Na čo myslieť, ak si hľadám študentskú brigádu?

Školáci a absolventi, ktorí by si radi privyrobili počas prázdnin, by mali myslieť na to, že už je posledný čas na to, aby sa poobzerali po letných brigádach.

12.06.2017 15:03
brigáda, dohoda, dohodár, práca, kopírka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Žiaci a študenti nedočkavo počítajú posledné dni v školských laviciach a tešia na dva mesiace prázdnin, keď si chcú oddýchnuť od učenia a povinností. Všetci však oddychovať určite nebudú. Nájdu sa medzi nimi totiž aj takí, ktorí si počas leta radi privyrobia. A tak si nejeden žiak alebo študent hľadá brigádu na leto už teraz.

Ďalšou kapitolou sú absolventi, ktorí práve teraz končia štúdium a plánujú si nájsť prácu okamžite. Pre mnohých tak letné prázdniny budú prázdninami pracovnými.

Veľa študentov si myslí, že pokým nemajú pracovné skúsenosti, ich šance si nájsť v lete brigádu alebo prácu sú takmer nulové. Dnes existuje veľmi veľa portálov, ktoré majú širokú ponuku pre stredoškolákov a absolventov. Sú to ponuky aj v rámci Slovenska, ale veľmi veľa je aj takých, ktoré umožnia študentovi vycestovať do zahraničia.

Veľkou výhodou pri zahraničných ponukách je aj to, že sa študent zdokonaľuje v príslušnom jazyku. Zahraničné pobyty je ideálne riešiť prostredníctvom overených agentúr, ktoré sa tomu venujú a pomôžu nielen s výberom vhodnej pozície, ale usmernia študenta. Poskytnú mu rady a tipy a v neposlednom rade veľmi veľa vecí vybavia za neho. Samozrejme, hovoríme väčšinou o platenej službe.

Čo všetko treba urobiť, keď si hľadám prácu? Ako postupovať, keď nájdem ponuku, ktorá ma oslovila?

Najskôr životopis

Ako začať? Poďme pekne po poriadku. Veľmi dôležitým krokom je vytvorenie si kvalitného životopisu. To je určite prvá vec, ktorú si treba dôkladne pripraviť. Životopis by nemal byť ani príliš stručný, ale zároveň netreba uvádzať úplne všetko. Treba si vybrať to, čo je najdôležitejšie a stručne popísať svoje skúsenosti a schopnosti v danej oblasti. Samozrejme, že keď si životopis píše stredoškolák alebo absolvent, nemôžeme čakať, že bude mať už nejaké pracovné skúsenosti. Môže však spomenúť prípadne brigády, kde už prišiel do kontaktu s určitým druhom práce a povinností, ktoré mu z nej vyplynuli. Napríklad ako študent pomáhal v obchode, na recepcii alebo v administratíve. Prepisovanie textov, rozposielanie mailov, roznášanie letákov? To všetko môže študent v životopise spomenúť. Nemal by však zabudnúť na vhodnú štylistiku, aby zamestnávateľ z toho vyčítal určitú zodpovednosť a spoľahlivosť.

Ide to aj bez pracovných skúsenosti

Vráťme sa ešte na chvíľu k pracovným skúsenostiam. Je pochopiteľné, že stredoškolák alebo absolvent bude mať asi len ťažko pracovné skúsenosti a adekvátnu prax. Ak teda aj študentovi pracovné skúsenosti chýbajú (ak nemal doteraz žiadnu brigádu), určite treba spomenúť úspechy v škole, na rôznych súťažiach, projektoch, všetko, s čím by sa mal dotyčný pochváliť. Vyniká v cudzích jazykoch, ovláda dokonale PC, je manuálne zručný alebo vie napríklad niečo vyrobiť? Je vynikajúci v matematike, slovenčine, chémií a v ostatných predmetoch? Veľa rodičov hľadá v lete niekoho, kto by doučil ich ratolesť v predmete, s ktorým má v škole problémy.

Firmy z rôznych oblastí aj v lete hľadajú stážistov a študentov na jednotlivé oddelenia, prípadne potrebujú krátkodobé posily do svojich tímov. Taktiež sú populárne sezónne práce, ako sú zbery ovocia a zeleniny, práca v gastronómií alebo opatrovanie detí rodičom, ktorí celé leto nemajú, kde svoje ratolesti umiestniť.

Fotka z pláže alebo kúpeľne určite nie

Ak ešte hovoríme o životopisoch, spomeňme jednu dôležitú vec a tou je fotografia. Názory na to, či do životopisu vložiť fotografiu sa rôznia. Preto si treba rozmyslieť, ak fotografiu do životopisu vkladám, ako bude pôsobiť na zamestnávateľa. Musí to byť určite profesionálna fotka – portrét. Nie selfie, prípadne fotografia s ďalšími ľuďmi alebo vystrihnutá snímka tváre. Určite by to nemala byť fotografia, na ktorej má dotyčný pokrývku hlavy, okuliare, vyzývavé alebo inak nevhodné (napríklad plážové) oblečenie. Občas môže byť problém aj samotné tetovanie, piercing, nevhodný make-up, extravagantný účes, doplnky a podobne.

Motivačný list

Väčšina firiem a zamestnávateľov vyžaduje od uchádzačov aj motivačný list. Je to niečo, čo napovie zamestnávateľovi, prečo by mal vziať dotyčného uchádzača. Ak si zamestnávateľ vyžaduje aj motivačný list, určite ho treba poslať spolu so životopisom.

Sprievodný e-mail

Pri hľadaní práce najčastejšie používame internet. A preto, keď reagujeme na konkrétnu ponuku, tak väčšinou prostredníctvom e-mailu. Preto je dôležité samotný mail napísať správne, bez chýb a zbytočných dlhých fráz. Rozpísať sa oplatí skôr v motivačnom liste, e-mail by mal slúžiť na oslovenie firmy s tým, že príloha obsahuje všetko potrebné.

Telefonát

Ak si budúci zamestnávateľ študenta vyberie, nasleduje telefonický pohovor. Veľmi dôležitý je prvý dojem, aký človek vzbudí. Pri odpovedaní volajúcemu preto treba zvážiť, čo poviem ako prvé, ako telefón zodvihnem a ako sa predstavím. Samozrejme, dôležitá je celková komunikácia a to, ako vystupujem. Ak sa budem vyjadrovať nespisovne, neochotne a drzo, pravdepodobne zostanem cez leto bez brigády.

Môže to ísť aj inak

Tieto kroky sú najčastejšie a najbežnejšie, pokým si hľadáte prácu pomocou internetu. Existujú však určite aj iné spôsoby, ako sa viete dostať k brigáde alebo práci. Niekedy stačí len jeden telefonát, nikto od vás nebude chcieť ani životopis, motivačný list. Inokedy zas stačí prísť na pohovor, lebo sa za vás zaručil známy. Prípadne vidíte inzerát v novinách alebo priamo napríklad v predajni či reštaurácií. Treba mať oči otvorené na každom mieste.

Výhody letných brigád

Okrem toho, že si študenti počas leta zarobia peniaze, tak si odnesú aj množstvo cenných skúsenosti. Získajú prax, ktorá im v budúcnosti môže výrazne pomôcť pri hľadaní si trvalého pracovného pomeru. V neposlednom rade si študent osvojí pracovné návyky, získa určitý režim a zodpovednosť, ktorá mu vyplynie z danej pozície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #životopis #práca v zahraničí #brigáda #motivačný list #školské prázdniny