Ako posilniť imunitu školáka a ako ho chrániť pred chrípkou?

Poznáme to všetci – obdobie chrípok a rôznych chorôb z prechladnutia pomaličky vrcholí. Škôl, ktoré museli pre chorobu zavrieť svoje brány, je stále viac a viac a deti si domov prinášajú rôzne choroby.

27.01.2017 13:04
chrípka, teplomer, teplota Foto:
Rodičia by mali myslieť predovšetkým na to, ako sa chrípke vôbec vyhnúť. (Ilustračné foto)
debata (2)

Vysoké horúčky, kašeľ, bolesti hrdla. Aj to sú symptómy, ktorými mnohí trpíme práve teraz. Menšie deti postihujú vo väčšej miere.

V lekárňach sú dlhé rady ľudí a vy doma máte dieťa, ktoré je neustále choré. Čo s tým?

Rodičia by mali myslieť predovšetkým na to, ako sa chrípke vôbec vyhnúť. Preto je dôležitá prevencia, to je základný krok ako ju nedostať. Čo všetko prevencia zahŕňa?

  • Dôležitý je pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, športovanie a pohybové aktivity pre dieťa. Ak sa neviete rozhodnúť, akú aktivitu by ste mali v zimnom období dieťaťu ponúknuť, skúste napríklad plávanie. Lekári ho odporúčajú práve na posilnenie imunity. Tu je dôležitá jedna vec – ak dieťa dovtedy vôbec nešportovalo, môže to viesť k nachladnutiu. Treba začínať postupne, už v teplejších mesiacoch. Nepodceňovať ani starostlivosť po plávaní – zabezpečiť, aby sa dieťa dostatočne osušilo, nemalo mokré alebo vlhké vlasy (ani pod čiapkou) a išlo von vhodne oblečené po takejto aktivite.
  • Už v lete treba myslieť na zimu. Prečo? Práve ľahkým otužovaním detí v letných mesiacoch im zabezpečíte prípravu na zimné obdobie a choroby ich tak skoro neprekvapia. To nadväzuje napríklad aj na spomínané plávanie.
  • Pokiaľ dieťa ide von, treba ho dostatočne teplo a rozumne vzhľadom k počasiu obliecť, dôležitá je čiapka, šál a rukavice. Taktiež nepodceňovať teplé ponožky a kvalitnú zimnú obuv. Nie je však dobré obliecť dieťa príliš teplo, aby sa pod vrstvami oblečenia začalo potiť. Deti si potom zvyknú dať dolu čiapku, odhodia šál, alebo vyzlečú niektorú vrstvu oblečenia a pohroma je na svete. Stačí málo a takto spotené rýchlo prechladne.
  • Dodržiavať pravidelný prísun tekutín – najmä nesladené čaje a čistú vodu. Deti by sa v tomto období mali vyvarovať príliš studeným a sýteným nápojom. Vhodné sú aj teplé čaje s medom a citrónom, ďumbierový čaj je tiež veľmi populárny, nezabúdajme aj na čaje lipové, šípkové a mnohé bylinkové.
  • Dostatočná konzumácia zeleniny a ovocia, zahrnúť do stravy najmä v zimnom období napríklad viac cesnaku, cibule, citróna, jabĺk, kyslej kapusty. Dôležité je tiež umyť ovocie aj zeleninu ešte predtým, ako sa ju chystáme očistiť. Deti majú často problém práve s konzumáciou ovocia a zeleniny, preto treba niekedy porozmýšľať nad spôsobom ako im ju chutne pripraviť a naservírovať. Malým deťom môžete napríklad z ovocia alebo zeleniny vykrojiť rozprávkové postavičky, hviezdičky, srdiečka…
  • Nezabudnite na rôzne polievky a vývary, ktoré svojim deťom pripravujte o čosi viac ako v lete. Organizmus príjemne zahrejú a zároveň taký vývar pôsobí podľa našich starých materí protizápalovo.
  • Lekári odporúčajú dostatočný prísun vitamínov a minerálov, stopových prvkov, bielkovín. Taktiež upozorňujú na očkovanie proti chrípke v jesenných mesiacoch, to však závisí od veku dieťaťa a iných faktorov, napríklad aj toho, či dieťa chodí do väčších kolektívov.
  • V chrípkovom období sa s deťmi vyhýbať najmä spoločným priestranstvám, nákupným centrám a všetkým uzavretým miestam, kde prídete do kontaktu s množstvom ľudí. Cestovanie verejnou dopravou tiež obmedziť na minimum, vyhýbať sa s deťmi čakárňam u lekárov.
  • Po príchode domov dohliadnite, aby si dieťa umylo ruky vždy teplou vodou a antibakteriálnym mydlom. Takisto vždy, keď ide dieťa konzumovať potraviny.
  • Pravidelné vetranie je nesmierne dôležité. A aj v zime treba o to viac vetrať, miestnosti sa zvyknú prekúriť a to je priam ideálne prostredie pre rôzne baktérie. Nie je dobré mať príliš vykúrené miestnosti, odborníci odporúčajú nastaviť teplotu v izbách na približne 21 stupňov Celzia, v kúpeľni môžete mať o čosi viac.
  • Podávanie rúk – môže sa zdať ako banalita, ale v čase výskytu chrípky môže byť jej spúšťačom. Deti v kolektíve „pochytajú“ všeličo, preto treba myslieť i na to, aby práve v tomto období dieťa nebolo vystavené väčším kolektívom a „chytaniu“ všetkého a všetkých.
  • Dostatok oddychu a spánku je vynikajúcou prevenciou celkovo voči viacerým chorobám, nielen chrípke. Vedci odporúčajú, aby dospelý človek spal minimálne sedem hodín denne, inak mu hrozí náchylnosť voči rôznym ochoreniam. U detí treba tieto hodiny o čosi navýšiť, najmä u tých najmenších. Časť, v ktorej dieťa spí, by malá byť tiež dobre vetraná, bez zbytočných rušivých predmetov – ako napríklad televízor, mobily, rôzna elektronika a neporiadok.

„Máme chrípku? Platí pravidlo: Ticho-Teplo-Tekutiny-Oddych!“

Ak už však k nákaze dôjde, čo robiť? Ako najlepšie a najúčinnejšie proti nej bojovať?

Ak už vaše dieťa prišlo domov s chrípkou, treba ho nechať doma, aby neprenášalo vírus na ostatných, ak má zvýšenú teplotu, treba sa poradiť s lekárom, prípadne ho navštíviť, aby odporučil liečbu. Stále platí – čo najviac oddychu, prísunu tekutín a samozrejme aj vhodné lieky.

A nezabudnite. Chrípka sa nepodceňuje, pretože môže prerásť do oveľa závažnejších chorôb ako je zápal pľúc, zápal priedušiek a iné. Deti sú na tieto choroby oveľa náchylnejšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #chrípka #prechladnutie #škola