Tablet: Voľba pre tínedžera

Stredoškolák pri svojom štúdiu určite ocení odolný prenosný počítač s výkonnou batériou a matným displejom, ktorý „zvládne“ množstvo svetla v učebni.

23.08.2015 15:00
debata

Či bude notebook len jeho osobný, závisí najmä od miery využitia na štúdium, z praktického hľadiska je však prenosný počítač flexibilnejšou voľbou pre celú rodinu.

Digitálna gramotnosť dnes patrí už k základným... Foto: SHUTTERSTOCK
dievča, študent, žiak, škola, tablet, vzdelávanie Digitálna gramotnosť dnes patrí už k základným zručnostiam študenta
  • Nočným vtákom odporúčame klávesnicu s podsvietením alebo aspoň externú USB lampu. Tým, ktorí pri práci s počítačom radi popíjajú či jedia, odporúčame klávesnicu chrániť umývateľným ochranným krytom či fóliou, ktorá vie zachrániť počítač pred skratom, ale aj zabrániť vniknutiu prachu a iných nečistôt. Riešením pre nechránenú klávesnicu či obrazovku je pravidelné čistenie špeciálnou súpravou náradia a čistiaceho roztoku.
  • Komfortným doplnkom notebooku stále zostáva myš. Popri klasickej verzii s káblom zvážte výhody bezdrôtovej myši s nenápadným USB nano prijímačom, ktorý nezavadzia, a preto ho pri vkladaní do prenosnej tašky nemusíte vyťahovať z notebooku. Hoci je pri bezdrôtovej myši potrebná výmena batérií, sú aj verzie s nabíjaním.
  • Máte v rodine ľaváka? Poobzerajte sa po myške s tvarom vhodným pre pravákov aj pre ľavákov. Veľmi vhodným doplnkom notebooku je aj samostatná klávesnica, ak na ňom práve pracujete doma. Predlžujete tým životnosť vstavanej klávesnice. Externá klávesnica je vďaka rozloženiu kláves a ich rozstupu vhodnejšia na prácu aj na hranie.
  • Pre tých, ktorí neradi sedia pri notebooku za stolom, ale využívajú skôr pohodlie sedačky, je dobrým tipom chladiaca podložka s aktívnym alebo pasívnym chladením. Zabránite tým prehrievaniu notebooku, ktoré môže spôsobiť závažné poruchy na zariadení.
  • Digitálna gramotnosť dnes patrí už k základným zručnostiam študenta a čím ďalej, tým viac je dôležitá aj schopnosť prezentovať svoje myšlienky pred publikom. Ak vaše dieťa aktívne prezentuje svoje práce v škole či v rámci mimoškolských aktivít, vybavte ho externým ovládačom prezentácie s laserovým ukazovadlom, drobnosťou, ktorá je štandardom profesionálnych spíkrov aj manažérov. Že má k nim ešte ďaleko? Neprekáža, takto mu pomôžete sa k nim čo najskôr priblížiť. Za zváženie stojí aj USB kľúč na prenos súborov. Dostupné sú v kapacitách od 4 do 256 GB, v rozmanitých materiáloch a tvaroch, vrátane obľúbených filmových postavičiek, dokonca existujú aj vo vodeodolnom vyhotovení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #školopovinné dieťa