôsledku vedú k spomaleniu tempa písania, k zhoršeniu kvality a čitateľnosti písma, k zaostávaniu za rovesníkmi, k strate koncentrácie a strate záujmu a chuti o písanie a maľovanie, čo vedie k celkovému zhoršeniu školských výsledkov.

Prvým zásadným pravidlom je, pokiaľ nemáte už overenú značku, vyberať písacie pomôcky v klasickom papiernictve, kde si môžete pomôcky aj vyskúšať. Pri pastelkách postupujte tak, že si vyskúšate najsvetlejšiu farbu z celej súpravy. Ak príliš netlačíte a jasne vidíte farebnú stopu na papieri, držíte v ruke kvalitnú pastelku s tuhou, v ktorej je kvalitný pigment. Tuha pastelky by mala byť prilepená po celej vnútornej dĺžke. Vďaka tomu sa nebude lámať pri strúhaní a nebude ani zlámaná vnútri. Ideálne sú pastelky ergonomického, trojhranného tvaru s nekĺzavými úchopovými plochami, ktoré padnú deťom presne do ruky a prirodzene navádzajú na správne uchopenie.

Správne pero sa dobre drží

Pri výučbe písania sa prechádza z obyčajnej ceruzky na atramentové pero približne po dvoch-troch mesiacoch v prvej triede. Na začiatok sa odporúča klasické atramentové pero, najmä pre dobre viditeľnú stopu. Atramentové pero však so sebou prináša aj poriadnu dávku šmúh, rozmazaného písma a nehôd pri vymieňaní náplne.

Modernou alternatívou sú rollery, ktorých hrot sa podobá na hrot klasického guľôčkového pera, takže sa nedá zničiť. Zároveň ľahko kĺže po papieri, nerobí diery, aj keď s ním deti viac tlačia, a nehrozí zamazanie alebo vytečenie atramentu. Rollery sú buď jednorazové, alebo môžete náplne vymieňať. Vtedy platí, že s novou náplňou dostanete vždy nový hrot. Na čo sa ďalej zamerať pri výbere pera pre vášho prváčika, radí Marcela Vodičková, zástupkyňa spoločnosti Stabilo: "Pri výbere pera dbajte na trojhranný úchop, ktorý vyvinuli vedci, aby pomôcka čo najlepšie zodpovedala rozmerom ruky a správnemu uchopeniu. Tiež je dôležité, aby prvé pero vášho dieťaťa malo nekĺzavú úchopovú zónu. Keďže deti ešte úplne neovládajú jemnú motoriku, klasické pero sa zvykne šmýkať, pretáčať a neposkytuje dostatočný komfort, ktorý by dieťa pri písaní malo mať.

Dôležitým bodom je aj stopa, ktorú pero zanecháva. Pre prváčikov by mala byť dobre viditeľná, preto sa odporúča 0,5 mm, pre pokročilejšie písanie môže byť aj užšia, 0,3 mm. Výhodou rollerov je, že sú vo variante pre pravákov aj ľavákov. Pri výbere toho správneho pera pre vášho malého prváka si dajte v obchode predviesť výmenu náplne, ktorá by mala byť jednoduchá, aby ju prváčik zvládol rýchlo a bez problémov a nenastala atramentová katastrofa. Nákup pera a písacích pomôcok si poriadne premyslite a nenakupujte v poslednej chvíli. Nezľaknite sa počiatočnej investície do kvalitného pera, cena náhradnej náplne do pier je nižšia ako nákup nekvalitného jednorazového pera. Odborníci ešte odporúčajú: zapojte budúceho školáka do výberu pomôcok. Bude si ich môcť ešte v predstihu vyskúšať, bude sa cítiť dôležito a podporíte tak jeho nadšenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #školské pomôcky #písanie #vzdelávanie