Prvý školský deň je za vami! A teraz sa to začne

Ak ste mamou prváčika, čaká vás niekoľko náročných týždňov.

03.09.2015 09:30
deti, škola, cesta do školy, odprevádzanie, prvák Foto:
A škola je tu!
debata

Prvé dni v živote čerstvého prváčika sú plné očakávaní a nových povinností. Je skvelé, ak vám pracovné povinnosti dovolia v týchto dňoch trocha zvoľniť tempo a byť o čosi viac k dispozícii vašej ratolesti.

Hoci ste základné potreby do školy zrejme nakúpili už počas prázdnin, určite príde váš malý žiak ešte s ďalšími požiadavkami, čo potrebuje. A tak je čas opäť napísať zoznam, aby ste na nič nezabudli a vybrať sa spoločne do obchodu. Nakupovanie nových pomôcok berú deti veľmi vážne, preto si doprajte dostatok času.

Prvý týždeň dostanú prváci do rúk rozvrh. Je to pre nich veľká udalosť. Farebný rozvrh by mali mať v izbe na viditeľnom mieste, pomôže mu s tým. Vyplňte políčka jednotlivých dní a samozrejme, každý deň treba dieťaťu pomôcť s prípravou na vyučovanie, skontrolovať pomôcky, knihy, zošity.

Nový režim zasiahne aj poobedie a večer prváčika. Vyhraďte mu čas na hru aj na povinnosti. Z jeho domáceho rozvrhu by sa časom mala stať rutina, aby dieťa získalo stály návyk: v istom časovom intervale sa plnia úlohy a zadania, ktoré dostane v škole. A potom je čas na hru, zábavu a oddych. Rodičia by mali byť v tomto čase vždy po ruke a prváčikovi pomáhať so všetkým, s čím si nevie poradiť.

Veľmi dôležité je ponechať deťom čas na trávenie voľného času podľa ich predstáv. Dovoľte mu vybrať si činnosť, ktorá ho upokojí či zabaví. Aj prváčik je predovšetkým dieťa a potrebuje sa ešte stále hrať. Myslite na to najmä v momentoch, keď budete spoločne vyberať záujmovú krúžky. Dieťa nemá byť preťažené, potrebuje aj čas pre seba.

Každý deň si nájdite čas na príjemný rozhovor o škole. Dieťa povzbudzujte, ak sa vám túži zdôveriť, budujte si vzájomnú dôveru na tému škola a spolužiaci.

Dôležitá je aj komunikácia s učiteľkami, počúvajte, čo vám hovoria, pýtajte sa, ak vám čosi nie je jasné. Pár týždňov potrebuje malý žiačik na adaptáciu, zvykne si na nové prostredie aj povinnosti oveľa ľahšie, ak bude cítiť podporu rodičov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvák #rodičia #povinnosti #školák