Zas nastáva 'všivavé obdobie'

S prípravkami určenými na vši je to podobne ako s antibiotikami. Aj proti mnohým odvšivovacím prípravkom obsahujúcim najmä insekticídy si tieto parazity vybudovali odolnosť, takže zbaviť sa ich nemusí byť vôbec jednoduché.

19.09.2014 06:00
debata (3)
Úspešnosť pri odvšivavení výrazne zvýši... Foto: SHUTTERSTOCK
voš, vši, česanie, vlasy, dieťa Úspešnosť pri odvšivavení výrazne zvýši opakované prečesávanie mokrých vlasov hrebeňom s kovovými (nie umelohmotnými, tie sa rozídu) zubami vzdialenými 0,3 mm. Hovorí sa mu aj všiváčik.

Kto má doma škôlkara či školáka, mal by byť od opätovného nástupu dieťaťa do kolektívu v strehu. Zavšivavenie, pedikulóza, je oficiálna diagnóza zaradená do medzinárodnej klasifikácie chorôb pod kódom B85.

Nákaza všami

Voš detská neskáče, nelieta, len prelieza. Prežije však aj vo vode, na oblečení, bielizni, vie preliezť z odevu na odev v spoločných skrinkách, istý čas sa udrží dokonca aj na plyšových hračkách, dokonca textilných opierkach na hlavu v autobuse s pomocou akýchsi pazúrikov. Bez hostiteľa vie prežiť cca 24 hodín. U mužov sa výnimočne môže vyskytnúť v brade.

Voš detská

  • plochý, bezkrídly hmyz
  • schopná parazitovať iba na človeku, živí sa cicaním krvi
  • tri páry nôh zakončených pazúrikmi
  • veľkosť 2 až 3,5 mm
  • 5 štádií vývoja: vajíčko (hnida), tri larválne štádiá, dospelý jedinec

V akých vlasoch to majú najradšej

Má schopnosť splynúť s prostredím, v tmavších vlasoch je tmavo sfarbená, u plavovlasých môže byť svetlejšia. Najčastejšie žije vo vlasoch 2–12 ročných detí a častejšie bývajú postihnuté dievčatá, čo pravdepodobne súvisí s intímnejším štýlom ich hry, keď sa dotýkajú hlavami. Chlapci bývajú najmä v lete ostrihaní strojčekom úplne nakrátko a voš sa neudrží vo vlasoch kratších ako 1 cm.

Časté umývanie vlasov síce čiastočne bráni rozmnožovaniu vší vo vlasoch, ale neznamená to, že do umytej hlavy sa vši nenasťahujú a bežná hygiena nestačí ani na ich odstránenie. Výskyt vší teda len veľmi nepriamo súvisí s úrovňou hygieny. Voš detská žije aj v čistých, kučeravých či farbených vlasoch.

Komplikácie zavšivavenia

Samotná voš detská totiž na rozdiel od kliešťov neprenáša infekcie. Rozškriabané a doráňané miesta sa však môžu sekundárne nakaziť choroboplodnými zárodkami (napr. baktériou zlatý stafylokok) a môže vzniknúť druhotná bakteriálna infekcia v podobe mokvajúceho ekzému. Nakazené deti môžu mať dokonca zdurené uzliny a vtedy im pediater musí predpísať antibiotiká. Pedikulóza, čiže zavšivavenie, nie je zahrnutá v zozname infekčných chorôb.

Kedy odvšivovacie prostriedky

Aplikujú sa v prípade, že vo vlasoch nájdeme dospelé lezúce vši, resp. živé hnidy blízko pri pokožke hlavy (menej ako 1 cm). Hnidy nachádzajúce sa viac ako 1 cm od pokožky sú už totiž vyliahnuté alebo mŕtve. Vlas rastie približne 1 cm za mesiac a táto doba presahuje dobu trvania životného cyklu vší. Živé hnidy sú žltobiele, po vyliahnutí priesvitné. Bez binokulárnej lupy je však odlíšiť živú hnidu od prázdnej pomerne ťažké. Celú procedúru odvšivovania treba v presne určenom čase (podľa návodu prípravku) zopakovať. Treba myslieť aj na to, že niektoré prípravky jednoducho nemusia fungovať.

Dôležitý hrebeň všiváčik

Úspešnosť výrazne zvýši opakované prečesávanie mokrých vlasov hrebeňom s kovovými (nie umelohmotnými, tie sa rozídu) zubami vzdialenými 0,3 mm. Hovorí sa mu aj všiváčik a často býva aj pribalený k rôznym odvšivovacím šampónom či kúram. Najlepšie je robiť to nad vaňou a vlasy predtým naolejovať (napr. kokosovým, levanduľovým olejom), vši sa budú lepiť na hrebeň a po každom začesaní ich možno utrieť do servítky. Oleje sú aj súčasťou odvšivovacích prípravkov s fyzikálnym účinkom. Aj usmrtené vajíčka, resp. ich obaly je najspoľahlivejšie odstrániť nechtami alebo všiváčikom. Vlasy je dobré rozdeliť si do prameňov a po každom začesaní zviazať do gumičky a oddeliť od ostatných. Na uvoľnenie ich pevného lepu môže pomôcť aj octový roztok. Podľa niektorých štúdií pravidelné používanie hustého hrebeňa dokáže zabrániť väčšine vších nákaz. Aj mnohé prostriedky z lekární zároveň pomáhajú pri uvoľnení lepkavej väzby medzi hnidami a vlasmi a súčasťou balenia býva okrem samotného hubiaceho roztoku aj špeciálny šampón, balzam, kondicionér, oplachovadlo či spomínaný hrebeň.

Zbaviť vší nielen vlasy

Pri náleze vší treba dôkladne vyprať a vyžehliť posteľnú bielizeň, uteráky, čiapky, šály, šatky či iný odev. Plyšové hračky sa odporúča odložiť do mrazničky na 24 hodín. Matrace a žinenky v škole postriekať prípravkom na lezúci hmyz, vystaviť slnečným lúčom, 3–4 dni nepoužívať. Hrebene a kefy namočiť do roztoku s obsahom chlóru, resp. tiež postriekať prípravkom na lezúci hmyz.

Dve skupiny prípravkov proti všiam

  • Chemické prostriedky narúšajú nervovú sústavu vší. Niektoré sú kontraindikované u tehotných a dojčiacich žien, malých detí, astmatikov.
  • Prípravky na mechanickom princípe hubia vši fyzikálnym spôsobom. Rôzne oleje prenikajú do dýchacieho systému tohto hmyzu, nepriedušne ho obalia a udusia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vši #voš #odvšivenie