Prváci na strednej škole často bojujú so stresom

Prechod zo základnej školy nemusí byť vždy bolestivý. Niekedy to chce len čas, kedy si musia študenti zvyknúť na nový režim, ktorý prináša stredná škola. Toto náročné obdobie však netreba podceniť. Je dôležité, aby pomohli študentom aj rodičia, ktorí by mali podať pomocnú ruku, keď budú hľadať nový spôsob učenia sa a nový režim.

29.09.2017 16:30
študenti Foto:
Novopečený stredoškolák môže pociťovať stres z nového prostredia. Preto je prirodzené, že niekedy to trvá pár mesiacov, kým si zvykne na nový režim.
debata

Začiatky štúdia na strednej škole nemusia byť vždy pre študentov jednoduché a príjemné. Najmä prváci majú začiatky ťažšie, keďže sa musia vyrovnať s novým prostredím, s novými spolužiakmi, učiteľmi a v neposlednom rade aj s množstvom nových úloh.

Systém vyučovania a hodnotenie sa v porovnaní so štúdium na základnej škole výrazne líši. Okrem toho majú stredoškoláci oveľa náročnejší rozvrh hodín, počet hodín jednotlivých predmetov je väčší. Je úplne bežné, že sa niektorým študentom, ktorí mali na základnej škole dobré známky, prechodom na strednú školu zrazu zhoršia. Môže to byť len dočasné a postupne si známky môžu vylepšiť, pretože si osvoja nové návyky. Často sa však stáva, že si rovnaké známky ako na základnej škole už žiak neudrží.

Je prechod zo základnej na strednú školu pre študentov veľký problém? Čo hovoria na tieto zmeny v živote tínedžera odborníci?

„Zmena školy je v živote detí náročná životná situácia, prirovnal by som to k zmene povolania u dospelých. Je to úplné iný systém učenia, iní učitelia, úplné nový kolektív,“ hovorí školský psychológ Michal Hacaj.

Niekedy stačí len viac času

Novopečení stredoškoláci si musia často len zvyknúť na novú situáciu. Postupne sa dostanú do nového režimu a začnú podávať opäť také výsledky ako predtým. Týmto spôsobom sa zároveň učia vyrovnávať s rôznymi zložitejšími situáciami, ktoré prináša život.

„Deti však majú nevýhodu, že podobné situácie v živote ešte nezažili a nie vždy vedia, ako sa s nimi vyrovnať. Napríklad dospelí majú v tomto viac skúsenosti. Deti sa musia snažiť zapadnúť do kolektívu a nájsť si nových kamarátov a na druhej strane sa musia naučiť vychádzať s novými učiteľmi a naučiť sa, aký systém funguje v novej škole. Tieto veci musia riešiť súčasné,“ pokračuje školský psychológ.

Vyrovnať sa so zmenami je ťažké aj pre dospelých, deti s tým majú viac starostí. Dokáže sa každý žiak vyrovnať s novou situáciou?

„Nie každé dieťa sa vie rýchlo vyrovnať s touto zmenou. Rodičom by som tu poradil, aby boli svojím deťom minimálne v prvom polroku veľmi nápomocní. Aby poradili deťom, ako si nájsť nový systém učenia, nový systém fungovania s kamarátmi, hospodárenia s časom a podobne, pretože deti si tento systém sami hľadajú veľmi pracne a ťažko,“ uzatvára Hacaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zmena #školáci #základná škola #stredoškoláci #prechod