Moje dieťa nechce chodiť do škôlky

Školský rok sa začal aj pre žiakov materských škôl. Už niekoľko dní trvá kolotoč ranného vstávania, obliekania a presviedčania dieťaťa, aby s ochotou išlo opäť do škôlky. Dieťa však plače, kričí, vzlyká a netúži sa tam vôbec vrátiť. Niekedy to trvá len prvé dni či týždne, ale nájdu sa aj deti, ktoré si na škôlku nevedia alebo nechcú zvyknúť. V takom prípade ide o dlhé týždne uplakaných ranných rituálov, na druhej strane má všetko svoj čas. Dieťa si nakoniec na škôlku určite zvykne.

07.09.2017 20:30
deti, škôlka Foto:
Dieťa pred nástupom do škôlky neplašte a nevyhrážajte sa mu tým, ako tam bude musieť poslúchať, inak bude zle.
debata

Tí šťastnejší rodičia majú doma dieťa, ktoré sa do nového prostredia zamilovalo okamžite, teší sa medzi ostatných rovesníkov, má radosť zo všetkých aktivít, ktoré ho v škôlke čakajú.

Potom sú deti, ktoré trápi, že už nie sú stredobodom pozornosti, že učiteľka si všíma aj ostatné deti a to niekedy môže spôsobovať prvotné problémy. Malý škôlkar tiež môže žiarliť na ostatné deti. Ďalej si začne uvedomovať zmeny. Tu si už nemôže vždy robiť to, čo chce, respektíve musí poslúchať príkazy inej dospelej osoby a prispôsobovať sa kolektívu. Zrazu sa stáva súčasťou pravidelných aktivít a môže chvíľu trvať, pokým si na tento režim zvykne.

Najviac starostí majú rodičia, ktorí doteraz dieťa nesocializovali v kolektíve ostatných rovesníkov alebo bolo dieťa stále s matkou, nikdy nespalo v inej posteli ako tej svojej a podobne. Tie deti, ktoré nie sú zvyknuté byť aj bez svojich rodičov, budú mať pravdepodobne najväčší problém s rýchlou adaptáciou v novom prostredí materskej školy. Ale so všetkým sa dá vždy niečo urobiť. Len to bude trvať dlhší čas.

Nebáť sa prvých sĺz

Prvé slzy malého škôlkara treba brať s rezervou. Oplatí sa chvíľu počkať a nebrať dieťa zo škôlky hneď domov. Rodičia by dieťa nemali ľutovať, že do škôlky musí ísť. Práve naopak, mali by mu s úsmevom vysvetliť, čo všetko tam zažije, s akými novými hračkami sa tam bude môcť hrať a koľko nových vecí bude s ostatnými deťmi robiť. Niekedy to môže byť ťažšie pre rodiča, keď vidí, ako jeho dieťa plače, a preto ho hneď zo škôlky zoberie. Dieťa sa prirodzene bojí neznámeho miesta a nových ľudí, ale ak pred tým bude rodič s dieťaťom utekať, tak si na škôlku nezvykne nikdy.

Dôležité je len zvoliť určitú taktiku, napríklad dieťa postupne nechávať v škôlke na dlhší čas. Prvý deň tam predsa nemusí stráviť od rána do večera, môžete sa so svojim novopečeným škôlkarom dohodnúť, že po obede sa uvidíte. Oplatí sa na začiatok zvoliť mierne tempo. Ráno v šatni veselo konverzujte, pokým sa dieťa venuje prezliekaniu a prezúvaniu. Ak dieťa počuje slová dôvery a motiváciu, bude sa cítiť lepšie skôr, ako keď ho začnete hrešiť pri prvom plači či vzlykaní.

Odborníci zas varujú pred zdĺhavým lúčením sa, najmä ak začne plač. Plač podporuje ďalší plač a môže sa stať, že jedno uplakané dieťa spustí kolotoč plačúcich detí. Preto je dobré len jedno, nechať túto situáciu na pedagóga a zveriť dieťa do jeho rúk a zbytočne plač svojou prítomnosťou nepredlžovať.

Pocit bezpečia

Všeobecne platí, že ak sa nám za niečím cnie, chceme si to aspoň niečim pripomínať. Ak máme strach, cítime sa bezpečnejšie s niečím, čo poznáme, či už je to nejaký talizman alebo fotografia, spomienka, darček. To isté platí aj pri deťoch. Tie bývajú ešte viac citovo naviazané na svoje veci a hračky.

Ak má teda svoju obľúbenú hračku, pribaľte mu ju so sebou. Dieťa bude mať pri sebe niečo, čo pozná a čo má rado. Obľúbená hračka mu tak môže pomôcť prekonať strach z nového miesta. V prípade, že má aj svoj obľúbený vankúš alebo prikrývku a predpokladáte, že by spanie v škôlke mohlo robiť problémy, tak mu pribaľte aj to. Poproste pedagóga, aby mu umožnil v čase poobedného spánku spať na svojom vankúši alebo sa prikryť vlastnou dekou.

A čomu by ste sa mali určite vyvarovať?

Dieťa pred nástupom do škôlky neplašte a nevyhrážajte sa mu, že sa tam bude musieť naučiť „novým móresom“. Ak už aj začne chodiť do škôlky, tak určite mu nepripomínajte stále to, že sa tam musí niečo robiť a naopak, že sa tam zas niečo nesmie. Skôr sústreďte pozornosť dieťaťa na niečo pozitívne, z čoho by sa mohlo tešiť. Novej kamarátke či kamarátovi, peknej hračke, milej pani učiteľke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škôlka #materská škola #škôlkar