Nezvyčajné tipy na vianočné darčeky nielen pre školákov

Nakupovanie vianočných darčekov sa začalo už pred niekoľkými týždňami. Rodičia sa tešia na chvíle, keď si ich dieťa pod vianočným stromčekom rozbalí darček, ktorý si vysnívalo. Mnohí rodičia však majú problém, čo kúpiť? Aký darček je vhodný práve na Vianoce a čomu by sa dieťa potešilo najviac? Na druhej strane sú aj rodičia, ktorí volia skôr praktické darčeky, ktoré dieťa môže využiť v škole alebo počas mimoškolských či sezónnych aktivít. Niektorí zas volia nehmotné dary, z ktorých môže mať dieťa napríklad zážitok a môže zažiť nejaké dobrodružstvo.

27.11.2017 21:30
Vianoce, darčeky, dieťa Foto:
Vianoce sú tu síce až o necelý mesiac, ale nákupná horúčka sa už začala. Vrcholí o tri týždne, keďže posledných sedem dní pred Vianocami sú obchody preplnené a parkoviská obsadené.
debata

Najväčší problém majú rodičia vtedy, ak už dieťa má naozaj takmer všetko. Detská izba je plná rôznych hračiek a hier, dieťa vlastní najmodernejšie technologické zariadenia, v skrini už nie je miesto na ďalšie oblečenie. A vy rozmýšľate, čo by tak urobilo radosť vášmu školákovi?

Klasické darčeky v podobe hračiek, plyšákov, obľúbených postavičiek, kníh, elektroniky, tabletov a mobilov, drahých doplnkov a šperkov sú síce stále populárne, ale tento rok skúste vašu ratolesť obdarovať inak. Platí to pre tých najmenších, väčších žiakov a rovnako aj pre tých najstarších – vysokoškolákov.

Zážitky a kúsok spomienok

Zapojte fantáziu a skúste sa preniesť do vašich detských čias. Pamätáte sa ešte na obdobie, keď ste boli dieťa a stavali ste si z deky a prikrývok stany a rôzne bunkre? Ak ste zruční, prípadne máte niekoho v rodine alebo medzi svojimi známymi, kto by vedel ušiť stan, skúste to tento rok. Takýto darček je univerzálny – rovnako vhodný pre dievča aj chlapca, najmladšie deti a aj tie školopovinné.

Vymyslite si námet – stan môže byť vyrobený na motívy niečoho, k čomu máte s dieťaťom blízko. Môžu to byť spomienky na obľúbené miesto alebo aktivitu či spoločnú fotografiu. Vyrobte si stan z obľúbenej, ale už príliš opotrebovanej prikrývky, ku ktorej máte milé spomienky. Oživte ju farbami, novými vzormi, nášivkami a originálny darček je na svete. Alebo stavte na jednoduchosť a vyrobte jednofarebný stan, na ktorý môžete vyšiť meno vášho dieťaťa alebo nejaký vtipný nápis.

Tento stan potom môžete spoločne postaviť v detskej izbe a dieťa tam môže tráviť svoj voľný čas alebo si v ňom môže čítať knihu pred spaním, hrať sa s kamarátmi alebo len tak oddychovať. Stan určite ocenia najmä predškoláci, ale nič nepokazíte ani vtedy, ak ním obdarujete prváčika či druháčika.

Vyrobte si rodinný obraz. Opäť je to darček, vďaka ktorému môžete ukázať kúsok svojej zručnosti a šikovnosti. Obraz môžete vyčarovať pomocou rodinných fotografií, tí talentovanejší môžu zapojiť aj svoj umelecký talent. Pomôžte si inšpiráciou prostredníctvom internetu.

Darček, ktorý sa nedá chytiť

Darček nemusí byť ohraničený len svojou veľkosťou.

Nemusíte darovať len to, čo sa dá chytiť do ruky. Čo tak sa zamyslieť aj nad nehmotnými darmi? Ak je vaše dieťa fanúšikom nejakého športu, skúste investovať peniaze do kúpy nejakej dobrej vstupenky na konkrétne športové podujatie. Napríklad hokej, futbal, tenis, krasokorčuľovanie. Obľubuje hudbu, divadlo, iný druh umenia? Nájdite to, čo baví vaše dieťa a vyberte sa spoločne za kultúrou.

Sníva vaše dieťa o aktivite, ktorú nemôže robiť, pretože ju neovláda? Čo tak mu kúpiť nejaký zaujímavý kurz, vďaka ktorému by sa konkrétnu aktivitu alebo záľubu naučilo. Takýchto kurzov je veľa, spomeňme napríklad kurzy maľovania, fotografovania, jazdy na koňoch, umelecké kurzy či tvorivé dielničky.

Máte doma malého umelca, ktorý rád niečo tvorí? Darujte mu umelecké pomôcky, napríklad plátno, špeciálne farbičky, špeciálnu plastelínu. Počuli ste už o magickom piesku? Je to kreatívny a modelovací piesok na hranie pre deti, ktorého výhodou je najmä to, že je nezávadný, dá sa zmývať vodou, nelepí sa a nie je z neho neporiadok.

Pohrajte sa s výzdobou darčeka

Čokoľvek si vaše dieťa pod vianočným stromčekom nájde, nezabudnite na kreatívny obal. Pohrajte sa s balením vašich vianočných darčekov a odmenou vám bude pohľad na radosť vášho dieťaťa pri rozbaľovaní. A nezabudnite ešte na dobrú náladu, predvianočné nakupovanie totiž často končí stresom a nervozitou z toho, že koniec roka sa blíži a všetci majú akosi viac naponáhlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Ježiško #vianočné darčeky