Aký tablet je vhodný pre najmenších školopovinných?

Používanie tabletu umožňuje deťom v nižšom veku dotykom rozvíjať ich kognitívne zručnosti. Ideálna je verzia tabletu s dotykovým perom, ktoré dieťa využije aj vo vyššom veku.

21.08.2015 12:15
chlapec, tablet, škola, žiak Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Ustriehnite však čas, ktorý dieťa s tabletom strávi, a nechajte ho urobiť vám službu len v situáciách, keď má skutočne pridanú hodnotu. Napríklad, keď cestujete a nemáte v batožine dosť miesta na všetky hračky.

  • Hlavolamy, vedomostné hry či obrázkové slovníky cudzieho jazyka odnesiete v tablete aj pod pazuchou.
  • Pohodlnosť práce s tabletom (ale aj s niektorými smartfónmi) zvyšuje bluetooth klávesnica, vďaka ktorej tablet využije, napríklad na prácu, ktokoľvek z rodiny. Využiteľnosť tabletu v praktickom živote zvyšujú držiaky upevniteľné na chladničku, stenu či do auta. Ak potrebujete mať prístup na internet všade tam, kde nie je wi-fi, preverte si, či daný model podporuje 3G/4G s využitím SIM kariet.
  • Využívanie počítačových technológií na základnej škole však nie je také intenzívne ako na najvyšších stupňoch vzdelávania. Tablet či notebook pre žiaka základnej školy nie je nevyhnutný, postačí aj desktopový počítač s vhodným ergonomickým príslušenstvom, ktoré je pre deti najlepšou voľbou aj zo zdravotného hľadiska.
  • Okrem toho, pre lepšiu kontrolu dieťaťa je dobré, ak je stolový počítač umiestnený v domácnosti v spoločnom priestore, a tak ho využije celá rodina. Ergonomický model klávesnice s nízkym zdvihom odľahčí zápästie, deformite rúk predídete vhodným výberom myši, ktorá musí byť adekvátne veľká, s dobre dostupnými ovládacími prvkami. Ergonomická gélová podložka pod myš rovnako šetrí zápästie a tiež zvyšuje efektívnosť samotnej myši. Monitor s matným povrchom je výhodou, pretože minimalizuje odlesky.
Radil Rudolf Baranovič zo spoločnosti NAY

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #školopovinné dieťa