Poznáte vtáky, ktoré lietajú na Slovensku?

Vo svete existuje okolo 10-tisíc druhov vtákov, na Slovensku však hniezdia, celoročne, či len v lete, necelé štyri stovky. My sme vybrali desať. Spoznáte ich?

29.11.2014 07:00
debata (7)

Vrabec, holub, bocian, vrana – tak tie spozná väčšina z nás. Ale sú tu ďalšie, viac či menej bežné, a práve na tie sa vás budeme pýtať. Otestujte svoje ornitologické vedomosti!

Či sa vám test podaril na 100% alebo nie, pochváľte sa svojím výsledkom aj na facebooku!

Test sme pripravili v spolupráci s portálom DoučMa.sk.

douč ma

Poznáte našich operencov?

Poznáte týchto desať slovenských vtákov? Otestujte sa! Príslušný obrázok je vždy nad otázkou.

strakoš veľký (lanius excubitur)

1. Tento vták na obrázku v zime prepadáva a zabíja vrabce a sýkorky, pričom svoju korisť napicháva na tŕne. Je to:

vlha obyčajná (oriolus oriolus)

2. Tento vtáčik si zas pochutí na černiciach, morušiach, ale chutia mu aj húsenice. Hniezdo má zavesené a vodorovne upravené na vidlici. Na obrázku je:

Haja červená (milvus milvus)

3. Tento druh dravca naším územím viac prelietava ako hniezdi. Pri lietaní ho spoznáme podľa dlhých a lomených krídel. Dravec sa volá:

volavka popolavá, ardea cinerea

4. Vtáčik, ktorého vidíte, patrí medzi brodivce a zdržiava sa v blízkosti rybníkov, kde samica znáša 3-6 modrozelených vajec. Na obrázku je:

glezg obyčajný (coccothraustes coccothraustes)

5. Tento operenec si stavia hniezdo z vetvičiek a korienkov, ktoré vystieľa perím a srsťou. Pochutí si na vašich čerešniach a višniach v ovocnom sade. Na konári sedí:

krivonos obyčajný (loxia curvirostra)

6. Samička tohto druhu vtáka má zelenožlté sfarbenie a žije v smrekových a jedľových lesoch. Samček spieva na najvyššom mieste v lese. Živí sa semenami jedlí a smrekov. Na obrázku je:

stehlík čížavý (carduelis spinus)

7. Vtáčia znáška vajec je veľmi podobná vajíčkam stehlíka, ale sú menšie. O spevavcovi s krásnym hláskom je zložená aj pesnička, ktorú si s radosťou spievajú malé deti. Tento vtáčik je:

trasochvost biely (motacilla alba)

8. Samička znáša 4-6 modrobielych vajíčok s hnedými bodkami a čiarkami a hniezdo si stavia dosť nedbalo. Kráča po vyoraných brázdach, kde zbiera larvy hmyzu a červy. Volá sa:

labtuška vrchovská (anthus spinoletta)

9. Sťahovavý vták na obrázku žije vo vysokých horách v blízkosti plies a skál. Mláďatá kŕmia obidvaja rodičia hmyzom v trávnato-bylinnom hniezde. Nazýva sa:

jariabok hôrny (hazel grouse)

10. Poľný vták patriaci medzi hrabavce, ktorý obľubuje lesné maliny, čučoriedky a brusnice a svoje hniezdo má dobre ukryté v kroví medzi kamením. Je to:

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vtáky #test vedomostí #biológia