Naučte vnímať čas už predškoláka

Deti môžu čas vnímať úplne inak ako dospelí. Deti sa práve rodičov často pýtajú na veci v súvislosti s určovaním času aj keď tomu presne ešte nerozumejú. Ako ich naučiť čo najrýchlejšie rozoznávať dni, správne určovať čas, ročné obdobia či hodiny?

13.11.2017 21:30
čas, budík Foto:
Ako vnímajú čas menšie deti? Tí najmenší ho vnímajú viac-menej v prítomnosti, nechápu totiž ešte rozdiel medzi včera, dnes a zajtra a už vôbec nerozumejú dlhším časovým intervalom.
debata

Koľko to bude ešte trvať? Ako dlho ešte musím čakať? Kedy tam už budeme? Toto sú bežné otázky, ktorú zvykne dieťa položiť svojim rodičom či starším súrodencom. Vnímajú predškoláci rozdiel medzi hodinou, ránom, obedom alebo večerom? Vedia rozlíšiť, čo znamená včera, dnes a zajtra? Poznajú dni v týždni a vedia sa v nich aj orientovať?

Všeobecne sa hovorí, že čas je pre deti abstraktný pojem. O to ťažšie sa v ňom dokážu orientovať, pretože je to niečo, čo sa nedá uchopiť alebo ukázať na konkrétnych veciach. Dieťa sa postupne musí naučiť čas vnímať, aby si dokázalo určiť napríklad aj to, koľko času ráno potrebuje pri príprave do školy alebo koľko času potrebuje na vyučovaní na konkrétnu úlohu. To všetko s určovaním času súvisí.

Ako začať?

Ak ste sa rozhodli, že vášho malého predškoláka či prváka chcete naučiť rozlišovať čas, čaká vás náročná úloha. Ukázať totiž na ručičky hodiniek a povedať dieťaťu, koľko je hodín, nebude v tomto prípade stačiť. Určovanie času sa odvíja aj od toho, aké máme dni v týždni, ročné obdobia, aká časť dňa práve je. A tak dieťa musí poznať nielen samotné hodiny, ale i všetky dni v týždni a mesiace v roku.

Ak vás čaká v rodine nejaká udalosť, výlet či narodeniny alebo Vianoce – spájajte ich s časom. Napríklad v tom kontexte, že sa dieťa už len dvakrát vyspí a budú Vianoce a podobne. Môžete si rovnako kresliť ročné obdobia a nechať si obrázky nalepené na stene v detskej izbe, aby si dieťa pamätalo, ako vyzerá taká jeseň a naopak, v čom sa líši jar.

Nezabudnite si kúpiť detský kalendár a sledujte jednotlivé dni, týždne a mesiace v kalendári. Kreslite a zapisujte si do kalendára spoločne. Naučíte tým dieťa citlivejšie vnímať čas.

Kedy je vhodné obdobie na to, aby deti začali vnímať čas ako taký? Odborníci odporúčajú začať už v rannom veku – najlepšie tak, ak v súvislosti so všetkými činnosťami, ktoré s deťmi robíte, ich časovo nejako vymedzíte. Dieťa tak odmalička vníma pojem času a aj keď sa vám môže zdať, že to nemá zmysel v rannom veku, opak je pravdou. Opakujte mu, akú časť dňa máme, podľa čoho určíme napríklad to, že je noc a podobne. Naučí sa rozlišovať čas po zotmení a čas ráno. Vysvetlite mu čas, kedy ste v práci a kedy je vaša ratolesť v škôlke alebo s opatrovateľkou. Naopak, keď nepracujete počas víkendu, opakujte mu to. Aj prostredníctvom toho dokáže rozlíšiť pracovný týždeň od víkendu.

Prváci sa učia, koľko je hodín

Aby dieťa mohlo pracovať s hodinami, potrebuje poznať číslice. Vhodný vek je približne okolo šesť rokov. Prípadne aj päťroční predškoláci, ktorí poznajú základné číslovky, môžu vedieť povedať, koľko je hodín. Už aj mladšie deti rozoznávajú čas a vedia určiť aspoň celé hodiny. Presný vek, kedy by dieťa malo ovládať hodiny, teda neexistuje. Prváčikovia by sa ale mali vedieť orientovať v čase, keďže v prvom ročníku sa budú učiť určovať čas.

Ako vnímajú čas menšie deti? Tí najmenší ho vnímajú viac-menej v prítomnosti, nechápu totiž ešte rozdiel medzi včera, dnes a zajtra a už vôbec nerozumejú dlhším časovým intervalom.

Dnes už existuje aj veľa tlačených publikácií, predlôh či elektronických aplikácií, ktoré pomôžu predškolákovi za pomoci učiteľov a rodičov pri určovaní času. Budú sa tak ľahšie orientovať v čase a práve spomínané publikácie majú aj presný návod, ako sa začať učiť. Deti by mali rozumieť tomu, prečo sa napríklad strieda deň a noc, prečo sa striedajú ročné obdobia – a prečo teda máme leto alebo zimu.

Postupne sa naučia – koľko hodín ma jeden deň, koľko dní ma týždeň, koľko mesiacov má kalendárny rok. Preto nezabúdajte, že všetko má svoj čas, ak to náhodou predškolákovi akosi „nejde. Ale zároveň nič neodkladajte na poslednú chvíľu a stále dieťa orientujte v čase. A možno tým niekedy v budúcnosti ušetríte celé hodiny, ktoré by dieťa strávilo tým, že sa bude učiť určiť presný čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #školáci #hodiny #určovanie hodín