Stredoškoláci, poznáte už termíny maturitných skúšok?

Stručný prehľad najdôležitejších termínov pre stredoškolákov v maturitnom ročníku pripravil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania. Vďaka tomu si tak študenti môžu začať plánovať prípravu a všetko to, čo súvisí s ich skúškou dospelosti.

13.09.2017 22:00
maturita, maturanti, gymnazium Foto: ,
Termíny maturitných skúšok pre školský rok 2017/2018 sú už známe.
debata

Stredoškolákov, ktorí sú momentálne v poslednom ročníku, čaká v druhej polovici školského roku niekoľko dôležitých termínov. Dôležité najmä z toho dôvodu, že pôjde o najdôležitejšie skúšky v rámci ich doterajšieho štúdia a to maturitné skúšky. Mnohí ich pomenúvajú aj skúškami dospelosti.

Študenti by tak termíny maturít mali poznať oveľa skôr, aby mali dostatok času na zbieranie poznámok či všetkých potrebných materiálov, ktoré budú potrebovať k príprave a čo je najdôležitejšie, aby mali dosť času aj na samotné učenie. Niektorí maturanti si síce odkladajú učenie až na posledné týždne pred skúškami, tí odvážnejší dokonca na posledné dni. Nájdu sa však aj takí študenti, ktorí potrebujú mať dopredu nastavený systém, aby si učivo dokázali zapamätať. A príprava všetkých potrebných materiálov k učeniu tiež trvá nejaký ten čas, zvlášť ak majú byť pripravené dôkladne. Študenti by to nemali podceniť, pretože sa im bude oveľa lepšie učiť z dobrých poznámok ako napríklad z nesystematicky zozbieraných hárkov nekončiacich textov.

Na ktoré dni teda vychádzajú jednotlivé termíny maturitných skúšok? Prvé skúšky čakajú na študentov najskôr v marci, kedy sa budú konať externé časti maturitných skúšok a písomné formy interných častí maturitných skúšok. Náhradné termíny sú pripravené na apríl, ústne maturity sú naplánované od druhej polovice mája do začiatku júna.

Riadne termíny

Riadne termíny konania externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2017/2018 sú nasledujúce:

  • 13. marca 2018 (utorok) – slovenský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra
  • 14. marca 2018 (streda) – cudzie jazyky (anglický jazyk, nemecký jazyk, francúzsky jazyk, španielsky jazyk, taliansky jazyk a ruský jazyk)
  • 15. marca 2018 (štvrtok) – matematika
  • 16. marca 2018 (piatok) – maďarský jazyk a literatúra, ukrajinský jazyk a literatúra

Okrem týchto termínov sú už známe aj náhradné a opravné termíny a tiež termíny ústnych maturitných skúšok, ktoré by si študenti mali poznačiť do svojich kalendárov.

Náhradný termín

Náhradný termín externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa v tomto školskom roku uskutoční 10. až 13. apríla 2018.

Opravný termín

Opravný termín externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky pre školský rok 2017/2018 sa bude konať v dňoch 4. až 7. septembra 2018.

Ústne maturity

Ústna forma internej časti maturitnej skúšky na školách sa tento školský rok uskutoční v dňoch 21. mája až 8. júna 2018.

Termíny poskytol Miroslav Repovský z Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opravné maturity #maturitné skúšky