Jeden, dva či tri. Koľko krúžkov je vhodné aby malo vaše dieťa?

Záujmová mimoškolská činnosť je pre dieťa určite prospešnou aktivitou.

23.10.2015 06:00
dieťa, tanec, talent Foto:
Pri výbere krúžku si všímajte aj temperament dieťaťa.
debata (1)

Ak necháte výber krúžku na dieťa je to pre neho ideálne strávený čas po niekoľkých hodinách výuky v škole.

Tanečná, hudobná, futbal, divadelný krúžok či nepovinný jazyk. Ktorý krúžok vybrať školopovinnému dieťaťu? Na to existuje jednoduchá rada. Ten, ktorý bude vaše dieťa baviť, bude pri ňom relaxovať a ako bonus získa nielen nové zručnosti, ale aj zaujímavých kamarátov.

10 tipov ako sa správne rozhodnúť pri výbere voľnočasovej aktivity
1. Krúžok by nemal byť povinnosťou ale záľubou. Preto o tom, aký krúžok by malo vaše dieťa navštevovať nechajte na ňom. Nie je nič horšie ako keď dieťa nemá hudobný sluch a rodič ho núti navštevovať v ZUŠ hru na husle alebo dieťa, ktoré je športový „antitalent“ zapíše rodič na gymnastiku.
2. V prvom ročníku dieťaťu nedávajte krúžok alebo vyberte preň niečo nenáročné a zábavné. Prváčik má už i tak dosť vecí, ktoré musí zvládnuť.
3. Platí nepísané pravidlo, deti na prvom stupni môžu mať viac krúžkov (s výnimkou prvého ročníka) a žiaci na druhom stupni menej. Najmä vyššie ročníky vzhľadom k množstvu učiva nemusia časovo a fyzicky náročné krúžky zvládať.
4. Aj po krúžku by dieťaťu mal zostať čas na oddych či stretnutie s kamarátmi.
5. Kým dieťa nie je schopné samo sa prepravovať na krúžok alebo rodič ho naň nemôže vodiť, vyberte taký, ktorý sa koná v škole či jej blízkosti.

6. Zvážte investície. Ak dieťa napríklad prejaví záujem hrať na hudobný nástroj, nemusíte hneď investovať do drahej pomôcky. Ideálne je si nástroj chvíľu požičať, cvičiť v ZUŠ alebo kúpiť „z druhej ruky“. Rovnako, ak syn bude chcieť hrať hokej, zistite si či takúto aktivitu zvládne vaša rodinná kasa.
7. Pri výbere krúžku si všímajte aj temperament dieťaťa. Aktívny potomok asi nebude pokojne sedieť a lepiť lietadlá a naopak pokojnejší typ dieťaťa pravdepodobne nenadchnú rýchlostné športy.
8. Zabudnite na to, že dieťaťu vyplníte každú minútu dňa. Krúžok by mal byť jeden maximálne dva krát do týždňa.
9. Preverte si organizáciu, ktorá záujmovú aktivitu zastrešuje. Majú dobré referencie? Zamestnávajú kvalitných lektorov pre prácu s deťmi?
10. Mami, ocko, mňa to nebaví… Áno, aj takto môže skončiť záujem o krúžok. Akceptujte rozhodnutie dieťaťa, ale upozornite ho, že nabudúce si bude musieť výber lepšie zvážiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #záujmová činnosť #krúžok