Potrebujú nadané deti špeciálny prístup?

O špeciálnom prístupe učiteľa k dieťaťu často počúvame najmä v súvislosti s deťmi s rôznymi poruchami učenia či správania prípadne tými, ktoré majú nejaký telesný handicap. Málokto však vie, že aj deti nadané, s vyšším IQ, potrebujú prístup ak nie špeciálny, tak minimálne taký, ktorý bude ich danosti rozvíjať a nie potlačovať.

27.11.2015 06:00
dieťa, školáčka, zlomenina, zranenie Foto:
Rodič, ktorý zistí, že jeho dieťa má talent alebo nadanie, môže zvážiť, či je pre jeho potomka vhodná bežná základná škola, alebo potrebuje individuálnejší prístup.
debata

Talent alebo nadanie?

Rodič by si mal v prvom rade uvedomiť rozdiel medzi nadaním a talentom. Nadaním označujeme vysokú úroveň schopností dieťaťa v rôznych oblastiach tzn. Dieťa dokáže podať v určitej oblasti (jednej alebo viacerých) nadpriemerné výkony, ktoré si dokáže osvojiť napríklad výučbou. Naopak, dieťa talentované má vrodené schopnosti napríklad na športovú alebo umeleckú činnosť, ktoré rodič ani škola nedokáže ovplyvniť. Chcete mať z dieťaťa hudobného virtuóza? Nuž, bez hudobného sluchu to nepôjde.

Aký typ je vaše dieťa?

Takmer v každej triede sa nachádza žiak, ktorý má nadanie na šport, ale má horšie študijné výsledky. A naopak žiak alebo študent o ktorom sa hovorí, že je „športové drevo“ zas exceluje v matematike či jazykoch. Nuž, každé dieťa dostáva do „vienka“ nejakú výbavu s ktorou musí pracovať. A rodič (ale i učitelia) by mal tieto odlišnosti akceptovať. J. Brťka vo svojich knihách typológiu osobnosti, ktorá nadanie rozdeľuje do 5 typov.

  • Intelektový typ
  • Umelecký typ
  • Pohybový typ
  • Technický typ
  • Organizačný typ

Mám nadané či talentované dieťa. Čo s tým?

Donedávna vyučovanie pre nadané či talentované deti prebiehalo na klasických základných školách. Až na malé výnimky kde by sme mohli zaradiť rôzne športové triedy. Tých však bolo na Slovensku naozaj málo. Dnes majú našťastie rodičia takýchto detí možnosť, aby edukácia prebiehala v školách či triedach pre nadané deti, v športových základných a stredných školách či bilingválnych školách.

Rodič, ktorý zistí, že jeho dieťa má talent alebo nadanie, môže zvážiť či je pre jeho potomka vhodná bežná základná škola alebo potrebuje individuálnejší prístup (napríklad pri deťoch nadpriemerne inteligentných). Edukácia nadaného dieťaťa môže samozrejme prebiehať aj v klasickej základnej škole, ak bude dieťaťu zabezpečený individuálny prístup učiteľa. Ďalej by rodičia nemali zabúdať na mimoškolskú činnosť kde žiak môže rozvíjať svoj talent a/alebo nadanie (športové krúžky, základná umelecká škola, jazyková škola a podobne). A v neposlednom rade výchova môže prebiehať aj doma (rodičia, súkromní učitelia atď.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IQ #talent #nadané deti