Štát prepája zamestnávateľov so školami

Mnohí žiaci už vedia, akú strednú školu by chceli študovať. Často si však už neuvedomujú, akú perspektívu budú mať s týmto vzdelaním a či si s touto školou budú môcť nájsť aj prácu, alebo zo školy poputujú priamo na úrad práce.

20.01.2017 06:00
žiak, študent, duálne vzdelávanie, škola, mechanik Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa údajov ministerstva školstva v posledných rokoch až 75 % žiakov stredných odborných škôl nenašlo uplatnenie v odbore, ktorý študovali. Ročne tak zo škôl odchádza iba 4 000 absolventov, ktorí sa uplatnia v tom, čomu sa venovali počas štúdia.

Naproti tomu však len v minulom roku odišlo do dôchodku až 41-tisíc zamestnancov z odborných profesií a až do roku 2024 ich bude každoročne do dôchodku odchádzať približne 46-tisíc. To znamená, že firmám budú chýbať desaťtisíce zamestnancov s odborným vzdelaním. Navyše mnohé firmy poukazujú na nesúlad medzi tým, čomu sa žiaci počas štúdia venujú a čo zamestnávatelia reálne potrebujú.

Ministerstvo školstva preto pripravilo projekt duálneho vzdelávania. „Jeho cieľom je zvýšiť flexibilitu školského systému vo vzťahu k potrebám trhu práce a umožniť zamestnávateľom, aby sa aktívne podieľali na odbornej príprave žiakov. Teda výchove svojich budúcich zamestnancov, ktorým pomôžu odbornou prípravou, získaním zručností, pracovných návykov a osvojením si konkrétnej firemnej kultúry,“ vraví riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók.

Národný projekt Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy potrvá do októbra 2020. V tomto období by sa do projektu duálneho vzdelávania malo zapojiť asi 12-tisíc žiakov. V školskom roku 2016/2017 je do systému duálneho vzdelávania zaradených 51 stredných odborných škôl s 1 393 žiakmi. Najviac škôl je v Trenčianskom samosprávnom kraji, a to 12, kde sa v systéme duálneho vzdelávania pripravuje 303 žiakov. Najmenej stredných odborných škôl napojených na duálne vzdelávanie je v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Ide o jednu školu so 43 žiakmi.

V Žilinskom samosprávnom kraji navštevuje systém duálneho vzdelávania 292 žiakov v 11 školách. Celkovo 10 škôl zabezpečuje duálne vzdelávanie pre 270 žiakov v Nitrianskom samosprávnom kraji. Rovnaký počet, a to 6 škôl, je v tomto školskom roku zaradených do systému v Bratislavskom samosprávnom kraji, kde sa to týka 192 žiakov, a v Košickom samosprávnom kraji, v ktorom sa v rámci tohto systému vzdeláva 148 žiakov. Celkovo 113 žiakov sa vzdeláva v troch stredných odborných školách v Trnavskom samosprávnom kraji. Dve takéto školy pôsobia v Prešovskom samosprávnom kraji a poskytujú duálne vzdelávanie pre 32 stredoškolákov.

Podľa Bartóka sú partnerom pri systéme duálneho vzdelávania stavovské organizácie. „Počas štyroch rokov budeme v každej aktivite aktívne komunikovať so zamestnávateľmi, zriaďovateľmi, školami, žiakmi, aj s rodičmi. Nebude to jednoduché, ale toto je jediný spôsob, ako vytvoriť perspektívy pre žiakov stredných odborných škôl a potenciál pre zamestnávateľov,“ dodal.<pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #škola #štúdium #stredná škola #duálne vzdelávanie