Pred nástupom na vysokú školu sa môžete zdokonaliť v cudzom jazyku

Jazykové študijné pobyty sú medzi mladými Slovákmi čoraz populárnejšie. Ponúkajú príležitosť zlepšiť sa v jazyku, naučiť sa hospodáriť s peniazmi aj poznávať cudzie kultúry. Pri vybavovaní pobytov však musia rodičia siahnuť hlboko do vrecka, polročný pobyt za oceánom stojí tisíce eur.

01.08.2017 06:00
jazyk, štúdium Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dlhodobé jazykové pobyty sú efektívnym spôsobom, ako potomkom zabezpečiť intenzívnu výučbu cudzieho jazyka a zároveň možnosť poznávať svet. „Slováci i Česi vyrážajú na jazykové pobyty čoraz častejšie, v tomto roku evidujeme oproti minulému roku zvýšený záujem. Ak sa študenti naozaj chcú naučiť jazyk, je vhodné využiť dlhodobé pobyty, napríklad na pol roka. Vyraziť na ne môžu trebárs po ukončení strednej školy a pred nástupom na vysokú sa zdokonaliť v cudzom jazyku,“ hovorí Vítězslav Bican, výkonný riaditeľ jazykovej agentúry Channel Crossings, ktorá pobyty sprostredkúva.

Medzi obľúbené destinácie študentov patria USA, Kanada, Austrália i Veľká Británia. Cena takého kurzu sa totiž môže priblížiť aj k hranici osemtisíc eur. Náklady na ročný pobyt sú ešte vyššie. Odvíja sa hlavne od krajiny, intenzity kurzu a spôsobu ubytovania.

„V Austrálii za polrok zaplatia študenti v priemere 7 500 eur. Okrem toho je potrebné myslieť aj na výdavky za letenky, stravovanie a vreckové. Celkovo tak môže byť študijný pobyt citeľným zásahom do rodinného rozpočtu, využitie úveru na jazykový pobyt pre dospievajúce deti tak nie je u našich klientov výnimkou,“ vraví Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa spoločnosti UniCredit Bank. Lacnejšou možnosťou je vyslať dieťa na Maltu. Obľúbená európska destinácia ponúka šesťmesačné kurzy za zhruba tretinovú cenu. Jedným zo spôsobov, ako ušetriť, je aj ubytovanie v hostiteľskej rodine – okrem úspory peňazí dieťa zostane v kontakte s lokálnym jazykom aj mimo vyučovania.

Aj napriek vysokým nákladom záujem o kurzy nepoľavuje. Mnohí záujemcovia však nezvládajú pokryť náklady z vlastných úspor, na pobyty si preto čoraz častejšie požičiavajú. „Slováci i Česi si uvedomujú, že vzdelanie detí je jednou z najdôležitejších investícií, preto sú čím ďalej tým častejšie ochotní si potrebné financie od banky požičať. Rodičia vedia, že získané skúsenosti a praktické jazykové znalosti budú pre ich deti vždy výhodou v priebehu štúdia a predovšetkým plusom v prvom zamestnaní,“ hovorí Ďuďáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #jazykové školy #cudzie jazyky #Prihlášky na VŠ