Učiteľka na mne "sedí". Čo s tým?

"Učiteľka na mne sedí. " Veta, ktorá častokrát môže znieť ako výhovorka, ktorou chce žiak či študent zaryť svoje zlyhania alebo zlé známky. Z úst dieťaťa však môže byť aj prosbou o pomoc.

26.09.2014 11:00
učiteľka, škola, vzdelanie, prísnosť Foto:
Ako sa prejavuje to, že na vašom dieťati učiteľka "sedí"?
debata (8)

Neustále slovné výpady na jedného žiaka, znevažovanie pred kolektívom detí, podceňovanie, výsmech, neschopnosť získať lepšiu známku, nedôvera v schopnosti… I takto môže učiteľ žiaka presvedčiť o tom, že správanie učiteľa určite nie je v poriadku a prekročili sa hranice vzťahu učiteľ- žiak. Poviete si, aj učiteľ je len človek a aj on môže mať zlý deň, rodinné či zdravotné problémy. Áno, nemal by ich zaťahovať do práce, najmä ak je jeho prácou vychováva deti, ale… Ak sa to stane raz či dva krát, dá sa to pochopiť. Problém nastáva vtedy, ak správanie učiteľa alebo učiteľky je podmienené napríklad antipatiou.

Nevhodné správanie žiaka môže byť tiež spúšťačom…

Aby sme však neboli jednostranne zameraní, musíme povedať, že veľakrát je antipatia a akási averzia k žiakovi spôsobená aj jeho predchádzajúcim nevhodným správaním. Jednoducho, aj učiteľ je človek a ako sa vraví, akcia spúšťa reakciu. V tomto prípade je potrebné, aby náprava (ak je vôbec ešte možná) nastala na oboch stranách. Dieťa by si malo uvedomiť, že jeho správanie v škole bude mať následky. Ak sa totiž bude k niekomu nevhodne chovať, nemôže očakávať z druhej strany ústretový prístup. Učiteľ, keďže má pedagogické vzdelanie, musí mať i určitý nadhľad a nebrať niektoré veci príliš osobne. Pomocníkom v riešení vzniknutej situácie musia byť aj rodičia resp. riaditeľ školy.

Čo robiť, ak aj vaše dieťa tvrdí, že učiteľka na ňom sedí?

1. Pýtajte sa. Najskôr svojho dieťaťa. Prečo si myslí, že učiteľ k nemu nie je fér? Ako sa prejavuje to, že na ňom učiteľka „sedí“? Čo na to spolužiaci? a podobne.

2. Všímajte si správanie dieťaťa, hodnotenie učiteľa (písomky, domáce úlohy…).

3. Konfrontujte situáciu najskôr so samotným učiteľom. Možno vás jeho tvrdenia prekvapia a vy zistíte, že vaše dieťa v tom nie je až tak nevinne. Alebo naopak, pochopíte, že antipatia učiteľa k vášmu dieťaťu trvá už dlhšie a nemá zjavnú príčinu.

4. Ak ste s učiteľom nenašli spoločnú reč a chcete situáciu vyriešiť (veď ide o vaše dieťa), dohodnite si stretnutie s riaditeľom školy. Nepochodili ste a máte pocit, že ste v práve? Kontaktujte Štátnu školskú inšpekciu či zriaďovateľa školy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelanie #škola #učiteľka #prísnosť