Prváčik je zaťažkávacou skúškou pre peňaženku rodiča - máte už naozaj všetko?

Každý rodič si pri začiatku školského roka povzdychne a neraz aj prepočíta či jeho peňaženka tento nápor zvládne.

10.09.2015 06:00
školské pomôcky, pero, ceruzky, peračník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nuž, a ak máte doma prváčika, nevyhnete sa nákupu kompletnej školskej výbavy. Máte už naozaj všetko?

Čo prváčik nevyhnutne potrebuje mať?

Školská taška
Pre prváčika je ideálna taká, ktorá je ergonomicky tvarovaná, ľahká a má dostatočné množstvo priehradiek. Dobrá školská taška je kvalitne vypracovaná a nechýbajú jej ani reflexné prvky. Jej dizajn síce nie je až tak podstatný, ale rozhodne by ste jeho výber mali nechať na dieťa. Veď to bude práve ono, kto ju bude denne nosiť na pleciach.

Peračník
Pri menších deťoch zabudnite na peračníky, ktoré nemajú žiadne členenie a priehradky. Menšie deti potrebujú mať vo veciach poriadok a vedieť kde čo nájdu. Preto im vyberajte také, ktoré sú polstrované a členené (majú priečinky na ceruzky, gumu, pero…). V peračníku pre prváčika by malo byť kvalitné plniace pero, 2 ks mäkkých ceruziek, handrička na utieranie pera, kvalitné farbičky s dobrou pigmentáciou (12 alebo 24 kusové), strúhadlo, gumu, malé pravítko, nožnice s guľatým hrotom, lepidlo.

Prezuvky nesmú chýbať
Vhodné sú tie, ktoré majú bledšiu podrážku. Ak nechcete, aby sa váš prváčik zranil, zabudnite na prezuvky s otvorenou pätou či šľapky.

Hygienické potreby
Škola zvyčajne vyžaduje, aby dieťa prinieslo so sebou do školy hygienické potreby ako sú vlastný uteráčik, mydlo (zvyčajne tekuté), toaletný papier, hygienické vreckovky. Po dohode s pani učiteľkou aj textilný obrúsok na desiatu (niektoré školy nevyžadujú).

Pomôcky na výtvarnú výchovu
V škatuli alebo vrecku na výtvarné potreby by nemali chýbať: Vodové farby, temperové farby, pohár na vodu, štetce (2 ks guľaté, 2 ks ploché), voskovky, nožnice s guľatým hrotom, plastelína, tyčinkové lepidlo, tuš, obrus, zástera, farebný papier, výkresy.

Pomôcky na telesnú výchovu
Vrecko na telesnú výchovu by malo obsahovať: tepláky, tričko, krátke nohavice (šortky), ponožky, tenisky s bielou podrážkou.

Dosky na zošity, obaly či iní potrební pomocníci…
Zošity (zoznam vám poskytne škola) a obaly na ne sú samozrejmosťou. Netreba však zabúdať ani na to, že malý prváčik si ešte nevie ukladať do tašky alebo ruksaka zošity tak, aby si ich neničil. Zaobstarajte mu dosky vo formáte A4 a do nich si môže uložiť nielen zošity, ale aj učebnice alebo pracovné zošity. Malý školáčik určite využije aj box na desiatu či fľašku na pitie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školské pomôcky #prvák