Dieťa a hudobný nástroj. Ako ho správne motivovať?

Vedieť hrať na hudobný nástroj je naozaj dobrou devízou do života dieťaťa. Minimálne preto, že v časoch detstva a dospievania bude napríklad navštevovanie základnej umeleckej školy zmysluplnou zábavou.

30.12.2015 12:00
gitara - dieťa hrá na gitare Foto:
Je iba málo detí, ktoré sa nadchnú pre nejakú činnosť a nepotrebujú od rodičov, aby ich nejakým spôsobom motivovali vo výuke.
debata (1)

Je iba veľmi málo detí, ktoré sa nadchnú pre nejakú činnosť a naozaj nepotrebujú od rodičov, aby ich nejakým spôsobom motivovali vo výuke. Väčšina detí musí občas prekonať lenivosť, pohodlnosť či iba momentálnu nechuť. Veď i my dospelí máme niekedy svoje „ničsaminechce“ dni. A to nehovoríme iba o nechuti ísť do práce či navariť. Výnimkou nie sú ani naše záľuby.

Keď sa mu nechce…

  1. Nenúťte dieťa do výberu hudobného nástroja, ani mu ho nedarujte pod vianočný stromček či k sviatku, ak oň dovtedy neprejavil záujem.
  2. Neplňte si svoje sny prostredníctvom dieťaťa. Ak ste vy chceli hrať na hudobný nástroj, ale v detstve vám to nebolo dopriate, pokojne sa to naučte teraz. Svojmu dieťaťu však ponechajte vlastnú cestu.
  3. Keď dieťa prejavilo záujem o hru na hudobný nástroj a vy ste zvážili, že mu takýto typ výuky doprajete, okrem kúpy hudobného nástroja nájdite aj vhodného vyučujúceho. Môže to byť súkromná osoba, ale i základná umelecká škola či hudobný krúžok v škole. Podstatné je mať kvalitného pedagóga.
  4. Nezabúdajte, že pri výuke hry na hudobný nástroj je síce nesporne dôležitý talent, ale ten sám o sebe nestačí. Dieťa musí mať záujem o hru a najmä trpezlivosť krok po kroku sa vzdelávať a cvičiť. Nie deň či dva, ale mesiace a roky…
  5. A čo ak dieťa hrať nechce, hoc predtým prejavovalo záujem? Nenútiť, nestrašiť, nevyhrážať sa, nepodplácať… Treba si uvedomiť, či dieťa má len jeden zo svojich dní, keď by sa radšej hralo s kamarátmi alebo ho naozaj hra na hudobný nástroj prestala baviť. Najmä v puberte sa môže stať, že namiesto cvičenia by rado vysedávalo s kamarátmi či hralo počítačové hry. Vtedy by mal rodič naozaj „zatlačiť“ a trvať na tom, že dieťa má aj povinnosti. A až po nich môže prísť zábava.
  6. Je vhodné, aby rodičia dieťa správne motivovali. Neznamená to, že ho budete uplácať sladkosťami či sľubovať nový tablet. Dieťa môžete správne motivovať i tak, že mu ukážete, že na hudobnom nástroji si cvičením môže zahrať pesničky od svojej obľúbenej skupiny. Alebo ho vezmete na ich koncert.
  7. Pripravte sa na to, že môže prísť situácia, keď dieťa hra na hudobný nástroj prestane baviť. Je to úplne normálne. Dieťa hľadá a skúša a tak záujmy, ktoré malo v prvej triede ho v piatej prestanú zaujímať. Ako rodič vtedy trvajte na tom, že nejaké koníčky by naozaj malo mať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #záľuba #hudobný nástroj