Školákom sa začínajú prázdniny - pozor na úrazy!

Máme tu leto a prázdniny, s ktorými sú spojené aj časté úrazy najmä u detí. Počasie láka prázdninárov von, či už k vode alebo na bicykle. Tu sa môžu stretnúť so situáciami, ktoré prinášajú i menšie nehody.

01.07.2016 06:00
more, deti, pláž, dovolenka, leto, plutvy,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Odreté kolená, modriny patria k detstvu a má ich každé dieťa. Tieto menšie úrazy sú úplne bežné a netreba sa kvôli nim veľmi znepokojovať. Treba však byť opatrní a dávať pozor, aby sme predišli práve tým závažnejším zraneniam. Na čo všetko by sme mali počas letných prázdnin myslieť, keď púšťame deti von? Aké nástrahy tam na nich čakajú?

Silné slnko a pitný režim

Letné mesiace sprevádza silné slnko a nemali by sme na to zabúdať. Počas obeda by sa mali vyvarovať najsilnejším slnečným lúčom nielen deti ale aj my. Tie sú síce zdravé a potrebné pre naše zdravie, ale len v primeranom množstve.

Najmä u detí sa v tomto období stretávame s úpalmi alebo s prehriatím. Prehriate vzniká v dôsledku pobytu v uzavretom, nevetranom a vlhkom prostredí bez prísunu tekutín.

Na čo treba myslieť? Počas veľkých horúčav chránime dieťa pred prudkým slnkom pokrývkou hlavy a vzdušným oblečením, treba tiež dodržiavať pitný režim a používať ochranný krém, ktorý chráni pokožku pred UV žiarením.

Voda láka

Letné prázdniny si bez vody nevieme ani predstaviť. Voda je príjemný osviežením, môže však predstavovať aj veľké nebezpečenstvo. A preto aj tu platia určité zásady a tou najväčšou je bezpečnosť. Dieťa máme stále pod dozorom aj v prípade, že je dobrý plavec. Ak je menšie, pomôže plávacia vesta, rukávniky alebo koleso.

Teplota vody je dôležitá, najmä ak sú teploty príliš vysoké. Do vody treba vstupovať pomaly a ponárať sa postupne. Ak obľubujete skôr jazerá a rybníky, treba deťom vysvetliť, že na ich dne môže byť napríklad sklo, korene, popadané odpadky, ostré kamene a skaly, kde sa môžu poraniť alebo zachytiť. Deti zvyknú do vody skákať a rodičia by mali myslieť i na to. Vysvetlite deťom, kedy do vody skákať môžu a kedy nie. V prípade, že miesto nepoznajú a nevedia, čo je pod vodou ukryté, na skoky nemôžu ani pomyslieť.

Vysvetlite mu, že ak sa mu dostane pri plávaní do úst voda, v žiadnom prípade ju neprehĺta, ale vypľuje. Môžete tak predísť rôznym chorobám či hnačkám.

Neželaný suvenír z lesa – kliešť

Nočná mora nás všetkých. Žiaľ, v lete si kliešte zvykneme odniesť z prechádzky po lese. Ako sa pred nimi chrániť? V prípade, že idete s deťmi do voľnej prírody, kde predpokladáme výskyt kliešťov, v prvom rade zvolíme vhodné oblečenie. Zakryjeme si väčšiu časť tela a obujeme si vhodné topánky. Použite aj repelent proti kliešťom. Keďže žiadna z týchto ochrán nie je stopercentná, dôležité je dieťa po návrate domov niekoľkokrát dôkladne prezrieť a odev vyprať. Kliešť sa totiž zvykne zachytiť na oblečení a tak sa môže stať, že si nájdete kliešťa až na druhý deň. Preto je vhodné ho skontrolovať aj nasledujúci deň.

Bicykle, kolieskové korčule a bezpečnosť

Ktoré dieťa nemá rado bicyklovanie? Táto aktivita je obľúbená snáď u všetkých detí. Poznajú však pravidlá cestnej premávky natoľko, aby mohli byť jej účastníkmi aj bez dozoru dospelých? Vedia napríklad to, ktoré chodníky sú vyhradené pre cyklistov, poznajú základné dopravné značky, semafor a jednoducho to, ako sa má cyklista správať na ceste? Dôležitou a zároveň nevyhnutnou súčasťou pri bicyklovaní je prilba, u menších detí prípadne aj chrániče na kolená, lakte.

A nezabúdajme! To isté platí aj pri kolieskových korčuliach, kolobežkách, skateboardoch. Preto myslíme v lete na to, že v tomto období počet detských úrazov stúpa.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #prázdniny #leto 2016