Zo školského batoha sa stal svetový hit

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké ťažké školské tašky nosia deti na svojich chrbtoch? Vo Švédsku pred vyše 30 rokmi vymysleli batoh, ktorý šetrí chrbticu a zároveň má taký unikátny dizajn, že si ho obľúbili milióny ľudí po celom svete.

24.08.2015 09:59
História školského batoha siaha do Švédska. Foto:
História školského batoha siaha do Švédska.
debata (1)

Na alarmujúce štatistiky o rastúcich problémoch školákov s chrbticou upozornili už koncom 70. rokov švédski lekári. V tom čase boli v tejto krajine populárne tašky cez rameno. Tamojší odborníci sa domnievali, že bolesť ustúpi, ak sa namiesto jednostrannej záťaže chrbta rozloží váha rovnomerne na obidve plecia.

Potvrdzuje to aj diplomovaný fyzioterapeut Rastislav Petrila: „Hmotnostné zaťaženie by malo byť primerané veku aj stavbe tela a vytvárať rovnomernú záťaž na celú chrbticu. Správna školská taška by mala zatiahnuť lopatky spolu a dozadu. Preto je dôležité, aby bola jej chrbtová časť dostatočne vystužená a ramenné popruhy čo najviac utiahnuté. V opačnom prípade venuje telo príliš veľa úsilia vyrovnávaniu tohto stavu, hľadá si úľavu v iných pozíciách, najčastejšie tak, že sa ramená dvíhajú k ušiam a krk sa naťahuje vpred.“

Špeciálne pri detskej chrbtici treba minimalizovať všetky faktory, ktoré vedú k jej nesprávnemu zaťaženiu. Mladá a elastická chrbtica sa totiž začne približne po 12 roku života spevňovať a dochádza k fixácii všetkých deformácií prebiehajúcich práve v tomto vývinovom období.

Zo školských lavíc až do dôchodku

Problémy švédskych školákov vzbudili pozornosť vynálezcu Åkeho Nordina, zakladateľa outdoorovej značky Fjällräven. Už ako 14-ročný skonštruoval pre svoj starý neforemný vak provizórnu drevenú výstuž, ktorá mu uľahčila nosenie zásob na túry. Neskôr pôvodný materiál nahradil ľahším hliníkom. Dômyselný a pevný, no za to ľahký batoh sa čoskoro stal hitom.

Skutočná ikona však uzrela svetlo sveta až v roku 1978 pod názvom Kånken. V spolupráci so Švédskou skautskou asociáciou predstavil Åke dostupný a praktický batoh, ktorý ponúkal dostatočne veľký priestor na školské knihy a dosky a zároveň bral ohľad na mladú, vyvíjajúcu sa chrbticu.

Popularita „ortopedickej“ školskej tašky začala prudko stúpať a nosiť ju postupne začali aj dospelí či dokonca dôchodcovia. V priebehu rokov sa predali už milióny farebných batohov s reflexným logom arktickej líšky. Hovorí sa, že medzi ich majiteľmi panuje podobná spolupatričnosť a uznanie ako u fanúšikov známych automobilových značiek či smartfónov.

V štýle high-tech

V priebehu desaťročí si batoh zachoval svoju pôvodnú podobu, rozšírila sa len škála jeho typov a farieb. Dodnes sa dokonca vyrábajú z toho istého materiálu – odolnej tkaniny Vinylon F. Tvoria ju syntetické vlákna polyvinylalkoholu, ktoré majú podobné vlastnosti ako prírodné materiály. Napríklad, pri styku s vlhkosťou menia svoju štruktúru, takže materiál sa stáva vode odolným bez toho, aby vyžadoval dodatočnú povrchovú úpravu z polyuretánu alebo silikónu.

V styčnej časti batoha s chrbticou je umiestnená špeciálna výstuž, ktorá mu dodáva potrebnú pevnosť a poskytuje používateľom dostatočné pohodlie počas nosenia. Pri dĺžke popruhov myslel výrobca nielen na neustály rast detí, ale aj na tie najmenšie ratolesti. Nastaviteľné popruhy sú vyrobené z polypropylénu a sú základom správnej polohy tašky na chrbte. Na dne sa nachádza pevná vyberateľná podložka, ktorá umožňuje prenášať knihy a zošity bez ich poškodenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Švédsko #história #batoh #školský batoh