Strašiak vysvedčenie. Ako reagovať na dobré a ako na zlé známky?

Koniec školského roka sa blíži. Pre niektorých žiakov je to vytúžené obdobie, kedy môžu dva mesiace oddychovať a tráviť čas s kamarátmi, pre iných je tento čas najstresujúcejším obdobím v roku.

28.06.2016 06:00
Vysvedčenie, škola, žiak, žiaci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nie všetci prinesú domov vysvedčenie s dobrými známkami a nie všetci dostanú doma pochvalu či darček, v horšom prípade dostanú trest či bitku. Ako sa zachovať v prípade, že dieťa domov prinesie zlé vysvedčenie?

Aký je vhodný darček za dobré vysvedčenie?

Táto otázka trápi nejedného rodiča, ktorý má doma školáka. Ten v nasledujúcich dňoch prinesie domov vysvedčenie a pravdepodobne očakáva nejakú odmenu. Nemusí však ísť vždy len o tú hmotnú. Nezabúdajme na to, že aj pochvala a dobré slovo môže povzbudiť a motivovať.

Čo kúpiť za samé jednotky?

Je tu posledný deň v školskej lavici a dieťa s očakávaním prichádza domov. Na vysvedčení „svietia“ samé jednotky a hrdí rodičia by radi svojmu potomkovi vyjadrili vďaku. Je vhodné zvoliť neprimerane drahé dary za vynikajúce výsledky? Čo vlastne je neprimerane drahé? Poviete si, že raz do roka je to predsa v poriadku.

Čo sa stane, ak v budúcnosti zvolíte za odmenu menej lukratívny darček? Nároky dieťaťa rastú, hodnoty a priority sa tiež môžu zmeniť. Je dôležité, aby si dieťa uvedomilo, že dobré známky nenosí domov kvôli drahým darom, ale kvôli sebe.

Kupovanie darčekov alebo odmeňovanie nemusí byť zlé, najmä aby bolo primerané. Alternatívou môže byť napríklad rodinný výlet, či ísť spoločne do cukrárne, na zmrzlinu, do zoo alebo sa venovať zaujímavej športovej aktivite.

Taktika „všetko s mierou“ funguje v každej oblasti.

Je dôležitá dobrá známka alebo snaha?

Posledný deň v škole nemusí byť pre všetkých študentov tým najlepším. Sú žiaci, ktorí nedosahujú zďaleka vynikajúce, dobré, ani priemerné výsledky v škole. Môže ísť o chybu daného žiaka, rodiča, učiteľa, rodinného zázemia, prostredia a podobne. Každý má nadanie na niečo iné a každému sa darí v niečom inom. Preto je dôležité v priebehu celého roka sledovať výsledky dieťaťa, aby sa na konci školského roka predišlo nepríjemným prekvapeniam.

Treba si uvedomiť, že dobré známky nezabezpečia v budúcnosti automaticky dobré zamestnanie. Ak rodič poukazuje na to, že on sám mal vždy samé jednotky a vyčíta to svojmu dieťaťu, pravdepodobne ho tým len ťažko motivuje.

Podpora je veľmi dôležitá súčasť úspechu. V prípade, že dieťa cíti, že mu rodič dôveruje, snaží sa ho nesklamať. Aj keď dieťa nedosahuje najlepšie výsledky v škole, ale na druhej strane sa snaží, podporte ho a povzbuďte. Ak si dieťa osvojí, že usilovnosť a trpezlivosť prináša svoje ovocie, nebude mať pocit, že sa snažilo zbytočne.

Ako prežiť zlé vysvedčenie?

Strach a obavy detí, ktoré majú zlé vysvedčenie, sú častým dôvodom na úteky z domu. V tých najhorších prípadoch, žiaľ, spáchajú i samovraždu.

Rodičia síce nemajú dôvod na radosť zo zlého vysvedčenia, na druhej strane nemôžu byť v pozícii strašiaka pre svoje dieťa. Ako sa však prejaviť pred očami školáka?

Vyjadriť nespokojnosť, hnev alebo sklamanie je prirodzené. Krikom sa nič nevyrieši, ale vyjadriť určitú nespokojnosť je na mieste. Zároveň by mali rodičia podať dieťaťu pomocnú ruku, aby sa to v budúcnosti neopakovalo. Môžu sa učiť spolu, alebo nájdu odborníka, ktorý zabezpečí doučovanie. Je dobré poznať možnosti a schopnosti svojho dieťaťa a neočakávať, že ak malo na konci roka štvorku z matematiky, budúci rok bude mať jednotku. Sú predmety, ktoré mu pôjdu lepšie a naopak sú tie, v ktorých nemusí vynikať.

A nakoniec treba spomenúť aj ignoráciu. V prípade, že dieťaťa nadobudne pocit, že môže domov priniesť zlé výsledky a nič sa nedeje, v budúcnosti sa nebude snažiť o zlepšenie. Rodič by tak nemal brať zlé známky na ľahkú váhu, z tohto si potom vezme príklad aj samotné dieťa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #škola #vysvedčenie #koniec školského roka