Nedeľnou depresiou trpí veľa študentov

Snáď všetci školáci sa vždy tešia na deň, kedy nemusia ísť do školy. Víkend, ktorého sa študent nevie dočkať už v pondelok alebo prázdniny či deň voľna? Všetky dôležité dátumy, ktoré sa týkajú prázdnin a dní bez učenia, majú školáci vryté dobre v pamäti.

03.12.2017 15:50
depresia, choroba, zdravie Foto:
Je nedeľa poobede a vy máte zlú náladu? Myslíte na to, že zajtra ráno musíte vstávať do školy či práce?
debata (1)

Určite si aj my dospelí pamätáme na „staré dobré“ časy, keď sme chodili do školy a každý piatok sme sa už tešili na prichádzajúci víkend. S víkendom sa však spájajú aj nepríjemné pocity a to vtedy, keď sa už pomaličky blíži k svojmu koncu. Poznáte to určite aj vy. Nedeľná depresia z toho, že už zajtra sa ide do práce – a tieto isté pocity často majú aj naše deti, školáci. Zlá nálada sa zvykne objaviť už v nedeľu poobede alebo večer.

Čo je to vlastne depresia?

Portál dusevnezdravie.sk hovorí o depresii ako o poruche, ktorá postihuje počas života takmer každého štvrtého človeka. Môže zahŕňať pocity smútku, beznádeje, celkovej únavy, znížené sebahodnotenie a rovnako aj pokles sebavedomia či poruchy spánku, ďalej to môžu byť tiež rôzne prejavy bolesti.

Dnešné deti a mládež trpia úzkosťou a depresiou viac, ako tomu bolo kedysi. Podľa odborníkov to súvisí aj s tým, ako mladí vnímajú svet a tiež aj od požiadaviek, ktoré od dnešných školákov vyžadujeme.

Majú veľa povinností v škole, rovnako veľa povinností majú aj mimo nej – dnes má veľa detí rôzne záujmové krúžky a mimoškolské aktivity a práve víkend by tu mal byť na to, aby počas neho vedeli školáci „zresetovať“ a dobiť si baterky.

Kríza v nedeľu večer?

Nie je to nič neobvyklé, ak sa s pribúdajúcim časom v nedeľu poobede mení aj nálada nejedného študenta. Dá sa prežiť nedeľná neuróza? Čo môže študentom pomôcť pri prekonávaní nepríjemnej nálady, ktorá súvisí s blížiacim sa pondelkom?

Odstrániť návaly smútku či zmeny nálad môžeme aj tým, že sa už od skorého rána nastavíme pozitívne. Dlhé prevaľovanie v posteli až do obedných hodín sa preto veľmi neodporúča, pretože z celého voľného dňa vám tak zostane naozaj len malý kúsok.

Skoré vstávanie odporúčajú odborníci v boji proti nedeľnej depresii. Pretože v jesennom a zimnom období sa stmieva oveľa skôr, vplýva aj počasie na zmeny nálad. Na druhej strane, ak si urobíme už nedeľné dopoludnie krásne a využijeme ho na mnohé aktivity s našimi blízkymi, chvíle oddychu si môžeme tak ušetriť práve na neskoré popoludnie, kedy už je vonku tma a vnútri atmosféra na príjemné večery.

Odborníci tvrdia, že mladí ľudia začínajú trpieť depresiami alebo nedeľnými neurózami práve počas strednej školy – väčšinou od 15. roku života. Dôvodom týchto nepríjemných pocitov a nálad je aj tlak povinností a úloh, ktoré ich v škole nasledujúci deň čakajú. Rovnako môžu byť dôvodom aj nedokončené alebo nesplnené úlohy, ktoré mali počas víkendu urobiť.

Ako môžu študenti prekonať nedeľný stres z pondelka? Prinášame vám zopár tipov:

  • Vstaňte skôr – nedeľné vyspávanie až do obeda vám v depresii nepomôže. Samozrejme, že platí aj výnimka, kedy je vylihovanie v posteli na nezaplatenie, nemalo by však byť pravidlom. Pocit, že ste počas dňa stihli urobiť niečo pre seba, vám pomôže prekonať smutnú náladu z toho, že už zajtra ráno vás čakajú školské povinnosti
  • Nedeľný stereotyp zabíja dobrú náladu – každé nedeľné poobedie si naplánujte rôzne aktivity. Raz to môže byť návšteva kina či divadla, inokedy zas choďte navštíviť rodinu alebo priateľov. Venujte sa športom alebo záľubám, navštívte zaujímavé miesta
  • Prechádzky na čerstvom vzduchu – zmena prostredia vám určite pomôže a vyberte sa na spoločnú prechádzku. Čím viac vás bude, tým veselšie vám bude
  • Po celodenných aktivitách a rušnom dni si naplánujte na neskoré poobedie alebo večer príjemný relax – vyberte sa napríklad na plaváreň, do sauny, do wellnesu.

A nezabudnite sa od rána nastaviť na „pozitívnu vlnu“. Ak deň začnete s negatívnymi myšlienkami, pravdepodobne sa vám ho podarí ukončiť v podobnom duchu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #stredoškoláci #nedeľná neuróza