Vedia sa školáci učiť doma?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že naše deti prídu domov zo školy a automaticky sa od nich očakáva, že si urobia domáce úlohy a začnú sa učiť? Rodičia, učitelia čakajú od nich prípravu, vo veľa prípadoch samostatnú. Vedia však, ako by mala vyzerať príprava do školy? Ako by sa mali doma učiť? Vieme to my dospelí?

05.10.2017 19:00
škola, učenie, žiak Foto:
debata

Nejeden rodič si doma vzdychne: „Čo ťa v tej škole učia?“ Pedagógovia sa venujú žiakom na hodine, počas vyučovania a celkovo v rámci času, ktorí žiaci trávia v škole. Pravdepodobne sa však v škole žiak nenaučí, ako by mal robiť domáce úlohy. Automaticky sa predpokladá, že na to príde sám alebo to jednoducho bude vedieť.

Rodičia by si mali uvedomiť, že aj keď deti chodia „len“ do školy, nie je to klasická päť či osem hodinová „šichta“. Školákov čakajú povinnosti aj doma – domáce úlohy, príprava na testy, skúšky, rôzne projekty, vedomostné súťaže a množstvo iných aktivít. Okrem toho majú deti aj iné povinnosti, ktoré nesúvisia priamo so školou. Dalo by sa to prirovnať k tomu, ako dospelí chodia do práce a okrem toho sa musia postarať o deti, domácnosť, domácich miláčikov, nákupy a podobne. Deti to majú rovnako náročne ako dospelí.

Aj z toho dôvodu treba prihliadať na to, že to pre školákov nemusí byť ľahké, ak si majú poradiť s domácimi úlohami sami. Veľa detí potrebuje naozaj pomoc rodiča či staršieho súrodenca.

Určite sa nájdu aj medzi žiakmi a staršími študentmi tí, ktorí sa do školy pripravujú málo, respektíve sa doma neučia vôbec. Aj napriek tomuto predpokladu sú však žiaci, ktorí sa zvyknú domácemu učeniu venovať hodinku, dve a tí starší môžu dokonca stráviť nad knihami celé hodiny. Záleží to od náročnosti štúdia, strednej alebo vysokej školy.

Najdôležitejšie pri domácom učení je nájsť si správny a vhodný systém, ktorý bude vyhovovať konkrétnemu školákovi. Menším deťom pri tom môžu pomôcť rodičia. Starší študenti by už mali mať určité návyky a mali by mať zvládnutý proces domácej prípravy. Ak to tak nie je, je prirodzené, že pomoc rodičov je potrebná aj pri starších študentoch.

Ak ale dieťa aj vo vyšších ročníkoch potrebuje pri učení pomoc rodiča, mal by mu pomôcť. O to viac, ak má žiak príliš veľa učiva a jeho objem sa zväčšuje. Občas sa totiž stáva, že domácich úloh a predmetov, ktoré si vyžadujú učenie sa textov, definícii a poučiek, je v jednom dni akosi viac. Dieťa nedokáže pochopiť látku, nerozumie jej a vtedy by mal prísť na scénu rodič, ktorý mu vysvetlí to, čomu nerozumie.

Tip na záver

Odborníci tiež pri učení odporúčajú, aby školáci zapojili viacero zmyslov – sluch aj reč. Žiak, ktorý si učivo opakuje nahlas, si ho pravdepodobne ľahšie zapamätá. Odborníci taktiež varujú pred zlozvykom – odkladanie si svojich povinnosti na neskôr.

Ak si školáci svoje povinnosti nechávajú na neskôr – učenie neskoro v noci, respektíve odkladanie úloh a učenia aj o niekoľko dní, učivo sa nahromadí a naraz je toho potom príliš veľa. Takéto množstvo sa potom dá len veľmi ťažko zvládnuť. Ak si žiaci plnia svoje úlohy priebežne a postupne, tak sa vyvarujú zbytočnému stresu. Stres totiž neprospieva pri žiadnej činnosti, výnimkou nie je ani domáca príprava na vyučovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #učenie sa #príprava do školy #domáce úlohy