Študenti budú navrhovať bytové domy v Madride

Spoločnosť Isover vyhlasuje 13. ročník medzinárodnej súťaže s názvom Multi-Comfort House Student Contest (MCHSC), v ktorej študenti architektúry každoročne navrhujú inovatívne a energeticky efektívne riešenia reálnych zadaní na celom svete.

26.11.2016 06:00
Vizualizácia, návrh, MCHSC, študenti, súťaž Foto:
Úspešná vizualizácia zahraničných študentov.
debata

Tento rok budú tímy z celého sveta navrhovať novú tvár dvoch bytových domov v madridskej štvrti Gran San Blas. Najprv však musia očariť odbornú porotu v Národnom kole. Projekty by mali odovzdať najneskôr do 10. apríla 2017.

„Súťaž je určená pre študentov architektúry, pozemného staviteľstva i iných odvetví stavebníctva a architektúry a jej cieľom je popularizovať energetickú efektívnosť v stavebníctve. Študentské riešenia by mali byť zamerané na tepelný komfort, akustiku, vzhľad a čistý vzduch v interiéri,“ vysvetľuje Vladimír Balent, odborník na energeticky efektívne stavby zo spoločnosti Isover. Okrem zaujímavej finančnej odmeny, ktorá čaká na víťazov medzinárodného kola, je účasť v súťaži aj výbornou príležitosťou pre každého študenta. „Je to vynikajúca príležitosť stretnúť kolegov z celého sveta a zistiť, ako nad rovnakým zadaním uvažujú študenti z iných krajín a iných škôl,“ hovorí bývalý účastník súťaže Ing. arch. Marián Lucký, víťaz medzinárodného kola v roku 2011.

Druhá úspešná vizualizácia zahraničných študentov. Foto: Isover
Architektúra, študenti, návrh, vizualizácia, MCHSC Druhá úspešná vizualizácia zahraničných študentov.

Súťažné tímy musia podklady v predpísanej forme odovzdať tajomníčke súťaže, architektke Eve Vojtekovej z bratislavskej Fakulty architektúry, najneskôr 10. apríla 2017. Porota o víťazoch rozhodne o dva dni neskôr, 12. apríla 2017. Zapojiť sa môžu študenti zo všetkých ročníkov. V porote sa okrem pedagógov z najprestížnejších vedeckých pracovísk či zástupcov firmy každoročne stretávajú aj zvučné mená slovenských architektov ako Andrej Alexy či Ľubomír Závodný, samozrejmosťou sú hlasy odborníkov z časopisov ASB či Eurostav. Tímy, ktorým sa podarí národnú porotu presvedčiť, budú ocenené a postupujú do medzinárodného ko­la.

Kým účastníci predošlého, 12. ročníka študentskej súťaže navrhovali udržateľnú architektúru v bieloruskom meste Brest, tento rok sa budú venovať zadaniu zo slnečného Španielska. „Študenti majú priniesť energeticky efektívne riešenie pre dve budovy v mestskom priestore, ktoré budú v súlade s kritériami projektu rekonštrukcie Madridu (projekt MAD – RE) a s klimatickými, regionálnymi a socio-ekonomickými podmienkami, typickými pre toto mesto,“ vysvetľuje Vladimír Balent tohtoročné zadanie. „V roku 2016 sa do národných kôl zapojilo 1 600 študentov, o víťazstvo súťažilo 54 študentských tímov z 23 zúčastnených krajín,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #madrid #architekrúra #MCHSC #príloha Vzdelávanie