Ako správne držať pero či ceruzku

Naučiť sa písať písmenká, hlásky, slová, vety. Pre deti je to oveľa náročnejšie ako klikať myšou alebo vyťukávať písmená na klávesnici.

31.08.2015 06:00
ruka, písanie, dieťa Foto:
Dôležité pre deti je aj klasické kreslenie.
debata

Aj keď to pre prváčikov často nie je ľahké, zvládnuť klasické písanie rukou má v správnom vývoji dieťaťa nezastupiteľný význam. Pri písaní sa aktivuje až 500 svalov, ktorých súčinnosť oživuje centrum mozgu, čím dochádza k lepšej fixácii pamäti a tiež k väčšej sústredenosti. Grafomotorika vychádza z motoriky celého tela, postupne sa sústreďuje na pohyby paže, ruky a nakoniec prstov. Od správneho držania písacích pomôcok sa odvíja efektivita nášho písania.

Správne držanie je základ

Rodičia by teda mali sledovať spôsob, akým deti držia písacie potreby, len čo začínajú kresliť alebo písať. Doc. PaedDr. Daniela Valachová, PhD. vysvetľuje, ako vyzerá správny úchop: „Písací prostriedok držia prvé tri prsty pravej ruky, palec, ukazovák, prostredník. Palec je mierne ohnutý a pridržiava písací prostriedok z pravej strany zhora. Ukazovák by mal prečnievať nad palcom a smerovať k hrotu. Prostredník ho pridržiava sprava prvým článkom. Posledné dva prsty sú mierne ohnuté dovnútra dlane a mierne sa dotýkajú.“

Správne držanie pera alebo ceruzky je iba jedným z predpokladov správneho písania. Dôležité sú tiež vhodné pomôcky. „Ergonomické písacie pomôcky svojím tvarom povzbudzujú deti k správnemu držaniu pera alebo ceruzky. Sú to napríklad trojhranné ceruzky a perá s ergonomickým tvarom a protišmykovou držiacou plochou,“ hovorí Marcela Vodičková zo spoločnosti STABILO. Aby deti písanie a kreslenie bavilo, treba ich motivovať napríklad tvarom a farebnosťou ceruziek alebo pier. Pomôžu aj jednoduché uvoľňovacie cviky, ako napríklad krúženie zápästím, ktoré môžu byť u malých detí sprevádzané riekankami. Zlé držanie spôsobuje pri písaní bolesti a kŕče v zápästí, čo následne spomaľuje tempo písania, znižuje koncentráciu a spôsobuje nezáujem dieťaťa o písanie alebo maľovanie.

Moderná alternatíva plniaceho pera

V súčasnosti je na trhu veľké množstvo písacích pomôcok, od klasických plniacich až po ergonomicky tvarované perá. Ergonomické perá boli odborníkmi vyvinuté tak, aby ich ťažisko presne zodpovedalo tvaru a veľkosti detskej ruky. K dispozícii sú vo viacerých atraktívnych farebných variantoch. Perá sú výnimočné svojimi ergonomicky tvarovanými priehlbňami, do ktorých palec a ukazovák jednoducho zapadnú. Každý prst navedú na svoje miesto a zaistia tak správne držanie písacej pomôcky od samého začiatku. Prváčikovia určite ocenia úchopovú zónu z protišmykového materiálu, vďaka ktorej sa im pero nebude v ruke šmýkať a prsty ostanú na svojich miestach. Výhodou ergonomických pier je špeciálny variant pre pravákov a ľavákov.

Ľaváci v školských laviciach

Keď dieťa začína svoju povinnú školskú dochádzku, malo by už byť jednoznačné, či je ľavák alebo pravák, pretože jeho nerozhodnosť by mu mohla spôsobiť nemalé problémy pri písaní a celkovej manipulácii so školskými pomôckami. Nešikovné zvládanie školských povinností môže mať nepriaznivé účinky na samotnú psychiku dieťaťa. Preto je dobré dieťaťu na začiatku vysvetliť, že to, že je ľavák, ho nijako neodlišuje od ostatných detí a že sa nemusí pred kamarátmi pravákmi kvôli tomu cítiť menejcenne. A rozhodne sa nepokúšať zasahovať do prirodzeného vývoja dieťaťa ľaváka. Aby pobyt v škole nebol pre ľaváka nepríjemný, mal by sedieť v lavici vždy vľavo, aby mal dostatok priestoru na písanie, a mal by pracovať so školskými pomôckami určenými pre ľavákov.

Dôležité je kresliť

Klasické kreslenie rukou je tiež veľmi dôležité pre rozvoj detského mozgu. Práve pohyby prstov pri písaní alebo kreslení aktivujú mozgové oblasti spojené s myslením, vyjadrovaním sa a s krátkodobou pamäťou, rozvíjajú tiež jemnú motoriku. Správny úchop vyzerá tak, že je ceruzka zospodu podoprená prvým článkom prostredníka, špička palca ju pridržiava zo strany a ukazovák je položený voľne navrchu. Dieťa by malo byť schopné písať aj bez ukazováka.

Ako zistiť, ktorá ceruzka je kvalitná? Vyskúšajte najsvetlejšiu farbu z celej sady. Pokiaľ príliš netlačíte a vidíte na papieri farebnú stopu, držíte v ruke kvalitnú ceruzku s kvalitným pigmentom. Ak musíte na ceruzku tlačiť, aby ste videli, čo kreslíte, je to nesprávne. Dieťa potom totiž vyvíja príliš veľkú námahu na písaní či kreslení a prestáva to pre neho byť zábavou. Pokiaľ sa vám ceruzky pri strúhaní lámu, je to tým, že tuha nie je lepená po celej dĺžke a je už pravdepodobne zlomená vnútri. Pokiaľ je písacia potreba tak krátka, že si ju dieťa nemôže oprieť o miesto medzi palcom a ukazovákom, už mu ju nedávajte. Vyvarujete sa kŕčom a bolesti rúk u svojich ratolestí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pero #písanie #kreslenie #odporúčania