S deťmi do školy. Ako dlho ich odprevádzať?

Nejeden rodič prváčika prípadne už druháka zvažuje, či a ako dlho vodiť svoje dieťa do školy a z nej.

01.09.2015 07:00
deti, škola, cesta do školy, odprevádzanie, prvák Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Rodičia týchto detí si spomínajú, že mama či otec s nimi išli do školy maximálne tak prvý týždeň, aby si zvykli a potom to nechali na deti. Tie dostali kľúčik na krk a spolu s ďalšími spolužiakmi cupitali do školy samé. Po vyučovaní šli menšie deti do družiny a z nej opäť samé domov.

Časy sa menia. Vraj doba je iná a tak vodíme deti všade. Do školy, zo školy, na krúžky… Pre rodičov, najmä tých pracujúcich, to vôbec nie je jednoduché. A tak sa zvyčajne strieda mama s otcom, alebo vypomôžu starí rodičia. Tí, ktorí si to môžu dovoliť, zvolia si opatrovateľku.

Je to však naozaj dobré vodiť deti neustále za ruku a neučiť ich samostatnosti? Nuž, pri rozhodovaní, či dieťa bude chodiť do školy samé, by nemal zavážiť iba strach rodičov, ale aj iné okolnosti.

Tieto otázky by si mal rodič pred začiatkom školského roka určite položiť:

  • Je moje dieťa psychicky zrelé, aby zvládlo samé cestu do školy a z nej?
  • Nemá dieťa strach chodiť samé?
  • Nie je dieťa príliš nepozorné, roztržité a priveľmi dôverčivé k cudzím ľuďom?
  • Poučili sme o dostatočne o nástrahách cestnej premávky či iných rizikách, ktoré mu hrozia?
  • Má školu blízko či treba, aby dochádzalo autobusom?
  • Je cestná komunikácia, ktorú musí dieťa prejsť komplikovaná aj pre dospelého? (napríklad cesta kde nie sú chodníky prípadne taká kde sú časté dopravné nehody)
  • Môže dieťa cestu do a zo školy absolvovať s iným starším dieťaťom? (sused, starší spolužiak, súrodenec a podobne)
  • Má dieťa po vyučovaní nejaké krúžky prípadne školskú družinu, kde by mohlo počkať na príchod rodiča?
  • Môže dieťa zo začiatku vodiť starý rodič prípadne niekto dospelý?
  • Odprevádzajú učiteľky „cezpoľné“ deti na autobus?

„ Moju dcéru som odprevádzala do školy iba prvý týždeň,“ hovorí hrdá mamička dvoch detí Lenka. „Dcéru som poučila o tom, ako prechádzať cez cestu a aj o iných nástrahách, ktoré na ňu môžu čakať cestou do školy a z nej. Teraz sa na tom smejem, ale ráno som nazerala spoza rohu, či všetko zvláda v poriadku. Našťastie, susedka mala rovnako starého syna Adamka, a tak deti chodili ráno do školy spolu. Poobede ich vybrala jedna z nás, ktorá skončila v práci skôr. To trvalo prvý mesiac. Potom už chodili samé. Nemali to ďaleko a naučili sa samostatnosti. Hoc je medzi mojimi deťmi 10 ročný rozdiel, syna pripravím na školu rovnako.“

Michaela, mama 11 ročnej Mišky a 12 ročnej Simonky, má iný názor: "Žijeme v Bratislave a obe moje deti vodím do a zo školy, rovnako aj na všetky krúžky. Neviem si predstaviť, že by som ich nechala ísť samé. Dnes je všade plné rôznych asociálov, veľa áut a v zimných mesiacoch sa skoro stmieva. Nie som priveľmi úzkostlivá matka, ale pokiaľ môžem, minimálne na základnej škole ich budem vodiť všade, kde bude treba. Potom zvážim situáciu, ale zatiaľ to neplánujem meniť. Dcéram to vyhovuje, mne tiež, takže nevidím dôvod.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #prvák #cesta do školy