Na vši a hnidy šampón i všiváčika

Vši sa objavujú každoročne po prázdninách, po návrate detí do kolektívov v škôlkach či v školách. Voš detská, nazývaná aj vlasová alebo hlavová, žije najčastejšie vo vlasoch mladších detí, obyčajne vo veku 5 až 11 rokov, čo spôsobuje najmä ich bližší fyzický kontakt, napríklad pri hrách alebo výmene čiapok.

17.10.2015 08:00
debata (3)

Častejšie bývajú postihnuté dievčatá vzhľadom na dĺžku vlasov, z dospelých osôb ženy a babičky, a to z dôvodu dôvernejšieho, bližšieho kontaktu s ratolesťami.

Britskí odborníci z londýnskej Školy hygieny a... Foto: SHUTTERSTOCK
vlasy, vši, voš Britskí odborníci z londýnskej Školy hygieny a tropickej medicíny už dávnejšie potvrdili, že najúčinnejšou metódou, ako sa zbaviť vší, je vyčesať ich z mokrých vlasov špeciálnym hrebeňom.

Voš detská? Zoznámte sa

Plochý, bezkrídly hmyz, ktorý má veľkosť 2 – 4 mm. Okrem vlasov človeka môže žiť aj na obočí alebo v brade, to sú však skôr výnimočné prípady. Samička vši žije 6 – 8 týždňov a denne kladie vajíčka, ktoré pripevňuje k vlasu v tesnom susedstve (3 – 5 mm) s pokožkou hlavy, tzv. hnidy.

Prečo sa hovorí lenivá ako hnida?

Hnidy sú najskôr belavé, neskôr žltohnedé. Po 8 – 10 dňoch dozrievania pri telesnej teplote sa z nich vyliahnu larvy, ktoré sa živia podobne ako voš krvou. Sajú ju niekoľkokrát denne, každé 2 – 3 hodiny, a práve ich bodnutie a dráždivé sliny, čo vylučujú, sú príčinou úporného svrbenia a škrabania sa vo vlasoch. Svrbenie pokožky hlavy – predovšetkým v dobre prekrvenej oblasti za ušami a na zátylku je spoľahlivým signálom možnej nákazy. Vzhľadom na to, že sa nepohybujú, pretože sú pevne prilepené pri korienku vlasu, vzniklo aj známe nelichotivé prirovnanie. Ak vlas rastie približne centimeter za mesiac, možno podľa vzdialenosti hníd od koreňa vlasu odhadnúť dĺžku trvania infekcie. Vajíčka (hnidy) zostávajú vo vlasoch aj po vyliahnutí vší. Živé hnidy sú žltobiele, po vyliahnutí sú priesvitné.

Nemá krídla, nie je skokan, ale šikovne prelieza

Voš nemá krídla ani končatiny, s pomocou ktorých by dokázala skákať. Na vlasoch sa drží s pomocou akýchsi pazúrikov, a tak vie preliezť z jednej hlavy na druhú, prípadne ju deti prenesú prostredníctvom niektorej časti odevu v spoločných skrinkách, pri požičiavaní hrebeňa, čapice, šálu, slúchadiel na počúvanie hudby alebo prostredníctvom textilných opierok na hlavu v autobuse. Prežije aj vo vode, takže nakaziť sa ňou je teoreticky možné aj v bazéne.

Dve základné skupiny prípravkov: chémia a oleje

Chemické prostriedky narúšajú nervovú sústavu vší a neodporúča sa však, aby ich používali tehotné, dojčiace ženy či veľmi malé deti. Druhá skupina prípravkov hubí vši mechanickým spôsobom. Oleje prenikajú do dýchacieho systému tohto hmyzu a udusia ho. Výhodou je, že voš sa nestáva proti takýmto prípravkom rezistentnou, pretože odolnosť proti zaduseniu sa nedá vybudovať. Pri niektorých výrobcovia uvádzajú dokonca aj preventívny účinok, ale na takéto tvrdenia odborníci reagujú skôr skepticky.

Na vši všiváčika!

Britskí odborníci z londýnskej Školy hygieny a tropickej medicíny už dávnejšie potvrdili, že najúčinnejšou metódou, ako sa zbaviť vší, je vyčesať ich z mokrých vlasov špeciálnym hrebeňom s hustými zubami, tzv. všiváčikom, najlepšie nad vaňou. Prečesaním mokrých vlasov sa odstránia z hlavy dospelé vši a nemôžu tak ďalej klásť vajíčka. Hnidy je tak či tak potrebné z vlasov mechanicky povyberať, ak nie všiváčikom, tak posťahovať nechtami. Uvoľnenie vší napomáha ľudový recept starých mám – octový roztok.

Opatrenia v domácnosti

Pri náleze vší vo vlasoch je potrebné urobiť aj nevyhnutné opatrenia v domácnosti. Denne treba vymieňať a pri vysokých teplotách prať a žehliť posteľnú bielizeň aj uteráky. Potrebná je zvýšená celková hygiena všetkých členov domácnosti. Podobne treba vyprať alebo odvšivovacím prípravkom navlhčiť čapice, hrebene, goliere či šály. Hrebene a kefy je možné namočiť aj do roztoku s obsahom chlóru alebo postriekať sprejom na lezúci hmyz. Čo sa týka plyšových hračiek, vši sa na nich dokážu po istý čas udržať, ale nekladú tam vajíčka. Tiež sa odporúča postriekať ich dezinsekčným prípravkom (aj priamo sprejom na hubenie vší určeným na vlasy), nechať potrebný čas pôsobiť a následne ich vyprať pri najvyššej možnej prípustnej teplote.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #vlasy #škola #vši #škôlka